حمایت از تولید نیازمند دو نوع سیاست است: سیاست های تسهیلگر(هماهنگ سازی میان منافع فردی و جمعی) و حمایتگر(هماهنگ سازی میان منافع کوتاه مدت و بلندمدت).
چکیده گزارش پژوهشی:
عدم رشدیافتگی بازارها، مداخلات دولت و مشکلات در ساختار نهادی موانع اصلی بر سر راه رونق بخشی تولید قلمداد می شوند.
حمایت از تولید نیازمند دو نوع سیاست است: سیاست های تسهیلگر(هماهنگ سازی میان منافع فردی و جمعی) و حمایتگر(هماهنگ سازی میان منافع کوتاه مدت و بلندمدت).
سیاست غالب جهت رونق بخشی تولید در سه دهه گذشته از الگوی کاهش مداخلات دولت پیروی کرده است.
در ارزیابی احکام حمایتی قوانین توسعه کشور، بالغ بر 20 گونه حمایت از تولید شناسایی شده است.
از مجموع 872 ماده قوانین توسعه اول تا ششم، 160 ماده (حدود یک پنجم، 18 درصد) به حمایت از تولید اختصاص یافته است.
ارتقاء هماهنگی میان سیاستگذاران و اتخاذ سیاست های هماهنگ کننده، موازین الگوی مطلوب حمایت از تولید را در شرایط موجود اقتصادی تشکیل می دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما:یکی از موضوعات مهم و کلیدی مورد بحث اقتصاد کشور طی چند سال اخیر، بحث «حمایت از تولید» بوده است و بر ضرورت توجه به این موضوع به عنوان زیربنای توسعه و رشد اقتصادی به اشکال گوناگون، از جمله نام گذاری شعار سال از سوی مقام معظم رهبری، همواره تأکید شده است. در همین راستا، مجلس و دولت نیز طی چند سال اخیر همواره تلاش کرده اند با اتخاذ سیاست های هدفمند و تصویب قوانین مناسب، بیش از پیش در جهت رفع موانع تولید در کشور گام بردارند و در این مسیر، بهره مندی از نظرات متخصصان و کارشناسان این عرصه را هم مدنظر قرار داده اند. با این حال، نظر به اهمیت این موضوع و رسیدن به جایگاه مطلوب تولید در کشور و بروز و ظهور اثرات مثبت و اثربخش آن بر سایر بخش های اقتصاد کشور، لازم است تا در این مسیر بحث های کارشناسی و نقد و آسیب شنایی اقدامات انجام شده، به منظور اتخاذ راهکارهای متناسب با شرایط موجود اقتصاد کشور مورد توجه قرار گیرد تا بتوان به الگویی مطلوب برای تقویت و رونق تولید در کشور دست یافت. از همین رو، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی که همواره بحث تولید و حمایت از آن را در قالب سلسله گزارش های مختلف پژوهشی و کارشناسی مورد توجه قرار داده است، در جدیدترین گزارش خود از مجموعه گزارش های الگوی راهبردی حمایت از تولید تلاش کرده است تا با پاسخ به سؤالات اساسی در حوزه تولید کشور و موانع و مشکلاتی که در مسیر تولید قرار دارد، راهکارهای ارائه الگویی مطلوب برای حمایت از تولید را در اختیار سیاستگذاران و تصمیم سازان کشور قرار دهد. در گزارش پیش رو نیز با استناد به گزارش مرکز پژوهش ها، بحث حمایت از تولید در قالب پرسش های اساسی در این حوزه و پاسخ به آنها ارائه شده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // فاطمه حسینی