مدیرعامل شرکت بورس کالا گفت: ۳۹ درصد ارزش بازار سرمایه در سال گذشته متعلق به بورس کالا بود و حجم معاملات بورس کالا به ۱۷۸ هزار میلیارد تومان رسید.
حامد سلطانی نژاد در نشست خبری در دوازدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه با اشاره به اینکه ارزش معاملات ۴ بورس کشور در سال گذشته به ۴۴۰ هزار میلیارد تومان رسید افزود: سال ۹۷ را اگر سال رکوردهای بورس کالا بنامیم گزاف نگفتیم.
وی افزود: رکورد حجم معاملات در حوزه پتروشیمی شکسته شد و ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن که در این بخش اعم از پلیمری و شیمیایی معامله شد که ارزش آن ۳۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است.
مدیرعامل شرکت بورس کالا گفت: در حوزه صنعتی و معدنی حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان و در حوزه کشاورزی ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان معامله شد.
وی با اشاره به اینکه در نیمه دوم سال معاملات بخش کشاورزی کاهش محسوسی پیدا کرد افزود: در این بخش محصولات کشاورزی بیشتر به سمت یارانهای پیش رفت که باید سیاست گذاری در این زمینه انجام شود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر سیاست گذاری به سمت تخصیص است مانند زعفران.
سلطانی نژاد گفت: در حوزه نفتی در سال گذشته ۲۲ هزار میلیارد تومان معامله انجام شد و در حوزه بازار فرعی و بازار طلا نیز ۸۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان معامله ثبت شده است.
وی به بازار مشتقه اشاره کرد و گفت: ۸۲ هزار میلیارد تومان ارزش معاملات در این بازار بود که به نوبه خود رکورد محسوب میشود در حالی که ارزش معاملات در بازار مشتقه در سال ۹۶، ۶۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه سلف موازی استاندارد، بازار جدیدی است که در آن ۲ هزار میلیارد تومان معامله در سال گذشته انجام شد گفت: از این بازار برای تامین مالی تولید و پیش فروش محصولات اضافه میشود.
وی ادامه داد: امیدواریم امسال با اشاره به اهمیت بازار سلفی موازی استاندارد بیشتر از آن استفاده کنیم، چون بهترین بازار برای تامین مالی مبتنی با کالا است که به پشتوانه محصولاتی که تولید میشود میتوان تامین مالی تولید انجام داد.
سلطانی نژاد گفت: در حوزه سپرده گواهی هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در حوزه صندوقهای سرمایه گذاری کالایی ۳ هزارو ۸۰۰ میلیارد تومان معامله انجام شده است در حالی که سرجمع ۴ صندوق کالایی داریم و سه صندوق آن سال گذشته تشکیل شده است.
وی افزود: دستاورد بورس کالا در سال گذشته در بخش رشد اوراق مبتنی بر کالا ۳۸۵ درصد، در بخش ارزش بازار فیزیکی رشد ۷۷ درصدی و در بخش ارزش قراردادهای مشتقه مانند زعفران رشد ۲۵ درصدی را شاهد بودیم.
سلطانینژاد در ادامه با بیان این که بورس کالا به سمت اوراق بهادار شدن حرکت میکند، افزود: در سال گذشته ۱۲۰۰ تن زعفران در بازار مشتقه معامله شد که یک رکود محسوب میشود و نشان میدهد که سرمایه گذاران از این بازار استقبال مطلوبی کرده اند.
به گفته وی، یکی از بازارهای نوظهور بورس کالا، معاملات اوراق موازی استاندارد است که به تامین مالی شرکتها کمک میکند و رقم معاملات این بخش نیز در سال ۹۷ حدود ۲ هزار میلیارد تومان بود.
مدیر عامل شرکت بورس کالا خاطرنشان کرد: گسترش و توسعه اندازه و عمق بازار و همچین توسعه مشارکت با سایر نهادها را از دیگر برنامههای بورس کالا است به طوری که در این حوزه قرار است تصویب ضوابط حمل و نقل بازارگاههای اینترنتی پیگیری شده و ضمن بهبود زیر ساخت اتصال به بانکها و کارگزاران، در شیوه حمایت از پژوهشهای دانشگاهی بازنگری میشود.
سلطانینژاد پشتیبانی و بهبود کیفیت خدمات ارائه شده به ذی نفعان را از دیگر برنامههای بورس کالا در سال ۹۸ عنوان کرد و ادامه داد: طراحی و استقرار سامانه تحت وب پذیرش مشتریان بازار (فیزیکی و مشتقه)، راه اندازی سامانه ارتباط با مشتریان CRM، مدیریت ریسک لحظهی مشتریان در بازار مشتقه، رسیدگی الکترونیک به اعتراضات مشتریان، راه اندازی سامانه ثبت سفارش مستقیم، تنقیح و نشر قوانین و مقررات حاکم بر بورس کالای ایران از جمله آنها است.
به گفته سلطانینژاد بهبود، ارتقا و یکپارچه سازی سیستمها و سامانهها که شامل یکپارچه سازی سامانههای عملیاتی، توسعه و بهبود سامانه نظارت بر بازار مشتقه، به روز رسانی قابلیتهای سامانه معاملات بازار مشتقه، یکپارچه سازی نمادهای معاملاتی گواهی سپرده و ارتقا سامانههای عرضه، معاملات و پس از معاملات از دیگر برنامههای این شرکت در سال جاری است.
سلطانی نژاد افزود: در حوزه نفتی رشد ۱۰۹ درصدی و در حوزه پتروشیمی رشد صد درصدی معامله را داشتیم. همچنین در حوزه صنعتی نیز رشد ۶۰ درصدی معامله را شاهد بودیم.