روزنامه لوپوئن چاپ پاریس نوشت عربستان سعودی با هدف قراردادن قراردادهای تجاری با سایر کشورها اجازه انتقاد از نقض حقوق بشر را نمی دهد.
سازمان ملل متحد زنگ های هشدار را به صدا درآورد.
لیز گراند هماهنگ کننده امور انسانی سازمان ملل متحد روز پنج شنبه در مورد وضعیت مردم شهر الحدیده یمن هشدار داد و گفت مسئله زندگی صدها هزار تن در الحدیده مطرح است. مردم این شهر از یک هفته پیش با بمباران های شدید از سوی عربستان سعودی و امارات عربی متحده رو به رو هستند.
پس از شکست مذاکرات صلح ژنو، شهر الحدیده به عنوان دروازه ورود کمک های بشر دوستانه ضروری به یمن بار دیگر هدف حملات ائتلاف به رهبری عربستان سعودی قرار گرفت.
عربستان سعودی در پشتیبانی از نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن ، از سه سال و نیم پیش به ویژه با همراهی امارات عربی متحده جنگی بی رحمانه علیه انصارالله ، به عنوان دشمن قسم خورده عربستان سعودی به راه انداخته است.این جنگ ویرانگر که دست کم ده هزار کشته برجای گذاشته است که 9 هزار و 500 تن آنان غیر نظامی هستند به دلیل مشکلاتی که برای حضور در این محل وجود دارد از سوی جامعه بین الملل تقریبا فراموش شده است.
طبق گزارش سازمان ملل متحد جنگ یمن بدترین بحران انسانی جهان را در فقیرترین کشور شبه جزیره عربستان به وجود آورده است. در حالی که هر دو طرف به جنایت جدید متهم شده اند، کشورهای غربی کمتر در مورد اشتباهات زیادی که عربستان سعودی به عنوان متحد آنها را متهم می کند سخن می گویند.
به دنبال انتشار نتیجه این تحقیقات که به وضوح ائتلاف را زیر سوال برد وزارت امور خارجه فرانسه که طبق عادت انتقادات پشت درهای بسته را بهتر می داند و از نظرش این گونه انتقادات بسیار موثرتر از انتقادات عمومی است،
یک دیپلمات در خاورمیانه می گوید ما شاهد بمباران های نامتعارف هستیم و هیچ کس از آن در امان نیست. مشکل این است که کسانی که جنگ را آغاز کردند گمان می کردند این جنگ طی دو یا سه هفته به پایان می رسد. اما این جنگ سه سال و نیم ادامه یافته است و ما حالا شاهد مرگ خاموش مردم یمن هستیم.
پنجم ماه سپتامبر 16 سازمان غیر دولتی با ارسال نامه ای سرگشاده به امانوئل مکرون رئیس جمهور یمن از وی خواستند به طور علنی و نظام مند هرگونه حمله به غیرنظامان در یمن را محکوم و فروش سلاح به عربستان سعودی و امارات عربی متحده را به محض آنکه احتمال استفاده از آنها می رود متوقف کند.
برخلاف فرانسه، اسپانیا مسئولیت خود را پس از حادثه غم انگیز صعده بر عهده گرفت و اول ماه سپتامبر تصمیم گرفت فروش چهارصد بمب لیزری به ارزش 9.2 میلون یورو را به عربستان سعودی لغو کند. در واکنش ، ریاض تحت تاثیر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و معمار جوان جنگ یمن مادرید را به لغو قرارداد خرید پنج ناوچه کوچک به ارزش 1.8 میلیارد یورو تهدید کرد .به نظر می رسید این تهدید پیام خود را رساند. اسپانیا برای نجات روابط خود با عربستان سعودی عقب نشینی کرد و از تصمیم خود برای لغو فروش چهارصد بمب به عربستان سعودی انصراف داد.
به نظر می رسد اروپا همچنان از سرنوشت روابط عربستان سعودی با یکی دیگر از متحدانش یعنی کانادا شوکه است. در اوایل ماه اوت عربستان سعودی تصمیم گرفت سفیر کانادا در ریاض را اخراج کند، سفیر خود را در اتاوا فرا بخواند و روابط تجاری و سرمایه گذاری خود را با کانادا متوقف کند.
دلیل این خشم عربستان تنها یک پیام توئیتری بود.
سفارت کانادا در ریاض در پیامی که پنجم ماه اوت به زبان عربی در توئیتر خود منتشر کرد در اعتراض به دستگیری سمر بدوی و نسیم الساده فعالان حوزه برابری زن و مرد نوشت ما از مقامات سعودی آزادی فوری این افراد و همچنین همه فعلاان مدنی حقوق بشر را خواستاریم. سمر بدوی خواهر رائف بدوی وبلاگ نویس و مدافع حقوق بشر سعودی است که به ده سال حبس محکوم شده است.
اتحادیه اروپا از انتشار بیانه حمایت از کانادا در بحران با عربستان سعودی صرف نظر کرد و به تحویل یک یادداشت دیپلماتیک در یک جلسه خصوصی به عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی بسنده کرد. به گفته یکی از ناظران صحنه سیاسی کانادا، این کشور از اینکه تا این اندازه تنها مانده است تعجب می کند اما به خود افتخار می کند که تنها کشوری بود که واکنش نشان داد.
یک مسئول غربی که خواست نامش فاش نشود می گوید ما با یک خط قرمز جدید مواجه هستیم. ما تلاش می کنیم دریابیم که ایا وزارت امور خارجه کشورهایمان باز هم می توانند توئیت های انتقادی از عربستان سعودی منتشر کنند؟