رهبر حزب کارگر و رئیس دولت سایه انگلیس برگزاری انتخابات زودهنگام را بهترین راه برای خروج کشورش از بن بست برگزیت اعلام کرد.
جرمی کوربین که در هفته های اخیر بیشترین حملات را به نخست وزیر و توافقش با اتحادیه اروپا بر سر چگونگی جدایی از این اتحادیه به ثبت رسانده گفت: اگر دولت مدعی تلاش برای دست یابی به توافق خوب است و توافقش با اتحادیه اروپا را بهترین توافق می داند اجازه دهد نمایندگان مردم در این باره تصمیم بگیرند.
وی درباره چرایی ندادن پاسخ مثبت به درخواست شماری از نمایندگان پارلمان و هوادارانش برای ارائه طرح عدم کفایت سیاسی نخست وزیر گفت: در شرایط مناسب برای اجرای این گزینه اقدام خواهد کرد.
از آنجا که حزب کارگر اکثریت پارلمان را در دست ندارد؛ برای تصویب طرحش به منظور رای گیری بر سر کفایت سیاسی نخست وزیر باید حمایت شمار دیگری از احزاب را بدست آورد.
ایان بلکفورد رهبر نمایندگان حزب ملی اسکاتلند چندین بار در پارلمان این کشور ضمن بیان تندترین انتقادها از ترزا می، حمایت خود و نمایندگان حزبش را از کوربین رهبر حزب کارگر برای ارائه طرح عدم کفایت سیاسی نخست وزیر اعلام کرد.
احتمالاً حزب کارگر پس از رد توافق نخست وزیر این کشور با اتحادیه اروپا در مجلس عوام، طرح عدم کفایت سیاسی ترزا می را به مجلس ارائه کند که در این صورت سرنوشت برگزیت با ابهام بیشتری مواجه خواهد شد.
چنانچه حزب اصلی مخالف دولت یعنی حزبی که پس از حزب حاکم بیشترین کرسی را در مجلس عوام انگلیس در اختیار دارد طرح عدم کفایت سیاسی نخست وزیر را به مجلس عوام ارائه کند، دو هفته بعد بر سر این موضوع در مجلس رای گیری می شود و در این مدت نخست وزیر فرصت خواهد داشت تا نظر نمایندگان مخالف را برای بقا جلب کند.
در میان احزاب، سیاستمداران و گروههای مختلف مردم نظرهای متفاوتی وجود دارد، عده ای خواهان برگزاری همه پرسی دوم، عده ای خواهان اجرای برگزیت با شرایط بهتر، عده ای خواهان جدایی سخت و عده ای خواهان جدایی نرم از اتحادیه اروپایند. تمدید مهلت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا که 9 فروردین 1398 به پایان می رسد، و برگزاری انتخابات زودهنگام از دیگر خواسته های مطرح در فضای سیاسی این روزهای انگلیس است.
با اینکه جرمی کوربین رهبر پرجمعیت ترین حزب سیاسی انگلیس برای برگزاری همه پرسی دوم و لغو توافق طلاق انگلیس از اتحادیه اروپا پس از حدود چهار دهه زیر فشار است او تاکنون از این گزینه پشتیبانی نکرده است.
توافق دولت انگلیس با اتحادیه اروپا که پس از حدود دو سال گفتگوهای پیچیده و پر فراز و نشیب و پس از استعفای دو وزیر ویژه پیگیری خروج این کشور از اتحادیه اروپا حاصل شد، قرار بود ماه پیش برای تصویب نمایندگان به رای گذاشته شود که به علت شمار زیاد مخالفان و از بیم رای نیاوردن تا سه شنبه 25 دیماه به تعویق افتاده است.
حدود 52 درصد مردم انگلیس در یک همه پرسی تاریخی که تیر ماه سال 1395 برگزار شد به جدایی کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند.
اکنون تازه ترین نظر سنجی ها نشان می دهد شمار هواداران ماندن بیشتر شده و 53 درصد مردم را در بر می گیرد و شمار زیادی از مردم و سیاستمداران برگزاری همه پرسی دوم را خواستار شده اند و تاکید می کنند اگر امروز در این باره همه پرسی شود موضوع جدایی منتفی خواهد شد.
هواداران همه پرسی مجدد یا لغو جدایی می گویند ستادهای هوادار خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در کارزار انتخابات، آنان را فریب داده اند و با آشکار شدن پیامدهای برگزیت بر آنان، اکنون به این نتیجه رسیده اند که خروج از اتحادیه اروپا نه تنها نمی تواند مشکلات آنان را کمتر کند بلکه بر مشکلاتشان در حوزه اقتصادی، اجتماعی و رفاهی خواهد افزود.
نخست وزیر انگلیس که توافقش با اتحادیه اروپا نه توانسته حامیان خروج را راضی کند و نه هواداران ماندن در این اتحادیه را، می گوید همه پرسی دوم مشکل را برطرف نمی کند.
ترزا می همه پرسی دوم را بر سر برگزیت قویا رد کرده و آن را مغایر با روح دموکراسی دانسته است.
شماری از سیاستمداران نیز می گویند اگر بار دیگر بر سر جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا همه پرسی شود و این بار جدایی رای نیاورد آنگاه هواداران خروج به میدان خواهند آمد و دولت را به نقض دموکراسی متهم خواهند کرد.
با این استدلال می توان نتیجه گرفت دودستگی که همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ایجاد کرده با هر گزینه نه تنها برطرف نخواهد شد بلکه عمیق تر نیز می شود و تقابل ها را در این کشور گسترش خواهد داد. اکنون انگلیس در آزمون بزرگترین انتخاب تاریخ معاصر این کشور قرار گرفته است.
براساس زمان بندی اعلام شده اتحادیه اروپا، انگلیس حدود دو ماه دیگر باید اتحادیه اروپا را ترک و یا تکلیف خود را در این باره روشن کند.