در جمع خبرنگاران مطرح شد
راه اندازی بازار آتی سکه بر روی صندوقهای سرمایه گذاری
مدیر عامل بورس کالا: بازار آتی سکه در سال آینده بر روی واحدهای صندوقهای سرمایه گذاری راه اندازی خواهد شد
خبر تکمیل می شود....
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛
حامد سلطانی نژ اد در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص بازار آتی سکه در جمع خبرنگاران افزود: دارایی پایه بازار آتی سکه تغییر خواهد کرد و با توجه به اینکه صندوقهای سرمایه گذاری رونق خوبی پیدا کرده اند، در صدد هستیم بازار آتی سکه را بر روی واحدهای صندوقهای سرمایه گذاری از سال آینده راه اندازی کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما درباره عرضه شکر در بورس کالا گفت: شکر به صورت یارانهای عرضه میشود و مشمول قیمت گذاری است به همین دلیل عرضه اش در بورس کالا در حال حاضر امکان پذیر نیست.
سلطانی نژاد ادامه داد: اگر شکر به صورت آزاد عرضه شود و یا اینکه بر مبنای یارانه محدود عرضه شود قابل عرضه در بورس کالا خواهد بود.
مدیر عامل بورس کالا درباره عرضه پسته در بورس کالا گفت: عدهای در مقابل ورود پسته به بورس کالا مقاومت کردند در صورتی که ما تلاش بسیاری کردیم تا زیرساختهای لازم را برای حضور آنها فراهم کنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه آنها حضور پیدا نکردند و به همین دلیل بازار پسته قوی شکل نگرفت.
سلطانی نژاد با بیان اینکه این امکان وجود داشت که تولیدکنندهها محصولات خود را بدون واسطه در بورس کالا عرضه کنند افزود: افرادی که در حوزه بازرگانی پسته فعال بودند مخالفت کردند و بازار پسته به صورت قوی شکل نگرفت.
وی با بیان اینکه وضعیت بازار پسته مناسب نیست گفت: بخشی از این نامناسب بودن بازار پسته بخاطر کاهش برداشت پسته و بخشی بخاطر حضور پیدا نکردن تولیدکنندهها در بورس کالا بوده است که سبب شده وضعیت پسته در حال حاضر مناسب نباشد.
فعالیت قرارداد عادی طلای آب شده در بورس کالا
مدیرعامل بورس کالا: قرارداد آتی طلای آب شده در بورس کالا فعال میشود و امیدواریم با آرامتر شدن بازار بتوانیم این ابزار را راه اندازی کنیم.
حامد سلطانی نژاد در ادامه نشست خبری خود در جمع خبرنگاران افزود: در یازده ماهه ابتدای امسال هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سکه طلا معامله شده و ما سعی داریم در سال ۹۸ صندوقهای کالایی را گسترش داده و به دنبال فعال کردن صندوقهای کالایی بر روی سکه طلا هستیم.
وی در خصوص ارزش کل معاملات بورس کالا از سال ۸۶ تا پایان بهمن ۹۷ گفت: طی دوره یازده ماهه سال جاری ارزش معاملات بورس کالا از هزار و ۶۵۷ هزار میلیارد ریال عبور کرد تا رکورد جدیدی در ارزش معاملات بورس کالا از زمان راه اندازی تاکنون به ثبت برسد که از این رقم ارزش معاملات بازار فیزیکی به ۷۷۳ هزار میلیارد ریال رسیده و ارزش معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا نیز به بیش از ۸۸۴ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
جایگاه نخست بورس کالا در میان بورسهای فعال کشور
مدیر عامل بورس کالا گفت: از مهمترین نتایج راهبردی سال ۹۷ کسب سهم ۴۱ درصدی شرکت بورس کالای ایران از ارزش کل معاملات بازار سرمایه در ۱۰ ماهه ابتدایی امسال و کسب جایگاه نخست در میان بورسهای فعال است.
حامد سلطانی نژاد در ادامه نشست خبری خود در جمع خبرنگاران آمار ۱۱ ماهه سال جاری را با دوره مشابه سال گذشته مورد مقایسه قرار داد و گفت: بررسی آمار معاملات بورس کالا در بازارهای مختلف طی دوره ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۶ نشان میدهد که ارزش کل معاملات از حدود ۱۰۳۵ هزار میلیارد ریال در سال ۹۶ به ۱۶۵۷ هزار میلیارد ریال در دوره ۱۱ ماه امسال رسیده و ۶۰ درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: بازار فیزیکی بورس کالا نیز با رشد ۷۳ درصدی در ارزش معاملات خود رو به رو شده و به رقم ۷۷۳ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال افزایش یافته است.
همچنین در بازار قراردادهای مشتقه بورس کالا نیز در حالی ۱۴ میلیون و ۶۰۷ هزار قرارداد آتی و آپشن منعقد شده که این تعداد نسبت به دوره مشابه سال قبل از نظر حجم و ارزش معاملات به ترتیب با ۲۸۳ درصد و ۴۱ درصد رشد رو به رو شده که قراردادهای آتی بیشترین تاثیر را در افزایش حجم و ارزش معاملات داشته است.
