معاون اول رئیس جمهور: شاه بیت مقاومت اقتصاد کشور در برابر تکانههای خارجی، اقتصاد دانش بنیان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، دکتر اسحاق جهانگیری صبح امروز در نوزدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده سراسر کشور با تبریک ولادت امام حسن عسگری (ع) و هفته پژوهش گفت: توسعه علمی یکی از عرصههای اساسی توسعه پایدار و همه جانبه است و مردم همواره امید داشته اند که کشور بتواند به سطحی از توسعه برسد که از اقتصاد و شرایط اجتماعی و سیاسی مناسب برخوردار باشیم.
دکتر جهانگیری گفت: شاید تصور شود که توسعه علمی مختص زمانی است که کشور با مشکلات و تنگناها روبرو نباشد، اما واقعیت این است که توسعه علمی دقیقاً برای روزهای سخت مقابله با تنگناها، چالشها و رفع محدودیتهاست و زمانی که سختیها بیشتر میشود، توسعه علمی باید بیش از بقیه ایام در صدر امور و کارها قرار گیرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: توسعه علمی و توجه به فناوریهای روز و پژوهشهای کاربردی میتواند در شرایطی که با مسایل اقتصادی، اجتماعی و مشکلات روابط بین الملل مواجه هستیم، به ما کمک کند تا بتوانیم بر مسایل و چالشهای کشور غلبه کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه اقتصادی که به منابع درآمدی سنتی وابسته است، میتواند از همین ناحیه در تهدید قرار گیرد، افزود: اقتصاد باید در فشارها و تنگناها تاب آوری داشته باشد و بتواند خود را از درون احیا کند که چنین اقتصادی همان اقتصاد مقاومتی است.
دکتر جهانگیری گفت: اقتصادی که بتواند جایگزین اقتصاد متکی به نفت و سایر منابع طبیعی باشد، اقتصاد دانش بنیان است چرا که این اقتصاد متکی به مغز و دانش انسان است و میتواند همواره زاینده باشد.
معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر این که دانش، پژوهش و فناوری باید به طور کامل در اقتصاد کشور پیاده شود، افزود: این اتفاق مهم از طریق تعامل دانشگاه، صنعت و جامعه شکل میگیرد و زمانی که این سه بخش مهم در یک راستا قرار گیرند، اقتصاد دانش بنیان پدید میآید.
دکتر جهانگیری با تأکید بر این که برنامه اقتصاد دانش بنیان باید به عنوان مهمترین اولویت توسعه کشور در شرایط فعلی در دستور کار قرار گیرد، گفت: این برنامه باید هم در اولویت دولت و هم در بودجهها و صندوقهای حمایتی دیده شود و در کنار آن ارتقاء پژوهشگران و ظرفیتهای دانشگاهها نیز باید در دستور کار باشد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به فراخوان دولت برای دعوت از دانشمندان و استادان کشور برای کمک به رفع چالشهای اصلی افزود: برخی از دانشگاههای کشور عملکرد خوبی در این زمینه از خود نشان داده اند و کارگروههای متعددی در دانشگاهها برای کمک به حل مشکلات شکل گرفت و در اجلاس ۱۳ دانشگاه برتر کشور نیز مواهب مهمی در این خصوص مطرح شد و نتایج آن در اختیار دولت قرار گرفت.
دکتر جهانگیری گفت: کارآفرینانی باید در اولویت حمایت قرار گیرند که عملکرد آنها دانش بنیان است و اگر قرار است که از گسترش کمی و کیفی دانشگاهها حمایت کنیم باید دانشگاههایی مورد حمایت قرار گیرند که نیروهای فارغ التحصیل آنان کارآفرینانی ریسک پذیر و فعال در حوزه اقتصاد دانش بنیان باشند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به گزارش معاون علمی و فناوری رئیس جمهور مبنی بر وجود سه هزار و ۸۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور افزود: خوشبختانه از پارکهای علمی و فناوری و مراکز رشد و فناوری، شرکتهای دانش بنیان تشکیل میشوند که متکی به نیروهای دانشگاهی هستند.
دکتر جهانگیری با تأکید بر اینکه شرکتهای دانش بنیان باید بتوانند در بازارهای خارج از کشور نیز حضور فعال داشته باشند، گفت: هم وزارت صنعت، معدن و تجارت و هم معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور باید حمایتهای لازم را از شرکتهای دانش بنیان انجام دهند تا این شرکتها بتوانند با حضور در نمایشگاههای بین المللی، محصولات خود را عرضه کنند.
معاون اول رئیس جمهور از دستگاهها و نهادهای متولی در امور شرکتهای دانش بنیان خواست زیرساخت ها، ساز و کارها و قوانین لازم را برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان و تسهیل فعالیت آنها تدوین کنند.
در این مراسم منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز با اشاره به تعداد شرکتهای دانش بنیان و پارکهای علم و فناوری گفت: هزار و ۲۰۰ شرکت دانش بنیان در پارکهای علمی و فناوری و مراکز رشد فعالیت دارند که این به معنی ۴۲ هزار اشتغال در قالب این شرکتها است.
سید حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم با تأکید بر این که احترام و توجه به دانشمندان و اهالی علم در کشور باید سرلوحه کار مسئولین و سیاست گذاران باشد، گفت: در ابتدای دولت یازدهم فقط تعداد هشت دانشمندِ یک درصدِ پُر استناد در کشور وجود داشت که تعداد این دانشمندان امروز به ۵۵ نفر رسیده است.
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور نیز در این مراسم گزارشی از تعداد و فعالیت شرکتهای دانش بنیان ارائه کرد و خواستار توجه هر چه بیشتر به این شرکتها و حمایت از فعالیت آنها شد.
در این مراسم با حضور معاون اول رئیس جمهور از پژوهشگران برتر و فناوران برگزیده قدردانی شد.