توسعه و بهره برداری از کاشت نهال گل محمدی در کشور راهکاری تاثیرگذار برای مقابله با پدیده گردوغبار و ریزگردها است.
رئیس مرکز بیوتکنولوژی ایران در گفتگو با پژوهش خبری با بیان این مطلب افزود: یکی از مسائلی را که متاسفانه در کشور ما طی سالها و دهههای اخیر با آن مواجهه هستیم. مقوله گردوغبار یا ریزگردها هستند که از غربیترین تا شرقیترین نقطه جنوب ایران متاسفانه بعنوان یک معضل اصلی مطرح است. راهکارهای مواجهه با این مساله برای برون رفت از آن 4 راهکار بزرگ است که شامل : 1- مالچ های نفتی 2- مالچهای بیولوژیکی 3- ریختن سنگ ریزه 4- پوشش گیاهی (گیاه و گیاهچه ها) است. از تمام این چهار موارد مطلوبترین و بهینه ترین آن برای مبارزه با ریزگردها پوشش گیاهی است.
دکتر ایرج رستگار افزود: ما یک مرکز بیوتکنولوژی هستیم که کار کشت بافت گیاهی انجام میدهیم و آنچه امروز می توانیم برای مجموعه و همکارانم که این کار را ارائه کردن، افتخار کنیم بهرهگیری از نهال گل محمدی برای مقاله با ریزگردها است. بیش از 8 سال هست که ما در این حوزه فعالیت میکنیم و سه سال هست که بصورت عملیاتی در بخشهای مختلف ایران و مخصوصاً در جنوب ایران شروع کردیم.
وی تصریح کرد: ما نامطلوبترین مناطق ایران شامل منطقه سیستان و بلوچستان با بادهای 120روزه که در سالهای اخیر به بادهای 200 روز تبدیل شده است را برگزیدیم. خشکی هوا، گرما و بادها که با خشک شدن دریاچه هامون ریزگردهای بسیار زیادی را برای منطقه ایجاد کرده سه سال هست که ما در آنجا گل محمدی کاشتیم. شاید این گل های محمدی که در آن منطقه با همکاری کامل جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان کاشته شده امروز تعجب همه را برانگیزد. در عرض یکسال رشد و ارتفاع بالای 2 متر و مقاومت بسیار مطلوب در مقابله با ریزگردها داشته است، آنچه را که از این حوزه به نظر بسیار ارزشمندتر است مقوله اشتعالزایی مولد و درعین حال ثروت سازی برای مردم منطقه است.
رستگار افزود: در نوار مرزی ایران و افغانستان، 25 نقطه کاشت گل محمدی به روش کشت بافت انجام گرفت و نهال های مجموعه ما در آنجا شرایطی را فراهم آورده که کشاورزان منطقه تمایل بیشتری برای توسعه این امر دارند.
رئیس مرکز بیوتکنولوژی ایران در باره فواید کاشت بافت گل محمدی گفت: گل محمدی در عرض یکسال میتواند به گل دهی برسد و طی سه سال به اوج باردهی می رسد و 70 سال در مقابل کمآبی، شوری با ای سی 7 تا 8 هزار مقاومت می کنند، این نهال ها را در آبهای شور منطقه قم هم کاشتیم و پاسخ قابل توجه گرفتیم نکته مهم این است که به جغرافیای سیاسی منطقه و کشاورزان منطقه کمک میکند. و درآمدزایی بسیار قابل توجهی از آن می توانند داشته باشند و چون احساس میکنند که برای آنها کارآمدی اقتصادی داشته است به نظر سوژههای بسیار مطلوب باشد در راستای مشارکت پذیری افرادی که در منطقه هستند که خود آنها درگیر بشوند و پاسبانی بکنند.
وی ادامه داد: از آنجایی که گل محمدی هم در صنایع غذایی، صنایع دارویی، صنایع بهداشتی و هم در صنایع آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد و محصولات اولیه آن اسانس اول و اسانس دوم و اسانس تام گلاب، کانکریت رز، ابسولوت رز و گل خشک است بازارهای پایدار جهانی دارد. بعبارت دیگر ما نباید واهمه داشته باشیم که با کاشت این گل به انبوه گیاه در داخل کشور بینجامد و بازار فروش آن به انسداد کشیده شود به دلیل اینکه یکی از خواستگاه های اصلی گل محمدی این سرزمین بوده و قابلیت کشت در استاهای مختلف را دارد و بازار جهانی پایدار به دلیل نیازهای که میتواند مرتفع بکند هميشه وجود داشته و تصور بر این هست که با توسعه گل محمدی که با فرهنگ ایرانی اسلامی نامی اجین هست، کارآمدیهای اقتصادی بهینهای داشته باشد.
پژوهش خبری // علی قنبری شیرسوار