این روزها نام سرطان زیاد شنیده می شود، نقصی که در آن سلولهای بدن به شکل غیرطبیعی رشد و تکثیرمی یابند و درنهایت درتمام بدن منتشرمی شوند .
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان ،جهش یا تغییر درDNA یا ماده ی ژنتیکی سلول اتفاق می افتد ، سلول تغییر یافته ،دیگر ازدستورها و علائم داخلی پیروی نمی کند و درمدت کوتاهی به سلولهای جدید که جهش یافته اند تقسیم می شود و این فرایند با ایجاد تومورهای خوش خیم و بد خیم ادامه می یابد.
برخی سرطانها با برداشتن تومورها بهبود می یابد و تعدادی دیگر به علت فراگُستری دربدن فرد مبتلا ، او را به کام مرگ می کشاند.درحال حاضرشایع ترین انواع سرطانها درکشورسرطان معده ودستگاه فوقانی درمردان وسرطان سینه درزنان گزارش شده است .
دکتر احمد سلطانی متخصص مامایی با اشاره به اینکه سرطان پستان جزو شایعترین سرطانها در زنان است و طبق آمار جهانی ممکن است از هر 11 زن یک زن در طول زندگی به سرطان پستان مبتلا شود می گوید : متأسفانه به دلیل تغییر سبک زندگی مردم خوزستان و عدم پیش آگاهی، میزان بروز این بیماری رو به افزایش است.
این متخصص می گوید: الودگی های زیست محیطی ،تغذیه نامناسب، افزایش وزن ،استرس و افسردگی شدید و مصرف دخانیات ازعوامل افزایش ابتلای افراد به سرطان است.به گفته ی او علاوه بر این موارد کم تحرکی واگاه نبودن بیشتر زنان نسبت به بیماری شان و جدی نگرفتن آن و همچنین سابقه خانوادگی ، از علتهای ابتلای بانوان به سرطان سینه گزارش شده .
طبق آمارکشوری بیش از 70 درصد خانم های مبتلا به سرطان وقتی به پزشک مراجعه می کنند که دیگرسلولهای سرطانی درحال پخش شدن در سایرقسمت های بدن است و به زبان دیگر کار از کارگذشته است .
خانم دکتر رشیدی متخصص پاتولوژی در خوزستان می گوید: بیشترزنان خوزستانی وقتی به پزشک مراجعه می کنند که علاوه برپستان ،غدد لنفاوی زیر بغل و اطراف آن نیز درگیر بیماری شده است وتنها راه علاوه بر برداشتن تومورها ،بریدن بخشی ازسینه بیمار است که این موضوع در دختران جوان، موجب افسردگی شدید در آنها می شود.
او می گوید دختر جوان 20 ساله ساکن رامهرمز چندی پیش درحالی به بیمارستان مراجعه کرد که پزشکان به علت وضع وخیمش مجبور به قطعه سینه اش شدند.به گفته ی وی این دختر جوان، علت تاخیر در مراجعه به پزشک را خجالت و کم رویی عنوان کرد و با وجودی که عفونت و درد شدیدی داشت حاضر نبود زودتر به پزشک مراجعه کند.
خانم دکتر پاک سرشت دیگر پزشک خوزستانی و عضو مرکزثبت سرطان خوزستان، مهمترین عامل افزایش سرطان سینه را کنترل نکردن بیماری در اوایل شیوع آن می داند و می گوید یکی از علت های آن پایین بودن سطح فرهنگ خانواده ها و انجام ندادن آزمایش های ماموگرافی است.به گفته ی او مرکز بهداشت خوزستان سال گذشته بروشورهای علمی برای راهنمایی دختران در مدارس توزیع کرد والبته امسال هم با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز درحال شناسایی نقاط شایع این بیماری دراستان و آموزش رایگان به مادران و زنان جوانیست که به ویژه در روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته استان به مراکز بهداشت مراجعه می کنند.
دکترپاک سرشت گفته امسال نیز قرار است این برنامه ها در استان افزایش یابد. سن ابتلا به سرطان سینه درخوزستان از 35 تا 40 سال به 20 تا 25 سال کاهش یافته واین موضوع نگران کننده است .
