رئیس جمهوری آمریکا امیدوار بود در جلسه شورای امنیت بتواند اجماع علیه ایران را به دست آورد، اما او در این باره منزوی شد.
به گزارش خبرگزاری شین هوا، بحث سالانه امسال سازمان ملل، تقسیم بندی شفافی از نظرات جامعه جهانی بین تک روی و چند جانبه گرایی بود. در پیش روی رهبران جهان، دونالد ترامپ فردی بود که دیدگاههای خود محورانه اش در یک سو قرار داشت و در سوی دیگر نظرات غالب جهانی بر همه جانبه گرایی و چند جانبه گرایی تاکید داشتند.
دونالد ترامپ در جلسه شورای امنیت در دومین سخنرانی خود بر این نکته تاکید کرد که ما ایدئولوژی جهانی گرایی را رد میکنیم و از دکترین "میهن پرستی" استقبال میکنیم. این در حالی است که ساير کشورها بر رویکرد چند جانبه گرایی برای حل چالشهای جهانی تاکید کردند. ترامپ با بی اعتنایی به معاهدات بین المللی و پیمان ها، گویی فراموش کرده بود که در یک گردهمایی بین المللی خطاب به مخاطبان جهانی سخن میگوید. ترامپ در جریان سخنرانی خود به چند موضوع اشاره کرد در حالی که به پیمانهای بین المللی و معاهدات جهانی بی اعتنایی میکرد.
ترامپ با حمله به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و دادگاه رسیدگی به جنایات بین المللی، پیمان جهانی در حوزه مهاجران را رد کرد و گفت: ما هرگز تمامیت ارضی آمریکا را تسلیم یک بوروکراسی جهانی غیر منتخب و غیر مسئولانه نخواهیم کرد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نيز در نطق آغازین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل خطاب به ۱۹۳ عضو آن بر همه جانبه گرایی تاکید کرده و گفته بود زمانی که ما به همه جانبه گرایی نیازمندیم این امر دقیقا مورد حمله قرار میگیرد و من در این باره هشدار میدهم.
گوترش با ذکر فهرستی از حوادث جهانی در چند کشور از قبیل: جنگ در سوریه، یمن و دیگر کشورها و همچنین بحران آوارگان، تغییرات آب و هوایی و تروریسم گفت: هیچ راه دیگری جز تشریک مساعی برای رسیدن به یک راه حل درست پیش روی ما وجود ندارد. آینده ما بستگی به همبستگی ما دارد، ما باید طرحهای های جهانی خود را تقویت کنیم.
از این سخنان دبیرکل سازمان ملل چندین تن از رهبران جهان حمایت کردند.
امانول مکرون رئیس جمهوری فرانسه در سخنرانی خود قویا از چند جانبه گرایی و معاهده آب و هوایی پاریس درباره تغییرات آب و هوایی حمایت کرد.
وی گفت: من بی توجهی به چند جانبه گرایی را نمیپذیرم و نمیتوانیم نادیده گرفتن تاریخ را بپذیریم.
مکرون در حالی که خواستار گفت و گو و تاکید بر چندجانبه گرایی در سخنانش شد تصریح کرد بدون اینها جنگهایی جهانی ممکن است، تکرار شود.
او زمانی که درباره پیمان آب و هوایی پاریس حرف زد، هشدار داد ملی گرایی همیشه به شکست خواهد انجامید و تاکید کرد ما دیگر هیچ قرارداد تجاری را با قدرتهایی امضاء نخواهیم کرد که به معاهده پاریس احترامی نمیگذارند.
در سوی دیگر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران هم گفت: مواجهه با چند جانبه گرایی نشانه قدرت نیست بلکه دال بر ضعف هوشمندی است.
روحانی گفت: به نظر میرسد دولت کنونی آمریکا قصد بی اثر کردن همه موازین و نهادهای بین المللی را دارد.
او با اشاره به مثالی از برجام هم گفت: ما خشنودیم که جامعه جهانی از کنار کشیدن غیرمشروع و یک جانبه آمریکا از توافق هستهای دنباله روی نکرد.