پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از نیویورک تایمز, ترامپ در سخنانش در مجمع عمومي سازمان ملل گفت: ”دستاوردهای دولت من ظرف کمتر از دو سال, تقریباً بیشتر از دستاوردهای هر دولتی در طول تاریخ کشورمان بوده است.“ این ادعایی جعلی است. ترامپ فهرستی از دستاوردها را در زمینه اقتصادی, کاهش مالیاتی, بودجه نظامی, و مرز مطرح کرد که بسیاری از آنها گزینشی, اغراق آمیز, یا جعلی بود.
در مورد بهبود اوضاع در بازار بورس آمریکا, و کاهش بی سابقه آمار بیکاری در میان اسپانیایی تبارها, آمریکایی های آفریقایی تبار, و شهروندان آسیایی تبار آمریکا, حق با اوست. اما وی هنگام توصیف اینکه ”رونق بی سابقه“ اقتصادی, از ذکر شاخص های ضعیف تر اقتصادی خودداری کرد. برای مثال, رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا سالم است, اما بیشترین میزان رشد این شاخص مربوط به سال 2014 است. نرخ بیکاری به پایین ترین میزان در 18 سال اخیر رسیده است, اما هنوز هم بالاتر از نرخ بیکاری در چندین ماه در دهه 1940 و 1960 است. همچنین افزایش دستمزدها هنوز هم کم است: با احتساب تورم, میانگین درآمد در هر ساعت, ماه اوت, فقط دو دهم درصد افزایش یافت.
ادعای ترامپ درباره امضای (مصوبه) ”بیشترین“ کاهش مالیاتی در تاریخ آمریکا دروغ است. وی به طرز گمراه کننده ای گفت احداث دیوار مرزی با مکزیک آغاز شده است؛ پروژه های برای حصار کشی و ایجاد مانع در دست اجراست, اما دولت احداث دیوار 100 مایلی در مرز آمریکا و مکزیک را شروع نکرده است. وی همچنین در توصیف مصوبه های اخیر بودجه نظامی به عنوان ”بودجه بی سابقه“ ادعای نادرستی کرد. حتی بدون احتساب تورم, باراک اوباما, رئیس جمهور وقت آمریکا سال 2010 مصوبه ای را امضا کرد که در آن بودجه بیشتری به ارتش اختصاص داده شد.
علاوه بر این, ترامپ در مقایسه با دیگر رؤسای جمهور آمریکا, مصوبه های بسیار کمتری را امضا کرده است. وی در حالی که می تواند ادعا کند دستاوردهای مهم قانونی - در خصوص کاهش مالیاتی و اختصاص مزایا برای کهنه سربازان- داشته است, اما نتوانسته است به دیگر وعده های مهم انتخاباتی خود, همچون احداث دیوار مرزی و تصویب قانونی به جای قانون مربوط به خدمات درمانی دوره اوباما عمل نکرده است.
ترامپ در سخنرانی دیروز گفت: ”به لطف ارتش آمریکا و مشارکت ما با بسیاری از ملت های شما, خرسندم که اعلام کنم آدمکش های خونخوار داعش از مناطقی که زمانی در عراق و سوریه تحت کنترل داشتند, بیرون رانده شده اند.“ واقعیت این است که این سخنان ترامپ اغراق آمیز است. همانطور که شون رایان, سخنگوی وزارت دفاع 18 سپتامبر در جمع خبرنگاران گفت: هنوز شماری از جنگجویان داعش در عراق و سوریه باقی مانده اند, و به تهدید صلح و امنیت در هر دو کشور ادامه می دهند. جیم ماتیس, وزیر دفاع آ,ریکا نیز دوشنبه به خبرنگاران گفت نظامیان آمریکایی به آموزش و مشاور نیروهای امنیتی محلی ادامه خواهند داد تا اطمینان یابند که داعش دوباره ظهور نخواهد کرد. وی گفت مبارزه در دره رود فرات در سوریه - جایی که نظامیان با داعش جنگیده اند- ”ادامه دارد“.
ماتیس گفت: ”فکر می کنم خلاص شدن از شر خلافت خودخوانده داعش به این معنا نیست که به راحتی چشم خود را ببندیم و بگوییم خب, از شر داعش خلاص شدیم. بعد سر و کله آنها پیدا شود و ما از خود بپرسیم چرا خلافت (خودخوانده داعش) بازگشت. حتی در عرق آنها هنوز در تعقیب داعشی ها هستند و اعضای داعش هنوز در تلاش برای بازگشت هستند.“
ترامپ در بخش دیگری از سخنان گفت: ”امارات عربی متحده, عربستان سعودی, و قطر قول میلیاردها دلار برای کمک به مردم سوریه و یمن را داده اند. همچنین آنها به دنبال راههای متعددی برای پایان دادن به جنگ داخلی هولناک یمن هستند.“ این سخنان گمراه کننده است. حق با ترامپ است که امارات عربی متحده, عربستان سعودی, و قطر در تامین وجوه برای کاهش بحران انسانی در سوریه و یمن کمک کرده اند. اما وی در اظهارات خود, نقش سه کشور را در جنگ داخلی یمن نادیده گرفت.