در حال حاضر یک چهارم کل سرطانها را درخوزستان سرطان سینه شامل می شود. سرطان بعد از بیماری های قلبی _ عروقی، سوانح رانندگی و سوانح سوختگی چهارمین عامل مرگ و میر در خوزستان است .
دکتر رشیدی متخصص پاتولوژی استان، لمس توده های بدون درد وبدون علامت درسینه رایکی از علامت های سرطان سینه عنوان می کند و می گوید : درصورت مشاهده این علامت زنان باید تست مامو -گرافی انجام دهند و در صورتی که نتیجه تست غیرطبیعی باشد باید نمونه برداری صورت گیرد تا سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شود.
وی آموزش معاینه خود به دختران جوان درمقطع دبیرستان یک هفته تا ده روز بعد از دوره ی پریود و انجام تست غربالگری ماموگرافی را هردو سال یکبار از جمله راههای شناسایی وپیشگیری از سرطان سینه اعلام کرد .
انجام فعالیت های ورزشی ، مصرف میوه و سبزی در طول روز، کاهش استرس و انجام چکاب های هرساله از راههای پیشگیری از سرطان است که با نوان در صورتیک سابقه ی خانوادگی نداشته باشند ازابتلا به این بیماری در امانند.
به تازگی مجموعهای با عنوان ریحانه برای افزایش آگاهی زنان از سرطان سینه در خوزستان راه افتاده که به صورت خود جوش، جلسات رایگان برای زنان شهری و روستایی برگزار میکند.
فاطمه لویمی، مدیر کمیته پزشکی موسسه ریحانه بهعنوان یکی از موسسات خیریه پیشرو درزمینه آموزش مسائل بهداشتی بانوان می گوید: در خوزستان، اگر مردها را از زنان تفکیک کنیم متاسفانه اولین علت مرگومیر زنان خوزستانی سرطان سینه است.
لویمی در ادامه گفت: سالانه حدود 650 زن در خوزستان بر اثر ابتلا به بیماری سرطان سینه از بین میروند که با آموزشهای ساده و آگاهی از چکاپهای ساده، این آمار را میتوان تا 40 درصد کاهش داد. این بیماری اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود قابل درمان است.کمبود فضاها و برنامههای آموزشی در حوزه بهداشت بانوان باعث شده دانش عمومی بانوان به ویژه در روستاها نسبت به مسائل بهداشتی پایین بماند.
خلأ چنین برنامههایی در خوزستان بهشدت محسوس است و وظیفهای که باید برعهده شبکههای بهداشت و درمان شهرستانها باشد را اکنون فعالان اجتماعی در حال پرکردن هستند. شیوههای آموزش در خوزستان با ترکیب متنوع زبانی و فرهنگی باید خاص باشد.مجموعه ریحانه تاکنون بیش از 30 جلسه رایگان برای زنان و دختران شهری و روستایی خوزستان برگزار کرده است .
فعالان حوزه بهداشت بانوان میگویند اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه در مرحله سوم بیماری که مرحله درمان و رادیوتراپی است به پزشک مراجعه میکنند.سالانه حدود هشت هزار و 500 مورد جدید سرطان سینه در کل کشور اتفاق میافتد که 650 مورد آن در استان خوزستان است.
به گفته متخصصان علم سرطان شناسی پیشگیری در این سرطان از دو سطح تشکیل میشود؛ سطح اول، بهبود شیوه زندگی کنترل وزن، ترویج تغذیه با شیر مادر، ورزش، مصرف میوهها و سبزیهای تازه و پرهیز از استعمال دخانیات و مصرف الکل و سطح دوم، تشخیص بهموقع آن بهوسیله تستهای غربالگری است.رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز می گوید اكنون 30 درصد ازهزينههاي هنگفت داروهاي سرطاني از طريق مجموعه دانشگاهي تامين ميشود.به گفته ی دکتر نظری در حال حاضر افراد مبتلا به سرطان متحمل هزينههاي بساري زيادي ميشوند و براي پيشگيري از زمينگير شدن اينگونه بيماران، ضرورت كمكهاي مردمي در كنار كمكها و اعتبارات دولتي در اين بخش به شدت احساس ميشود.