به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از الجزیره انگلیسی؛ کارشناسان حقوق بین الملل و سیاست خاورمیانه در کنفرانسی در لندن گفتند جامعه بین المللی باید در موضع خود در قبال شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی تجدید نظر کند تا بحران فعلی خلیج فارس پایان یابد.
پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی الجزيره انگليسي نوشت: شرکت کنندگان در این کنفرانس در این باره اتفاق نظر داشتند که اگر سران جهان اقدامات قاطع تری انجام ندهند، احتمال اینکه بحران خلیج فارس به زودی پایان یابد اندک است و این بحران، تهدیدی برای منطقه ای وسیع است.
چارلز بارکلی وکیل دادگستری و از شرکت کنندگان در کنفرانس لندن معتقد بود: "ما شاهد عمیق تر شدن و گسترش بحران هستیم. من عقیده ندارم که این تغییرات در زمانی کوتاه رخ دهد مگر اینکه دولت های دیگر موضع خود را تغییر دهند. اروپا و جامعه بین المللی باید موضع خود را تغییر دهند. آنها از لحاظ اخلاقی موظف به این کار هستند و من می گویم اروپا و جامعه بین المللی از لحاظ حقوقی موظف به این کارند."
در این رویداد که از سوی "دیوان لندن" برگزار شد و عنوان آن "کشورهای حوزه خلیج فارس در حال گذار: خطر فعلی و دورنمای آینده" بود، بارکلی گفت:" عربستان سعودی این جسارت را پیدا کرده است همچنان هر طور صلاح می داند عمل کند زیرا سکوت به عنوان تایید ضمنی در نظر گرفته می شود. تغییری وجود نخواهد داشت مگر اینکه آمریکا از آن حمایت کند."
پانزده ماه پس از ظهور بحران اخیر در خلیج فارس، شورای همکاری قادر به حل اختلافات نیست. این اختلاف از زمانی که آغاز شد، به طور فزاینده ای شدیدتر شده است.
بحران دیپلماتیک در ژوئن 2017 آغاز شد زمانی که عربستان سعودی، امارات عربی متحده، بحرین و مصر روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند. این ائتلاف ادعا کرد که حمایت ادعایی قطر از تروریسم، دلیل اصلی تحریم است. این ائتلاف همچنین ادعا می کند که دوحه توافقنامه سال 2014 با اعضای شورای همکاری خلیج فارس را نقض کرده است.
قطر تمام اتهاماتی را که این چهار کشور مطرح کرده اند، انکار می کند.
بیل لو روزنامه نگاری که از خاور میانه برای بی بی سی گزارش تهیه کرده است در این باره صحبت کرد که چطور بحران کنونی موجب تغییر رویدادها در خلیج فارس شده است. وی گفت: "شورای همکاری به طور دائم تجزیه شده است."
لو گفت بحران کنونی خلیج فارس به نفع ایران بوده است و وی ایران را "برنده واقعی" در این وضعیت اعلام کرد.
عربستان سعودی و دیگر کشورهایی که در تحریم قطر دخالت دارند، از رابطه قطر با جمهوری اسلامی به شدت انتقاد کرده اند.
کاهش روابط دیپلماتیک با ایران یکی از خواسته های اصلی ائتلاف در آغاز بحران بود. خواسته های دیگر این ائتلاف، قطع همکاری نظامی با ترکیه و تعطیل کردن شبکه تلویزیونی الجزیره است.
قطر در تاریخ 24 اوت 2017 اعلام کرد روابط کامل دیپلماتیک با ایران را از سر می گیرد.
در کنفرانس لندن، تحلیلگران هشدار دادند که اگر بحران ادامه یابد، تغییر پیامدهای منفی ممکن است دشوار باشد.
مضاوی الرشید استاد مهمان در مرکز خاور میانه در مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن گفت: "مفهوم کشورهای منطقه از بین رفته است. من نمی توانم تصور کنم هیچ گونه ترمیمی بتواند انجام شود. حتی یک دشمن مشترک هم نمی تواند این کشورها را در کنار هم قرار دهد."
لو معتقد است فقدان دیدگاه در سران کشورهای حاشیه خلیج فارس، عامل اصلی ادامه بحران است.
وی ضمن اینکه خواستار اتخاذ رویکردی سنجیده شد گفت: "سران عاقل و خردمند باید با هم متحد شوند و این اختلاف بی معنی را حل کنند. به نظر می رسد تعداد چنین سرانی اندک است و بنابراین این بحران ادامه خواهد یافت."
تحلیلگران معتقدند رویدادهای داخلی عربستان سعودی، به ویژه نفوذ محمد بن سلمان، یکی از عوامل اصلی بحران در منطقه خلیج فارس بوده است.
الرشید گفت: "محمد بن سلمان بدون مشروعیت حکومت می کند. چرا ما باید به محمد بن سلمان اعتقاد داشته باشیم؟"
این مقام سیاسی 33 ساله عربستان سعودی اخیرا با ضرباتی به برنامه های توسعه اقتصادی خود روبرو شده است.
ماه اوت، برنامه های محمد بن سلمان مبنی بر وارد کردن شرکت عربستانی آرامکو به بازار سهام و فروش 5 درصدی سهام این شرکت به ارزش 100 میلیارد دلار، با شکست روبرو شد.
گمانه زنی ها مبنی بر اینکه پادشاهی عربستان در آینده نزدیک ممکن است با بی ثباتی اقتصادی روبرو شود تشدید شده است.
الرشید گفت: "عربستان سعودی مقروض خواهد شد. در آینده نزدیک انتظار می رود عربستان سعودی قادر نباشد روزانه 10 تا 12 بشکه نفت صادر کند زیرا بیشتر این نفت در عربستان سعودی مصرف خواهد شد."
هیئت های حاضر در کنفرانس لندن، بلاتکلیفی اقتصادی در عربستان را با ثبات نسبی در قطر مقایسه کردند.
لو گفت: "اقتصاد قطر در حال شکوفایی است و دشوار خواهد بود قطر را بازنده بدانیم."