سلطانی نژاد به آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالا نیز اشاره کرد وافزود: طی این دوره معاملاتی ارزش معاملات بازار مالی شامل معاملات سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی و صندوق سرمایه گذاری به بیش از ۷۰ هزار و ۳۳۹ میلیارد ریال رسیده که با رشد ۶۲۶ درصدی همراه بوده است.
مدیرعامل بورس کالا در بیان سهم گروههای کالایی از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ ماهه ابتدایی امسال عنوان کرد: محصولات صنعتی و معدنی با ارزش معاملات ۲۸۳ هزار میلیارد ریال سهم ۳۶.۶ درصدی را از معاملات بازار فیزیکی به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست از نظر ارزش معاملات قرار گرفته است. وی افزود: محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی نیز به ترتیب سهم ۳۴.۵ و ۲۵.۱ درصدی را کسب کرده اند و تالار محصولات کشاورزی و بازار فرعی نیز در رتبههای بعدی هستند.
به گفته وی، سهم قراردادهای نقدی از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۷ با ارزش معاملاتی ۴۷۷ هزار میلیارد ریال ۶۲ درصد بوده و معاملات سلف با سهم ۲۹۶ هزار میلیارد ریالی سهم ۳۸ درصدی را از این متغیر کسب کرده است.
سلطانی نژاد از تامین مالی ۲۹۵ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریالی گروههای کالایی مختلف از طریق معاملات سلف بازار فیزیکی از ابتدای فروردین تا پایان بهمن امسال خبر داد و گفت: گروه محصولات صنعتی و معدنی با تامین مالی بیش از ۱۸۲ هزار و ۷۱۹ میلیارد ریالی بیشترین تامین مالی را از این معاملات داشته است.
وی در خصوص آمار معاملات گواهی سپرده کالایی در سال جاری نیز اظهار کرد: در بازار گواهی سپرده کالایی بیش از ۳۶۱ هزار قطعه سکه طلا، بیش از ۶۴ هزار تن ذرت و نزدیک به ۲۶ تن زعفران در قالب اوراق گواهی سپرده کالایی مورد معامله قرار گرفته و ارزش معاملات ۱۱ ماهه این بازار به بیش از ۱۷ هزار و ۲۶۱ میلیارد ریال رسیده است.
مدیرعامل بورس کالا از ثبت رکورد در حجم و ارزش معاملات سالانه در بازار پتروشیمی طی ۱۱ ماهه امسال خبر داد و گفت: در این دوره در بازار پتروشیمی بورس کالا بیش از ۴ میلیون و ۲۳۲ هزار تن انواع محصول به ارزشی بیش از ۲۶۶ هزار و ۵۸۲ میلیارد ریال معامله شده که رکورد جدیدی در حجم و ارزش معاملات سالانه محسوب میشود. ارزش معاملات بازار محصولات فرآوردههای نفتی نیز در حالی به رقمی بیش از ۱۹۳ هزار و ۸۸۲ میلیارد ریال رسیده تا رکورد جدیدی در ارزش معاملات این بازار به ثبت برسد.
سلطانی نژاد با اشاره به افزایش ۱۵ درصدی مقدار و ۹۲ درصدی ارزش معاملات محصولات پتروشیمی در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۷ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، در خصوص سایر اقدامات و نتایج ویژه در تالار محصولات نفتی و پتروشیمی گفت: طی دوره ۱۱ ماهه امسال افزایش ۱۱۶ درصدی ارزش معاملات فرآوردههای نفتی در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۷ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، پیادهسازی و استقرار سامانه مدیریت اعضای تعاونیها، مدیریت و تنظیم بازار محصولات پتروشیمی و آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی، صنعتی و نفتی، از مهمترین اقدامات و نتایج به دست آمده در سال جاری بوده است.
به گفته وی، کنترل کف عرضه و عرضه اولیه محصولات پتروشیمی به صورت روزانه، کنترل اسناد منشاء عرضههای قیر و عایق رطوبتی از طریق سامانه ثامن نیز موارد دیگری است که میتوان در این رابطه به آنها اشاره کرد.
سلطانی نژاد افزایش ۵۵ درصدی ارزش معاملات محصولات صنعتی و معدنی در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۷ نسبت به مدت مشابه سال گذشته را از مهمترین نتایج راهبردی تالار صنعتی و معدنی دانست و در بیان سایر موارد گفت: سهم ۳۶ درصدی معاملات محصولات صنعتی و معدنی از کل ارزش معاملات فیزیکی شرکت بورس کالا در ۱۱ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۷ و سهم ۶۵ درصدی معاملات سلف در حوزه محصولات صنعتی و معدنی طی دوره مذکور نیز از دیگر نتایج محقق شده در این تالار بوده است.
