مالکیت ۶۰ درصد از نیروگاههای کشور در اختیار بخش خصوصی و ۴۰ درصد دیگر دولتی است، این روزها بخش خصوصی همراه بخش دولتی و حتی بیشتر در ساخت نیروگاه تلاش میکند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، قرار است تا تابستان سال آینده 5 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی وارد مدار شود که سهم بخش خصوصی حدود 2 هزار مگاوات و سهم دولتی ها 3 هزار مگاوات است.
از پایان پیک تابستان امسال یعنی 15 شهریور مسئولان برق برای تامین برق تابستان 98 به تکاپو افتاده اند و با شیوه های مختلف از جمله ارتقای نیروگاه های موجود، افزایش راندمان نیروگاه ها و ساخت نیروگاه های جدید به فکر گذر از پیک مصرف تابستان آینده هستند.
در چند روز آینده فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی ماکو به ظرفیت 80 مگاوات در دو واحد 40 مگاواتی در اذربایجان غربی وارد مدار می شود، ظرفیت تکمیلی این نیروگاه 1600 مگاوات است که از سال 93 ساخت ان شروع شده و در طول 10 سال ساخته خواهد شد.
مدیرعامل نیروگاه سیکل ترکیبی ماکو می گوید: سالانه باید 100 مگاوات از بخش گاز نیروگاه و50 مگاوات بخش بخار ؛ان ساخته شود ، توربین های ظرفیت 80 مگاوات فاز اول از نوع E و با راندمان 49 و نیم درصد است .
صمد پاشاپور با اشاره به این که قرار است در فازهای اینده از توربین کلاس F استفاده شود می افزاید: در مجموع 1100 مگاوات از نیروگاه سیکل ترکیبی ماکو گازی و500 مگاوات دیگر بخار خواهد بود.
وی افزود: 70 درصد سرمایه گذاری این نیروگاه خارجی و30 درصد دیگر داخلی است وتا کنون 40 میلیون یورو در فاز اول و30 میلیون یورو نیز برای فاز دوم هزینه شده است که پیش بینی می کنیم بازگشت سرمایه گذاری در این نیروگاه با توجه به این که در منطقه ازاد تجاری قرار گرفته 5 ساله باشد.
عضو چینی ی هیئت مدیره نیروگاه سیکل ترکیبی ماکو که سرمایه گذار اصلی نیروگاه نیز است می گوید: ما از سرمایه گذاری در این نیروگاه کاملا راضی هستیم و به صورت مستقیم نیز سرمایه گذاری کرده ایم وطبق زمان بندی خوب پیش رفتیم .
اقای جائو می گوید: تجهیزات مورد نیاز برای فاز دوم نیز اماده بار گیری است وما ایران را در شرایط تحریم تنها نمی گذاریم.
در آذربایجان غربی هم بخش خصوصی برای تامین برق تابستان 98 بی وقفه تلاش می کند.
مدیر طرح نیروگاه سیکل ترکیبی هریس از به مدار آمدن بخش گاز نیروگاه خصوصی هریس تا تابستان سال آینده با ظرفیت 300 مگاوات خبرداد و گفت: راندمان این نیروگاه 58 درصد است و ساخت آن از ابتدای سال 96 شروع شده و 285 میلیون یورو اعتبار برای ساخت این نیروگاه درنظر گرفته شده است.
ایمان عبدی می گوید: توربین های این نیروگاه از نوع کلاس F و از ایتالیا خریداری شده است اما فقط 30 تا 35 درصد تجهیزات نیروگاه هریس از خارج تعیین شده و حدود 65 تا 70 درصد دیگر از تجهیزات نیروگاهی شرکت های داخلی تامین شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون 70 درصد بخش گازی نیروگاه هریس ساخته شده است، افزود: ظرفیت نیروگاه هریس 500 مگاوات است که 300 مگاوات آن گازی و 200 مگاوات دیگر بخش بخار نیروگاه است که در مجموع 435 تا 450 مگاوات ظرفیت عملی تولید برق این نیروگاه خواهد بود.
