در دکترین سیاست خارجی روسیه، کرملین بر گسترش هر چه بیشتر تعاملات خود با کشورهاي اروپا خصوصا در حوزه انرژي تاکيد کرده و بدون شک نقش انرژی و تاثیر آن بر حجم مبادلات تجاری میان روسیه و کشورهای اتحادیه اروپا این تعامل را دو چندان کرده است.
پژوهش خبری صدا و سیما:روابط کشورهای اروپایی و روسیه در طول تاریخ روابطی پیچیده با فراز و فرودهای زیادی بوده است. در مقاطعی مسکو توانسته با پایتختهای بزرگ اروپایی پیوندهای سیاسی و استراتژیک برقرار کند و در مقاطعی دیگر به دشمن شماره یک کشورهای اروپایی تبدیل شده است. فروپاشی اتحادجماهیر شوروی و پایان جنگ سرد موجب نزدیک شدن اتحادیه اروپـا و مسکو به یکدیگر و افزایش تعاملات میان آنها در حوزه هـای مختلـف بـه ویـژه حـوزه تجـارت و انرژی و حتی امضای موافقتنامه شراکت راهبردی گردید. با روی کار آمدن «ولادیمیر پوتین» در سال 2000میلادی و انتخاب وی به ریاست جمهوری روسیه، دولت مستقر در مسکو به دنبال احیای امپراطوری تزاری و قدرت نظامی اتحادجماهیر شوروی رفت که در این راه البته موفقیتهایی نسبی نیز کسب کرده است.
در این سالها اتحادیه اروپا مهمترین شریک تجـاری روسـیه محـسوب مـیشـود و 50 درصـد تجـارت خارجی روسیه با دولتهای عضو این اتحادیه صورت گرفت. پس از بحران اکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه در مارس سال ۲۰۱۴، روابط مسکو و کشورهای اروپایی تیره شد و اتحادیه اروپا با انتقاد شدید از مسکو، تحریم های گوناگونی علیه روسیه وضع کرد که تاکنون نیز ادامه دارد. با این حال اروپا میداند که شراکت راهبردی با مسکو یک ضرورت انکارناپذیر است.
روسیه تامین کننده اصلی انرژی اروپا محسوب میشود و با روی کار آمدن ترامپ مشخص شده دیگر اروپا نمی تواند برای تامین امنیت مرزهایش، مانند گذشته متکی به نیروهای نظامی و امنیتی آمریکا باشد. اکنون این سوال ذهن بسیاری از پژوهشگران حوزه اروپا را به خود مشغول کرده که با توجه به اینکه کشورهای اروپایی دیگر مانند گذشته نمیتوانند روی حمایتهای سیاسی و امنیتی آمریکا حساب کنند روابط آنها با کشور روسیه در آینده چگونه خواهد بود و آیا این فرصت در اختیار روسیه قرار خواهد گرفت که به بازیگری بزرگ در عرصه سیاسی، اقتصادی و امنیتی اروپا تبدیل شود؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // علی ظریف