دولت های عربستان سعودی و امارات عربی متحده دو کمک کننده بزرگ در طرح بشردوستانه سازمان ملل در یمن هستند و در مجموع حدود یک میلیارد دلار کمک کرده اند. همچنین آمار نشان می دهد دو کشور 375 میلیون دلار دیگر از طریق برنامه های دیگر اعطا کرده اند. قطر نیز 500 هزار دلار به طرح پاسخ بشردوستانه سازمان ملل کمک کرده است.
اما صرف نظر از این کمک ها, شایان توجه است که سازمان ملل و گروههای مدافع حقوق بشر اعلام کردند بحران انسانی در یمن به خاطر تداوم جنگ در این کشور تشدید شده است. ائتلاف تحت رهبری سعودی -متشکل از امارات عربی متحده و آمریکا- از سال 2015 با گروه حوثی (جنبش انصارالله) مبارزه می کند. این گروه مرتبط با ایران دولت عبد ربه منصور هادی, رئیس جمهور یمن را برکنار کرد.
قطر نخست بخشی از ائتلاف بین المللی بود که با حوثی ها مبارزه می کرد, اما این کشور پارسال پس از آن, از این ائتلاف اخراج شد که از سوی عربستان به تامین مالی تروریسم و روابط دوستانه با ایران متهم شد.
پژوهشگران سازمان ملل ماه اوت در گزارشی ائتلاف سعودی را به ارتکاب جنایات جنگی احتمالی, از جمله کشتار هزاران غیرنظامی در حملات هوایی, شکنجه زندانیان, و به خدمت گرفتن کودک سربازها متهم کردند. در همان گزارش, حوثی ها نیز متهم به ارتکاب احتمالی جنایات جنگی شدند.
ترامپ در سخنرانی دیروز گفت: ”به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای خاورمیانه از تصمیم من برای خارج کردن آمریکا از توافق هولناک هسته ای سال 2015 ایران و اعمال دوباره تحریم های هسته ای به شدت حمایت کردند.“
این اظهارات نیز اغراق آمیز است. واکنش به خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در ماه مه, در میان کشورهای خاورمیانه بسیار متفاوت تر از آن بود که ترامپ ادعا کرد. عربستان سعودی, امارات عربی متحده, و اسرائیل بیانیه هایی در حمایت از تصمیم ترامپ منتشر کردند. اما سوریه, عراق, و لبنان از این تصمیم ابراز ناامیدی کردند. وزیر خارجه اردن درباره احتمال بروز رقابت تسلیحاتی در صورت نبود توافق هسته ای ایران هشدار داد. قطر, مصر, کویت, و عمان نیز با صدور بیانیه هایی محتاطانه, بر پایبندی خود به صلح در خاورمیانه تاکید کردند, اما مواضع مشخصی درباره خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران اتخاذ نکردند.
در خارج از خاورمیانه نیز, واکنش جهانی به تصمیم ترامپ, بیشتر منفی بوده است. شش طرف دیگر توافق هسته ای با ایران- انگلیس, فرانسه, آلمان, چین, روسیه, و اتحادیه اروپا- با خروج از توافق مخالفت کردند. بر اساس بیانیه های کانادا, استرالیا, ایرلند, ژاپن, نروژ, هلند, آفریقای جنوبی و سوئد که انجمن کنترل اسلحه گردآوری کرد, این کشورها نیز مخالفت خود را با اقدام آمریکا در خروج از برجام اعلام کردند.
ترامپ در بخش دیگری از سخنان خود در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل گفت: ”در نتیجه, کسری تجاری ما به حدود 800 میلیارد دلار در سال رسیده است.“ این سخنان هم اغراق آمیز است.
همانطور که روزنامه نیویورک تایمز و رسانه های دیگر بارها گزارش داده اند, ترامپ درباره کسری تجاری, حدود 250 میلیارد دلار اغراق می کند. بنا بر اعلام دفتر آمار, کل کسری تجاری آمریکا در سال گذشته 552 میلیارد دلار بود. این کسری تجاری شامل کسری 807 میلیارد دلاری در بخش کالا بود که با مازاد تجاری 255 میلیارد دلاری در بخش خدمات جبران شد.“