با ساخت نیروگاه هریس 463 نفر در کارگاه مشغول به کار شدند و 120 نفر نیز در بخش ستادی شاغل هستند که پیش بینی می شود پس از بهره برداری کامل این نیروگاه 80 تا 100 نفر ؛ اشتغال به کار داشته باشیم.
به گفته عبدی شرکت های خارجی بعد از خروج امریکا از برجام به عهد خود وفا نکردند و به جز ایتالیا، سایر شرکت ها صحنه را ترک کردند که با این بدقولی آنها، حداقل 6 ماه از نظر زمانی در ساخت نیروگاه عقب افتادیم گرچه پیش بینی هایی قبل از خروج امریکا از برجام داشتیم که این موجب شد ضرر به حداقل برسد و بتوانیم قول ساخت وتکمیل بخش گاز نیروگاه را برای پیک 98 بدهیم .
200 مگاوات بخش بخار نیروگاه هریس نیز یک سال بعد از به مدار امدن بخش گاز طبق زمان بندی به مدار خواهد آمد.
به گفته مجری طرح های خصوصی شرکت برق حرارتی از سال 84 تاکنون سالانه 1000 مگاوات نیروگاه حرارتی بخش خصوصی به بهره برداری رسیده و سرجمع 13 هزار مگاوات به مدار آمده است.
مهدی خبازپیشه می افزاید: از سال 86 تاکنون نیز مجوز ساخت هیچ نیروگاه حرارتی بدون احداث بخش بخار آن داده نشده است گرچه ممکن است بخش بخار نیروگاه های حرارتی به خاطر کمبود منابع مالی با تاخیر ساخته شده باشد.
دولت در سال های اخیر به خاطر کمبود منابع مالی و خصوصی سازی همچنین جمع کردن نقدینگی با اعلام مشوق هایی مثل خرید تضمینی برق، بخش خصوصی را تشویق به سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاه کرده است هرچند گاهی به خاطر محقق نشدن مشوق ها و مشکلات دریافت تسهیلات از بانک ها بخش خصوصی نمی تواند به تعهدات خود عمل کند و دولت به ناچار خود وارد عرصه ساخت نیروگاه می شود تا بتواند پاسخگوی رشد مصرف برق باشد.
افزایش راندمان نیروگاه های موجود و قدیمی با بازسازی و ارتقای تجهیزات آن راه حل دیگری است که برای تامین برق مورد نیاز؛ دولت و بخش خصوصی آن را پیش گرفته اند.
مدیر عامل شرکت مدیریت تولید برق آذربایجان شرقی می گوید: این استان ظرفیت تولید برق هزار و 550 مگاوات را دارد و با تمهیدات انجام شده درنظر داریم 60 مگاوات ظرفیت نیروگاه دولتی 750 مگاواتی تبریز را برای پیک تابستان سال آینده افزایش دهیم.
ناصر معینی می افزاید: کلنگ طرح توسعه نیروگاه سهند به ظرفیت 500 مگاوات نیز به زودی زده می شود که قرار است ظرفیت بخش گاز آن 300 مگاوات و بخش بخار این نیروگاه 200 مگاوات باشد و در این نیروگاه از توربین های کلاس F استفاده شود.
وی می گوید: تولید و مصرف برق در آذربایجان شرقی سر به سر است و با برنامه ریزی انجام شده درنظر داریم راندمان نیروگاه های استان را از 36 درصد به 38 درصد برسانیم.
بخش خصوصی در استان اذربایجان شرقی 80 مگاوات چندر روز آینده وار مدار می کند و در اذربایجان غربی 300 مگاوات نیروگاه جدید تا پیک تابستان 98 وارد مدار خواهد کرد.
اگر موانع سرمایه گذاری در صنعت برق ونیروگاهی کاهش یابد سرمایه های سرگردان زیادی می تواند به این بخش هدایت شود تا صنعتی که 95 درصد تجهیزات ان در داخل کشور ساخته می شود، رتبه چهاردهم دنیا را از نظر نصب نیروگاه دارد ودر کشور نیز رتبه اول صدور خدمات فنی مهندسی را به خود اختصاص داده است، بتواند صادر کننده برق وهاب منطقه شود .
گزارش : معصومه مرزبند