عملیات قتل خاشقجی هدیه گرانبهایی است که به آمریکا و شاید دستان پنهان و ریشه دوانیده در عمق حکومت سعودی داده شد تا به حکومت محمد بن سلمان پایان داده شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رای الیوم نوشت: عملیات قتل خاشقجی هدیه گرانبهایی است که به آمریکا و شاید دستان پنهان و ریشه دوانیده در عمق حکومت سعودی داده شد تا به حکومت محمد بن سلمان پایان داده شود.
پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم لندن در مقاله ای به قلم رائد عبد الحسین السودانی نوشت: شاید به نظر برسد مقایسه بین فرزاد بازفت روزنامه نگار ایرانی الاصل دارای تابعیت انگلیس در مارس 1990 که دولت عراق وی را در آن زمان به جاسوسی برای اسرائیل متهم و (اعدام) کرد و عملیات ناپدید شدن یا سر به نیست کردن جمال خاشقجی و خبرهایی که درباره کشته شدن وی بطور وحشتناک در کنسولگری عربستان در ترکیه منتشر شد، مقایسه ناموفقی باشد چه برسد بخواهیم کشته شدن خاشقجی را با عملیات حمله عراق به کویت در سال 1990 مقایسه کنیم.
مخالفان این مقایسه معتقدند بازفت را نهادهای امنیتی رسمی بازداشت کردند و در تلویزیون ظاهر و بعدا محاکمه و اعدام شد و این مساله پنهانی نبود. چگونه می توان این مساله را با عملیات ناپدید شدن و به قتل رسیدن یک روزنامه نگار سرشناس در کنسولگری مقایسه کرد. با این وجود من معتقدم عملیات اعدام بازفت هر چند که علنی بود خشم بین المللی و جهانی را علیه دولت صدام حسین برانگیخت به ویژه اینکه وی تابعیت انگلیس را داشت و همین امر سبب شد جهان و مطبوعات جهانی و دقیقا اروپا و آمریکا به خاطر آورد که سیاست سرکوب و استبداد بی نظیری در عراق اجرا می شود که غرب طی سالها آن را نادیده گرفت تا منافعش را که مرتبط با دولت صدام حسین بود، محقق کند و اکنون پس از اینکه همین غرب احساس کرد اهدافی که می خواست از طریق حکومت بعث و صدام به دست آورد محقق شد فرصت مناسبی به دست آورد که به شکلی وی را از معادله بین المللی و عربی خارج کند.
بنابراین از عملیات اعدام بازفت بهره برداری کرد تا آن را به بهانه ای برای ورود به این سیاست جدید تبدیل کند در حالیکه در همان زمان و تاریخ که بازفت اعدام شد مقامات عراق یک شهروند عراقی را که تابعیت سوئدی داشت به اتهام جاسوسی برای اسرائیل اعدام کردند اما به آن توجهی نشد زیرا مثل بازفت قابل بهره برداری نبود.
مطبوعات آمریکا و انگلیس در آن زمان حمله تندی علیه عراق انجام دادند و گویی دنیای مطبوعات تازه خبر دار شده است که در عراق چه می گذرد و حقوق مردم عراق ضایع شده است. همچنین دامنه اعتراضات به صنایع نظامی و تهدید نظامی عراق شدت گرفت و اسرائیل تهدید کرد و در دوم آوریل 1990 صدام حسین در پاسخ به این تهدید اعلام کرد سلاح شیمیایی دو گانه به عنوان سلاح بازدارنده راهبردی در اختیار دارد.
درباره عربستان نیز می توان همینگونه نظر داد. یک دفعه جهان یادش می آید که سرکوب و استبداد در عربستان وجود دارد که باید متوقف شود. جنگ یمن ، تشکیل و حمایت از گروههای تفکیری در سوریه و بازداشت شاهزادگان کافی نبود و فقط ناپدید شدن خاشقجی به آنها یاد آور شد که محمد بن سلمان ولیعهد و حاکم واقعی عربستان مستبد و سرکوبگر است. اما چرا؟ آنها احساس می کنند این جوان نیز هر خدمتی که می توانست به غرب بکند خیلی زود محقق شد و دیگر چیزی برای خدمات رسانی ندارد جز اینکه آنها را به درد سر می اندازد به همین دلیل این عملیات انجام شد تا به آنها (غربیها) کمک کند که او را رسوا کنند.
اما علت مقایسه کشته شدن یک روزنامه نگار با حمله به کشور مستقل این است که جهان در سال 1990 شاهد مرحله جدیدی بود که مهمترین آن سقوط کشورهای کمونیستی یکی پس از دیگری، متحد شدن دو آلمان پس از برچیده شدن دیوار برلین و پدیدار شدن نشانه های فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است و در این شرایط عملیات حمله به کویت انجام شد تا بتوان از نظم نوین جهانی یعنی نظام تک قطبی سخن گفت که آمریکا تنها قطب این جهان باشد و آنچه که لازم بود اتفاق افتاد.
اما درباره عربستان که کشور بسیار مهمی است و جهان نیز در آستانه مرحله جدیدی قرار گرفت و جنگ تجاری بین آمریکا و چین تشدید می شود، پیشرفت روسیه، غرب را نگران می کند و اگر تحریم نفتی ایران اتفاق بیفتد آمریکا و ایران در آستانه مقابله قرار می گیرند. علاوه بر این تحولاتی که در سوریه اتفاق افتاد به نفع محور ایران، سوریه، روسیه و حزب الله رقم می خورد. علاوه بر این معامله قرن وجود دارد که عربستان طرف مهم این طرح است اما نیاز است شخصیتی در عربستان حاکم باشد که منفور و مطرود نباشد. این شخصیت نباید فردی مثل محمد بن سلمان باشد که محبوب شاهزادگان و فرزندان و نوادگان عبدالعزیز نیست. عملیات قتل خاشقجی هدیه گرانبهایی است که به آمریکا و شاید دستان پنهان و ریشه دوانیده در عمق حکومت سعودی داده شد. این عملیات برای جذب طرفین (بن سلمان و خاشقجی به یکدیگر) بود یعنی خاشقجی به ترکیه برود و محمد بن سلمان هم تصمیم به قتل او بگیرد و این دقیقا شبیه حادثه ای است که برای صدام اتفاق افتاد زمانی که خانم آوریل گلاسپی سفیر وقت آمریکا در بغداد با صدام دیدار کرد و صدام از حرفهایش فهمید که اگر به کویت حمله کند آمریکا هیچ اقدامی نخواهد کرد و این از حماقت مستبدان است.