کنفرانس سه روزه داووس صحرا از 23 اکتبر در ریاض پایتخت عربستان برگزار شد، اما این نشست، به شدت تحت تاثیر قتل جمال خاشقچی، نویسنده سعودی روزنامه واشنگتن پست بود.
پژوهش خبری صدا وسیما : عربستان سعودی قصد داشت مجمعی اقتصادی با الگوی مجمع اقتصادی تجار و سرمایهگذاران داووس برگزار کند و حتی نام آن را هم داووس صحرا (Davos in the desert)گذاشت.
سایه خاشقچی بر داووس صحرا
کنفرانس سه روزه داووس صحرا از 23 اکتبر در ریاض پایتخت عربستان برگزار شد، اما این نشست، به شدت تحت تاثیر قتل جمال خاشقچی، نویسنده سعودی روزنامه واشنگتن پست بود. با توجه به قابل قبول نبودن توضیحات مقامات عربستان درباره قتل خاشقچی، بسیاری از مدعوین از شرکت در این کنفرانس خودداری کردند. تعابیری چون توفان در صحرا برای توصیف تاثیرات قتل خاشقچی بر نشست سرمایه گذاری استفاده شده است.
سابقه داووس صحرا
کنفرانس سرمایه گذاری عربستان که به داووس صحرا شهرت یافته است، برای اولین بار در اکتبر سال 2017 برگزار شد. هدف عربستان از برگزاری سالانه این نشست، جذب سرمایه گذاران و شرکت های بزرگ خارجی است. در سال گذشته 3800 نفر از 90 کشور جهان در این کنفرانس شرکت کردند. مجمع جهانی اقتصاد داووس به این نامگذاری اعتراض کرده و اعلام کرد که این ابتکار هیچ ارتباطی با داووس ندارد. مجمع جهانی اقتصاد با هدف توسعه اقتصاد جهان از سال 1971 تاکنون هر ساله در داووس سوئیس برگزار می شود.
اهمیت داووس صحرا برای عربستان
داووس صحرا از نظر مقامات عربستان برای پیشبرد پروژه بزرگ 2030 از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هدف 2030، کاهش اتکای عربستان به اقتصاد نفتی است و بر این اساس به دنبال جذب سرمایه های کلان و دانش تکنولوژیک است. نهاد ناظر بر سرمایه گذاری عمومی در عربستان پیش بینی کرده بود که تا سال 2020، چهارصد میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب خواهد شد.
حواشی اجلاس
ـ سونامی انصراف سرمایه گذاران بزرگ از شرکت در داووس صحرا: صندلی های خالی در افتتاحیه نشست داووس صحرا توجه بسیاری از محافل رسانه ای جهان را به خود جلب کرد. به جز مقامات و نمایندگان رسانه های آمریکایی، کریستین لاگارد، رئیس صندوق بین المللی پول هم در این نشست شرکت نکردند. بسیاری از مسئولان اقتصادی کشورهای دیگر از جمله کریستیان سوینگ، رئیس دویچه بانک آلمان و دیرک هوکه، رئیس بخش نظامی شرکت ایرباس این نشست را تحریم کردند. «گوگل»، «جی پی مورگان»، «ویاکم»، «اوبرتکنولوژی» متعلق به یک آمریکایی ایرانی تبار، «آ او ال»، «فورد»، «بلک استون»، شرکت فضایی «بلک راک» و شرکت مالی «سوئیس کردیت» از جمله شرکت هایی هستند که در واکنش به قتل خاشقچی از شرکت در این کنفرانس استعفا دادند. شرکت زیمنس، یکی از سرمایه گذاران بزرگ در عربستان هم از شرکت در این نشست خودداری کرد. لیام فاکس، وزیر تجارت جهانی انگلیس و استیو منوچین وزیر خزانه داری آمریکا نیز در اقدامی نمایشی و به اصطلاح به منظور مجازات عربستان در این نشست شرکت نکردند.
ـ تعلیق برخی فعالیت های سرمایه گذاری: «ریچارد برنسون»، رئیس هلدینگ ویرجینیا که مدیریت دو پروژه گردشگری در حاشیه درباره سرخ در عربستان را برعهده دارد، اعلام کرد تا از بین رفتن ابهامات درباره قتل روزنامه نگار عربستانی، فعالیت خود در عربستان را متوقف خواهد کرد. ارنست مونیز، وزیر سابق انرژی آمریکا که در حال حاضر یکی از مشاوران ارشد پروژه ابرشهر عربستان بود، نیز اعلام کرد تا زمان مشخص شدن نتایج تحقیقات در مورد مرگ خاشقچی با عربستان همکاری نخواهد کرد.
ـ هک وب سایت کنفرانس سرمایه گذاری عربستان: در روز اول آبان برابر با 23 اکتبر، هکرها با حمله به وب سایت رسمی کنفرانس سرمایه گذاری عربستان، این پایگاه اینترنتی را از دسترس کاربران خارج کرده و از شرکت هایی که قصد داشتند در این رویداد شرکت کنند خواستند با هدف اعتراض به فعالیت های غیرانسانی و غیراخلاقی رژیم عربستان علیه شهروندان این کشور، کنفرانس داووس صحرا را تحریم کرده و اخبار مرتبط با آن را هم دنبال نکنند. بعد از هک این وب سایت، تصویری از محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی و جمال خاشقجی دیده می شد.
ـ شرط فاکس نیوز برای شرکت در داووس صحرا: بعد از اعلام رسمی قتل خاشقجی در کنسولگری عربستان در ترکیه، شبکه فاکس نیوز مصاحبه بدون محدودیت با محمد بن سلمان را به عنوان شرط حضور در نشست داووس اعلام کرد.
پژوهش خبری // تهمینه بختیاری
منابع در آرشیو پژوهش خبری در دسترس است.