در کنفرانس خبری وزرای خارجه ترکیه و روسیه مطرح شد؛
برگزاری نشست روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه
وزیر خارجه ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با همتای روس خود از نشست روسیه، ایران و ترکیه در آیندهای نزدیک به منظور گفتگو درباره سوریه خبر داد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین ، مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با سرگئی لاوروف همتای روس خود از نشست روسیه ، ایران و ترکیه در آینده اي نزدیک به منظور گفتگو درباره سوریه خبر داد.
وي همچنين با تاکيد بر اينکه استفاده از روش های نظامی برای حل مشکل ادلب فاجعه بار خواهد بود افزود در ادلب ، ابتدا باید تروریست ها را از غیرنظامیان تفکیک کرد.
لاوروف نيز در این کنفرانس خبری گفت تلاش می کنیم روابط ترکیه و روسیه در همه زمینه ها گسترش پیدا کند.
وی همچنین از توافق دو کشور برای افزایش همکاری های فنی و نظامی و تلاش مشترک برای موفقیت نشست های آستانه برای حل بحران سوریه خبر داد.
چاووش اوغلو نیز گفت دو کشور برای افزایش حجم مبادلات تجاری با یکدیگر به توافق رسیدند. برخی کشورها از افزایش همکاری بین ترکیه و روسیه نگرانند ولی تاکید می کنیم به افزایش همکاری های مشترک در همه زمینه ها ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد باید با استفاده از تمامی امکانات در پی آن باشیم که گروههای مسلح میانه رو در سوریه را از گروههای تروریستی جدا کنیم و سطح خطر را برای غیر نظامیان سوری کاهش دهیم.
لاوروف افزود : امروز مذاکرات سازنده ای داشتیم، این دیدار در ادامه دیداری بود که چهاردهم اوت در ترکیه برگزار شد ، پیش از آن نیز دوم اوت در سنگاپور دیداری داشتیم، رایزنی های ما درباره مسائل منطقه ای و بین المللی ادامه دارد. به این نتیجه رسیده ایم که اهتمام مداومی به توسعه روابط دو جانبه داشته باشیم ، تداوم رایزنی ها نتیجه گفتگوهای پایدار ماست و گفتگوهای پایدار ما نیز بر اساس اعتمادی است که روسای جمهوری دو کشور به هم دارند. در سالهای 2017 و 2018 روسای جمهوری دو کشور در 9 نشست و کنفرانس دیدارهایي با هم داشتند ضمن اینکه در سطح وزرای دفاع و خارجه نیز دیدارها ادامه یافت ، که در کنار آن می توان به دیدارهای پارلمانی نیز اشاره کرد.
وی ترکیه را از شرکای اساسی روسیه دانست و تصريح کرد سال گذشته شاهد افزایش چهل درصدی مبادلات تجاری دو کشور بودیم و همین امر موجب شد تا سطح مبادلات دو کشور به 22 میلیارد دلار برسد. برای اجرای برخی از پروژه های مشترک ، دو کشور دیدگاههای مشترک و نزدیکی دارند که قبل از همه می توان به همکاری ها در حوزه انرژی از جمله طرح احداث نیروگاه هسته ای آکویو در ترکیه اشاره کرد که کارشناسان روسی در حال اجرای آن هستند.
لاوروف اظهار داشت : برای ادامه همکاری ها با هدف برداشتن موانع همکاری های تجاری میان دو کشور توافق کرده ایم. همچنین برای مبادلات فرهنگی و گردشگری در سال 2019 به توافق رسیده ایم. ما به نوبه خود آمادگی مان را جهت ایجاد تسهیلاتی درزمينه صدور روادید سفر برای طیفی از شهروندان ترکیه اعلام و حتی برای تشکیل سازوکاری جهت رایزنی در این زمینه توافق کردیم.
لاوروف گفت : ما در مورد مسائل بين المللي نيز گفتگوهايي انجام داديم. هر دو کشور به سوریه اهمیت می دهند در نتیجه برای اجرایی شدن برخی از توافق هاي نشست آستانه تبادل نظر کردیم چنانچه برای اجرای تدابیر اتخاذ شده در کنفرانس گفتگوی سوریه در سوچی نیز رایزنی شد. مذاکراتی نیز درباره تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه داشتیم. بدون تردید روسیه و ترکیه پیگیر شرایط مناسب برای بازگشت آوارگان سوری به کشورشان هستند و در این زمینه تلاش های مشترک خواهند داشت تا این امر به حل بحران منطقه کمک کند. همچنین میان دو کشور تلاش های مشترکی در حوزه مبارزه با تروریسم در سوریه و بازگشت ثبات و آرامش به این کشور وجود دارد. ما به مذاکرات مان ادامه می دهیم و موضوعات مختلف جهان را بررسی می کنیم.
وي دربار ه شرایط ادلب و راه حل پایان بحران در این منطقه افزود : ما نیز در حال بررسی اوضاع در ادلب هستیم.شرایط کنونی این منطقه پیچیده است. در این منطقه غیر نظامیان زیادی ساکن هستند ، ما در این منطقه شاهد حضور گروههای مسلحی هستیم که دوست دارند به روند آشتی داخلی بپیوندند، همچنین دهها هزار نفر از تروريست هاي جبهه النصره در این منطقه حضور دارند که تلاش می کنند این منطقه را به کنترل خود در آورند.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سئوالی درباره زمان برگزاری کنفرانس روسای جمهور سه کشور تضمین کننده توافق هاي آستانه در تهران گفت زمان این نشست مشخص است و به زودی رسانه ای می شود اما اینکه در این کنفرانس روسای جمهور سه کشور روسیه، ایران و ترکیه درباره چه محورهایی تبادل نظر می کنند ؛ به نظر می رسد این کنفرانس شامل چند محور شود که کاهش تنش یکی از آنهاست ، موضوع ادلب موضوع مفصلی است. آن زمانی که مباحثی درمورد ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه مطرح شد اینگونه نبود که ادلب مکانی برای تجمع و فعالیت گروههای تروریستی باشد. این منطقه به مکانی برای اقدامات تروریستی علیه ارتش سوریه و پایگاه روسی حمیمیم تبدیل شده است. البته این موضوع در مذاکرات امروز ما نیز بررسی شد. ما باید با استفاده از تمامی امکانات در پی آن باشیم تا گروههای مسلح میانه رو را از گروههای تروریستی جدا کنیم و میزان خطر را برای غیر نظامیان سوری کاهش دهیم، روسای جمهوری نیز در کنفرانس آتی در این زمینه مذاکراتی خواهند داشت.