مدیرعامل بورس کالا در خصوص بازار مالی و مشتقه نیز اظهار کرد: در بازار مذکور طی دوره ۱۱ ماهه سال جاری شاهد رشد ۴۱ درصدی ارزش معاملات قراردادهای آتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، پذیرش و راهاندازی قرارداد آتی زعفران نگین، افزایش ۳۸ برابری مقدار معاملات گواهی سپرده کالایی زعفران نسبت به زمان مشابه سال گذشته و افزایش ۴۱ برابری ارزش معاملات صندوقهای کالایی نسبت به زمان مشابه سال گذشته بودیم. افزایش ۱۶ برابری مقدار معاملات گواهی سپرده کالایی سکه طلا نسبت به زمان مشابه سال گذشته، افزایش بیش از ۳ برابری ارزش معاملات سلف موازی استاندارد نسبت به زمان مشابه سال گذشته، پیگیری ایجاد زیرساخت توثیق گواهی سپرده کالایی نیز موارد دیگری است که میتوان از آنها نام برد.
اعلام برنامههای بورس کالا در سال آینده
راه اندازی قراردادهای آتی و اختیار معامله صندوقهای کالایی و راه اندازی معاملات حق امتیاز، مهمترین برنامههای بورس کالا در سال آینده خواهد بود.
حامد سلطانی نژاد که در نشست خبری راه اندازی قرارداد اختیار معامله زعفران سخن می گفت افزود : راه اندازی صندوق های کالایی محصولات کشاورزی از صندوق زعفران، راه اندازای قراردادهای آتی و اختیار معامله صندوق های کالایی و راه اندازی معاملات حق امتیاز ، راه اندازی معاملات اوراق خرید دین بعنوان یک ابزار تامین مالی جدید، فراهم کردن انجام معاملات تقاضا محور ، ایجاد امکان تسویه چند مرحله ای در معاملات بازار فیزیکی از مهمترین برنامه های بورس کالا در سال 98 خواهد بود .
وی ادامه داد : ده درصد از معاملات بورس کالا در اختیار محصولات کشاورزی است و ابزارهای معاملاتی آبشنی به تسهیل معاملات کمک می کند.
وی ادامه داد: برای توسعه بازار محصولات کشاورزی باید بسترهای مناسبی راه اندازی شود و ما در زمینه بازار نقد این محصولات که همان گواهی سپرده است اقدامات خوبی انجام دادیم و با راه اندازی ابزار مشتقه نیز آینده نگری را در این بازار تقویت کردیم .
وی گفت : گواهی سپرده ، نقد شوندگی و قراردادهای آتی آینده بازار را تضمین می کند و با حذف روشهای سنتی و پرهزینه باید سعی کنیم تا با ابزارهای معاملاتی متنوع همانند آبشن ، قراردادهای آتی ، اختیار معامله ، داد و ستد ها را در بستر استاندارد و پر رونقی قرار دهیم .
مدیر عامل بورس کالا افزود : بورس کالا با ارزش معاملات 1524 هزار میلیارد ریالی طی ده ماهه امسال سهم 41 درصدی را از کل ارزش معاملات بازار سرمایه به خود اختصاص داده و جایگاه نخست را در میان سایر بورسهای فعال در کشور کسب کرده است .
۲۷ تن زعفران از طریق گواهی سپرده معامله شد
معاون سازمان بورس گفت: تا به امروز ۶۶ تن زعفران در بازار فیزیکی و ۲۷ تن زعفران از طریق گواهی سپرده معامله شده است.
حسن امیری در مراسم راه اندازی معاملات قرارداد اختیار معامله زعفران در جمع خبرنگاران افزود: در بخش زعفران معاملات گواهی سپرده و آتی فراهم شده و در حال حاضر نیز راه اندازی معاملات قرارداد اختیار معامله زعفران میتواند سبد ابزارهای معاملاتی را متنوع و گستردهتر کند.
وی درباره ویژگیهای اصلی راه اندازی معاملات قرارداد اختیار معامله گفت:: در این نوع معاملات ریسک معاملاتی پایین و سرمایه در گردش اندک از جمله مزیتهای اصلی و مهم این معاملات است به طوری که این قراردادها میتواند بعنوان یک مبنا شکل بگیرد.
امیری با بیان اینکه صندوقهای کالای کشاورزی بزودی راه اندازی میشود گفت: استفاده از ابزارهای معاملاتی در بازار سرمایه به ایجاد شفافیت و نقد شوندگی راحت کمک میکند.
وی ادامه داد: باید بازار محصولات کشاورزی در بورس کالا با استفاده از ابزارهای مالی متفاوت به سمت توسعه داد و ستدها حرکت کند.
معاون سازمان بورس افزود: بخش زیادی از دغدعه کشاورزان در بورس کالا در حال برطرف شدن است و ابزارهای بازار سرمایه باید عمق بیشتری پیدا کند تا بتوانند در رونق بخشی معاملات تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند.
بر اساس مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار، گواهی سپرده کالایی، اوراق بهاداری است که مؤید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر میگردد. پس از صدور گواهی سپرده کالایی، کشاورز و یا مالک کالا میتواند با مراجعه به یکی از کارگزاران دارای مجوز معاملات در بورس کالای ایران و ارائه گواهی سپرده کالایی، درخواست فروش محصول خود را در بورس کالای ایران ارائه نماید. همچنین امکان تامین مالی و اخذ تسهیلات از نظام بانکی به پشتوانه گواهی کالایی صادرشده وجود دارد.