محمد مشکین فام افزود: میدان گازی پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی دنیا و مشترک با کشور قطر است و بخش ایرانی این طرح هشت درصد ذخایر گاز دنیا و ۵۰ درصد از ذخایر گاز ایران را داراست که از ۲۰ سال پیش عملیات اجرایی آن آغاز شد.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۷۵ درصد گاز مصرفی کشور از میدان گازی پارس جنوبی تامین میشود.
وی با بیان اینکه ۲۹ بلوک برای این میدان گازی تعریف شده است گفت: تاکنون ۲۷ بلوک از آن فعال شده و دو بلوک باقی مانده که در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس وسعت بخش ایرانی میدان گازی پارس جنوبی را سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع و بخش قطری این میدان را شش هزار کیلومتر مربع بیان کرد و افزود: در بخش ایرانی حدود ۵۰۰ تریلیون فوت مکعب گاز وجود دارد که پیش بینی ما این است که بتوانیم ۴۵ درصد این گاز را به صورت طبیعی برداشت کنیم و با تدابیری بتوانیم آن را به ۶۵ درصد برسانیم.
مشکین فام گفت: تاکنون حدود ۱۰ درصد از این ۵۰۰ تریلیون فوت مکعب گاز را برداشت کرده ایم.
وی با بیان اینکه مجموع تولیدات میدان گازی پارس جنوبی به دو منطقه عسلویه و کنگان منتقل میشود افزود: در منطقه عسلویه هشت پالایشگاه گازی و در منطقه کنگان ۵ پالایشگاه گازی وجود دارد که تولیدات را دریافت و تبدیل به محصولات با ارزش میکند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزود: در ۲۰ سال گذشته حدود ۷۷ میلیارد دلار در توسعه پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است.
مشکین فام با بیان اینکه عمده میعانات گازی تولید شده صادر شده است گفت: با ورود پالایشگاه ستاره خلیج فارس به تولید، خوراک این پالایشگاه را از طریق پالایشگاه پارس جنوبی تامین میکنیم.
وی با بیان اینکه در مجموع نصب ۴۰ سکوی دریایی در برنامه قرار دارد گفت: از این میزان ۳۱ سکو در مدار تولید و شش سکوی دیگر آماده نصب است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزود: ۲۹۰ حلقه چاه در حال حاضر در مدار است و دو هزار و ۹۹۲ کیلومتر خط لوله زیردریایی در میدان پارس جنوبی کشیده شده است که همه این اقدامات با همت متخصصان ایرانی صورت گرفته است.
مشکین فام با اشاره به آغاز عملیات اجرایی میدان گازی پارس جنوبی در سال ۸۰ گفت: شرکتهای ایرانی برای نخستین بار برای لوله کشی دریایی وارد این عرصه شدند، اما در چند کیلومتر نخست با مشکل مواجه شدند.
وی افزود: با وجود مشکلات ما ناامید نشدیم و پیگیریها ادامه یافت و منجر به این شد که عمده دو هزار و ۹۹۲ کیلومتر خط لوله زیردریایی را متخصصان ایرانی انجام دهند.
مشکین فام با بیان اینکه در ابتدا و در موارد محدود از پیمانکاران خارجی استفاده کردیم گفت: کل این لوله کشی را در حال حاضر متخصصان ایرانی انجام میدهند و به طور کامل بومی سازی شده است.
وی در خصوص اشتغالزایی در میدان گازی پارس جنوبی نیز گفت: در هر طرح به طور متوسط حدود ۱۰ هزار نفر به مدت شش سال مشغول به کار میشوند که در این مدت ۲۹ فاز استاندارد تعریف شده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزود: در این مدت ۵۰ ردیف شیرین سازی داشتیم که در حال حاضر در مدار و در حال تولید هستند.
مشکین فام با اشاره به مصرف گاز استان مازندران گفت: در این استان که معمولا کمبود گاز داریم ۳۵ میلیون متر مکعب در روز گاز مصرف میشود و هر سکوی گازی ۲۸ میلیون متر مکعب گاز تولید میکند.
وی اضافه کرد: گاز مصرفی استان مازندران با یک سکوی گازی میدان پارس جنوبی برابری میکند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین به مصرف گاز صد میلیون متر مکعبی استان تهران در روز اشاره کرد و گفت: طرح فازهای ۱۳، ۲۲ تا ۲۴ نیز همین میزان در روز گاز تولید میکنند و در واقع مصرف گاز استان تهران با این دو طرح برابر است.
مشکین فام افزود: تاکنون هزار و ۵۰۰ میلیون متر مکعب گاز در پارس جنوبی تولید شده است که ارزش این گاز تولیدی با محصولات جانبی (میعانات گازی، ال پی جی و اتان) حدود ۲۵۰ میلیارد دلار است.
وی گفت: تاکنون حدود ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی در میدان گازی پارس جنوبی تولید شده است که تا دو سه سال گذشته صادر میشده، اما اخیرا با توجه به راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس عمده این میعانات برای تبدیل شدن به بنزین به این پالایشگاه منتقل میشود.