وزیر خارجه ترکیه: طرفهای توافق نامه آستانه و سوچی بر حفظ آتش بس، حفظ تمامیت ارضی و حل سیاسی بحران سوریه تاکید میکنند.
وي گفت: ایران نقش موثر و مهمی در روند پیشرفت مذاکرات و اجرای اصول آستانه و سوچی دارد
به گزارش خبرگزاری آناتولی، مولود چاووش اوغلو بعد از پایان ششمین نشست سه جانبه وزرای خارجه ترکیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران در ساختمان دولماباغچه ریاست جمهوری در مصاحبه با رسانه های گروهی گفت: ایران در راس کشورهای حامی روند مذاکرات آستانه و سوچی قرار دارد. اجرای این دو توافق نامه با موانعی روبرو نشده است. تا آخر سال راه حلب به حماء و لاذقیه گشوده خواهد شد. اگر تروریست ها و گروه های تندرو اقدامات خلاف انجام دهند ترکیه با شدت تمام با آنها مبارزه خواهد کرد.
مولود چاووش اوغلو بعد از مذاکرات دوجانبه و سه جانبه با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و المار محمد یاروف گفت: ترکیه معتقد به اجرای سیاست چند جانبه موثر و فعال در منطقه و فراتر از آنست. سه کشور بر حل صلح آمیز مسائل منطقه ای تاکید دارند. همکاری منطقه ای صلح و ثبات و امنیت را به منطقه ارمغان خواهد آورد. همکاری اقتصادی کشورهای منطقه هم رشد و توسعه منطقه ای را تسریع خواهد کرد و هم به نفع همه کشورهای واقع در گذرگاه بین اروپا و چین خواهد بود. ایران و جمهوری آذربایجان منابع تامین انرژی ترکیه هستند و ترکیه با هر دو کشور همسایه به همکاری تجاری و سرمایه گذاری برای اجرای طرحهای توسعه ادامه خواهد داد.
چاووش اوغلو ادامه داد: طرح اقدام مشترک را سه کشور تایید کردند و کارشناسان سه کشور برای رفع نواقص طرح عملیاتی مشترک به مذاکرات سه جانبه ادامه خواهند داد. جمعیت سه کشور 170 میلیون نفر است اما حجم تجارت آنها حدود 10 میلیارد و 650 میلیون دلار است. هدف مشترک ترکیه و ایران افزایش حجم تجارت دو جانیه به 30 میلیارد دلار است. در حال حاضر حجم تجارت ترکیه و جمهوری آذربایجان 1.4 میلیارد دلار است. هدف آنکارا و باکو افزایش حجم تجارت دو کشور در مرحله اول به 5 میلیارد دلار و در مرحله دوم به 10 میلیارد دلار است. سه کشور باید افزایش حجم تجاری و سرمایه گذاری مشترک را تشویق کنند.
چاووش اوغلو افزود: درباره آثار خروج آمریکا از برجام، اقدامات بعد از آن ، تحریم یک جانبه آمریکا علیه ایران و اتخاذ تدابیر لازم در قبال تحریمها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. هفتمین نشست سه جانبه وزرای خارجه ترکیه، ایران و جمهوري آذربایجان در ایران برگزار خواهد شد.
خبرنگاری پرسید: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بعد از اجلاس سران ترکیه، روسیه، آلمان و فرانسه گفت؛ اگر از ادلب سلاحهای سنگین خارج نشود و گروه های تندرو پاکسازی نشوند و یا گروه های تروریستی به مواضع نظامیان روسیه حمله کنند، در آنصورت روسیه عملیات نظامی خود را علیه ادلب آغاز خواهد کرد. با توجه به حضور نیروهای نظامی ترکیه در ادلب، نیروهای نظامی ترکیه با خطر روبرو نخواهند شد؟ و توافقنامه سوچی لغو نخواهد شد؟
چاووش اوغلو پاسخ داد: ترکیه و روسیه با توجه به این مسائل تفاهم نامه و توافق نامه سوچی را امضاء کردند. ایران نیز از حامیان اصلی توافق نامه آستانه و سوچی است. طرفهای توافق نامه آستانه و سوچی بر حفظ آتش بس در سوریه، حفظ تمامیت ارضی سوریه و حل سیاسی بحران سوریه تاکید می کنند. ترکیه ، روسیه و ایران اعلام کرده اند که با همه گروه های تروریستی مبارزه خواهند کرد. در سوریه با گروه های تروریستی پ ک ک، یگانهای مدافع خلق و داعش قاطعانه مبارزه خواهیم کرد. روسیه اعلام کرده است که بعد از امضاء توافق نامه سوچی، از اقدامات ترکیه در ادلب خشنود و راضی است. در حال حاضر در ادلب با مشکلی روبرو نشده ایم. تا آخر سال راه حلب به حماء و لاذقیه گشوده خواهد شد. اگر تروریستها و گروه های تندرو اقدامات خلاف انجام دهند ترکیه با شدت تمام با آنها مبارزه خواهد کرد.