معاون برق و انرژی وزیر نیرو گفت: بیشترین صادرات خدمات فنی مهندسی کشور در سال ۹۵ مربوط به صنعت برق به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاربوده است که در ۲ سال اخیر این رقم کاهش یافته است.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی افزود: در بخش صادرات تجهیزات برق در کشور؛ قابلیت های مناسبی داریم اما نیازمند سازوکارهایی برای توسعه صادرات هستیم تا سازندگان داخلی بتوانند از ان بهرمند شوند .
وی گفت :سال آینده، سال صادرات انرژی است، و اقدامات مناسبی در زمینه صادرات انرژی صورت گرفته است و اکنون ایران هاب انرژی منطقه است و در بخش انرژی های نو نیز ساز وکارهایی در نظر گرفته شده تا سرمایهگذاران بتوانند بخشی از انرژی خود را صادر کنند.
وی گفت: در زمینه صادرات انرژی دستور کارهای منسجمی دریافت میکنیم اما نیاز است که با همفکری بخش خصوصی نقشه راه را مشخص کنیم.
در این نشست تعدادی از نمایندگان بخش خصوصی به بیان موانع صادرات خدمات فنی مهندسی پرداختند وخواستار مساعدت دولت برای بر طرف کردن انها شدند.
اگر بخش خصوصی نتواند، دولت نیروگاه می سازد
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی گفت: بر اساس قوانین، ساخت نیروگاه به عهده بخش خصوصی است اما جایی که بخش خصوصی به دلیل وجود مشکلات نتواند نیروگاه بسازد دولت وارد این عرصه می شود.
همایون حایری در پاسخ به این سؤال که آیا دولت در ساخت نیروگاه، محدودیت قانونی ندارد؟ افزود: وظیفه وزارت نیرو تأمین برق است تا آنجایی که بخش خصوصی بتواند نیروگاه بسازد این مسئولیت به عهده بخش خصوصی است و اگر نتوانست وزارت نیرو، نیروگاه می سازد.
وی گفت: بخش خصوصی برای ساخت نیروگاه و تأمین منابع مالی آن از خارج با مشکلاتی مواجه است به همین دلیل تمام نیروگاه های مورد نیاز را نمی تواند بسازد.
حایری به برنامه های وزارت نیرو برای تابستان 98 اشاره کرد و افزود: با ساخت نیروگاه جدید و ارتقای نیروگاه های قدیمی به ظرفیت 4 هزار و 200 مگاوات همچنین به مدار آمدن 150 مگاوات نیروگاه آبی و 500 مگاوات نیروگاه های تجدید پذیر ؛ سرجمع 5223 مگاوات به مدار خواهد آمد.
وی با اشاره به اینکه استفاده از لامپ های ال.ای.دی و نیروگاه های کوچک نیز در دستور کار است گفت: 3 هزار مگاوات نیز باید در تابستان 98 مدیریت مصرف شود که به این ترتیب 8 هزار مگاوات نیاز برق در تابستان آینده، مدیریت خواهد شد.
حایری افزود: برای ساخت نیروگاه های جدیدی که برای سال اینده به مدار خواهد آمد 10 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که مقداری از آن از طریق بخش خصوصی سرمایه گذاری شده است.
وی درباره 7 هزار و 500 مگاوات نیروگاه جدید سیکل ترکیبی که قرار بود به مدار بیاید نیز گفت: یکی از شاخص های صنعت برق این است که نیروگاه های سیکل ترکیبی زودتر به مدار بیاید تا میزان صرفه جویی سوخت افزایش یابد.
حایری افزود: 21 درصد از برق تولید شده بدون مصرف سوخت فسیلی بوده است که از طریق انرژی های نو، نیروگاه های آبی، واردات برق و نیروگاه های سیکل ترکیبی بدست می آید بطور مثال؛ پارسال 35 میلیارد کیلووات ساعت از نیروگاه های سیکل ترکیبی تولید شد.
وی گفت: اگر 7 هزار و 500 مگاوات از نیروگاه های سیکل ترکیبی ساخته و به بهره برداری برسد سالانه 2 میلیارد دلار صرفه جویی خواهیم داشت .
حایری افزود: میزان مصرف برق در تابستان امسال در زمان پیک به 57 هزار و 97 مگاوات رسید که این رقم پارسال 55 هزار و 443 مگاوات بوده است در حالی که حدود 23 هزار مگاوات آن صرف مصارف وسایل سرمایشی شده است.
وی گفت: هم اکنون میزان مصرف برق 34 هزار مگاوات است که در مقایسه با تابستان 23 هزار مگاوات کمتر شده است این میزان برق صرف وسایل سرمایشی در تابستان شده است، که معادل مصرف برق 4 کشور همسایه ؛ ترکمنستان، ارمنستان، پاکستان و آذربایجان است.
حایری افزود: با تغییر ساعت کار ادارات در تابستان امسال 2 هزار مگاوات صرفه جویی شد که ارزش ان 3 میلیارد یورو است.
وی همچنین رشد مصرف برق در سال جاری را با مقایسه قطع برق و خاموشی ها 2/95 درصد اعلام کرد و گفت: این رقم در سال 96 پنج و دو دهم درصد بود که نشان می دهد مردم در مصرف برق همکاری خوبی با وزارت نیرو داشته اند.