یکی از مهم ترین آداب و رسوم محلی و بومی مردم شهرستان گناباد در شب یلد، آیین باستانی "کف زنی" است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، در این مراسم بزرگسالان باتفاق جوان ترها طبق یک آیین کهن نوعی کف خوراکی را با استفاده از ریشه گیاهان برای شب یلدا تهیه می کنند.
این کف خوراکی از ریشه نوعی گیاه به نام "چوبک" یا در اصطلاح محلی "بیخ" به دست می آید.
با توجه به فرآیند طولانی درست کردن کف، از بعدازظهر آخرین روز پاییز جمعی از مردان فامیل در منزل یکی از بزرگان دور هم جمع می شوند و آن را تهیه می کنند.
اعضای خانواده و بستگان در کنار تنقلات و میوه های شب یلدا ضمن خواندن اشعار حافظ و مولوی این کف خوراکی را هم میل می کنند.
برای درست کردن این خوراکی لذیذ و شیرین در وهله نخست ریشه های گیاه چوبک را به قطعه های مختلف تقسیم می کنند.
بعد از زدودن لایه های سفت و رسیدن به بخش کرم رنگ آن برای سه بار متوالی آن را در آب می جوشانند تا تندی آن برطرف شود.
سپس برای مدت یک ساعت به هم می زنند تا مایع کف غلیظی به دست آید.
برای شیرین کردن کف در قدیم از شیره انگور و امروزه از شکر استفاده می کنند.
مردم مناطق مختلف خراسان رضوی از دیربار بر اساس یک سنت دیرینه به استقبال شب یلدا یا شب چله می روند.
مردم گناباد هم با آیین های ویژه ای همه ساله در این ایام، طولانی ترین شب سال را در کنار خانواده، اقوام، دوستان و آشنایان خاطره انگیز می کنند.
شهرستان گناباد در 287 کیلومتری جنوب مشهد واقع است.