دولت آمریکا اقدامات خود را ضد آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک، موسوم به آنروا را تشدید کرده است.
روزنامه واشنگتن پست چاپ آمریکا در گزارشی به قلم "ایشان تارور" در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تاکید کرده است می تواند به معامله قرن دست یابد و سازش میان اسرائیلیها و فلسطینیان را محقق کند. اما در عمل، دولت وی تنها اقدامی که در این حوزه انجام داده است حمایت از دولت راستگرای اسرائیل بوده است. ترامپ و دستیارانش با انجام این اقدامات به شدت از سیاست قبلی آمریکا در خصوص این مساله فاصله گرفته اند و احتمال دستیابی به صلح را به شدت کاهش داده اند.
هفته گذشته، وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرد که در چارچوب کاهش کمک های خارجی دولت این کشور، دویست میلیون دلار از کمک های مالی به فلسطینیان را به طور دائمی قطع میکند. دولت آمریکا همچنین اقدامات خود را ضد آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک، موسوم به آنروا را تشدید کرده است. آنروا یکی از نهادهای سازمان ملل است که به میلیون ها آواره فلسطینی در کرانه باختری، منطقه غزه، لبنان، اردن و سوریه کمک می کند. همچنین شایعاتی مطرح شده است مبنی بر این که ممکن است دولت آمریکا به زودی کمک های مالی خود را به آنروا بطور کامل قطع کند.
نتانیاهو هم در سال 2016 از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا استقبال کرد. نتانیاهو از طرح ترامپ مبنی بر ایجاد دیوار حائل میان آمریکا و مکزیک هم حمایت کرده و اقدام ترامپ را در خصوص خروج از توافق هسته ای ایران نیز ستوده است. دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو در دیدارهای مختلف از روابط دوستانه نزدیک شان و دیدگاه های مشترک شان سخن گفته اند. موضوع تشکیل کشور مستقل فلسطین یکی از مسائلی است که دیدگاه های مختلفی درباره آن وجود دارند. وزیران مهم در کابینه ائتلافی بنیامین نتانیاهو به صراحت با درخواست فلسطینی ها مبنی بر تشکیل کشور مستقل فلسطینی مخالفت کرده اند، این در حالی است که تشکیل کشور مستقل فلسطینی یکی از سیاست های واشنگتن بوده است که از مدت ها قبل پیگیر آن بوده است. دیوید فریدمن سفیر ترامپ در اسرائیل حتی قبل از آن که به عنوان سفیر به اسرائیل (سرزمينهاي اشغالي) برود از حامیان سرسخت شهرک سازی اسرائیل در کرانه باختری بوده است. وی در مقالاتی که منتشر کرده است بر لزوم کنار گذاشتن راهکار تشکیل دو کشور فلسطینی و اسرائیلی تاکید کرده است. اقدام خود ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن بیت المقدس بعنوان پایتخت اسرائیل از نظر فلسطینی ها نادیده گرفتن خواسته آنها درباره پایتخت بودن بیت المقدس شرقی برای کشور مستقل فلسطینی است. اکنون هم آمریکا در مسیری حرکت می کند که بیش از پیش فلسطینی ها را در فشار قرار دهد.
نتایج بررسی های موسسه سیاست خارجی که اوائل ماه جاری منتشر شد نشان داد جارد کوشنر داماد و نماینده ویژه ترامپ در امور فلسطین و اسرائیل در ایمیل هایی تمایل و علاقمندی خود را به تضعیف و حتی انحلال آنروا نشان داده است. راستگرایان اسرائیلی به شدت با این نهاد سازمان ملل مخالف هستند. جارد کوشنر در یکی از ایمیل هایش در تاریخ 11 ژانویه نوشته است بسیار مهم است که تلاش صادقانه و واقعی برای منحل کردن آنروا انجام شوند. این آژانس در وضع کنونی فاسد و ناکارآمد است و کمکی به صلح نمی کند.
واشنگتن پست افزود: این استدلال در میان سیاستمداران جنگ طلب و حامی اسرائیل در واشنگتن و همچنین حامیان نتانیاهو در اسرائیل طرفداران زیادی دارد. آنها نهادهایی مانند آنروا و تشکیلات خودگردان فلسطین را نهادهایی ضد اسرائیلی می دانند که صرفاً برای مقامات فلسطینی درآمدزا هستند. آنان به این علت از آنروا متنفر هستند که میلیون ها فلسطینی را که در خانواده های آواره فلسطینی در خارج از خاک فلسطین متولد شده اند نیز به عنوان آواره فلسطینی می شناسد. گزارش هایی منتشر شده است مبنی بر این که جارد کوشنر و دیگر مقامات دولت ترامپ تلاش می کنند کودکان آواره فلسطینی را که در خانواده های آواره و در خارج از سرزمین فلسطین متولد شده اند به عنوان آواره فلسطینی شناخته نشوند و نام این افراد را از فهرست آوارگان فلسطینی خارج کنند.
اخیرا نشریه اسرائیلی به نام اسرائیل هیوم مقاله ای منتشر کرد که در آن استدلال شده بود آوارگان، نماد امید فلسطینی ها برای نابودی اسرائیل هستند. بنابراین حمایت از آنروا به مثابه ریختن بنزین بر روی آتش درگیریها است و کمکی به حل موضوع نمی کند.
جارد کوشنر در ایمیلی 11 ژانویه اش نوشت: هدف ما نباید حفظ مسائل به شکل موجود باشد. گاهی باید به صورت راهبردی خطر به هم زدن روند جاری را به جان بخریم تا بتوانیم نظم جدیدی ایجاد کنیم.
نویسنده این گزارش تأکید کرد: اما به هم زدن روند جاری، آسیب جدی به فلسطینی ها وارد خواهد کرد. آنروا در مناطق اشغال شده فلسطین خدمات درمانی و آموزشی به فلسطینی ها ارائه می کرد. در کرانه باختری حدود پنجاه هزار دانش آموز فلسطینی در مراکز آموزشی آنروا درس می خوانند. در منطقه غزه هم حدود نیم میلیون آواره فلسطینی از آنروا کمک دریافت می کنند.
دیلان ویلیامز از اعضای گروه جی استریت که از گروه های لیبرال حامی اسرائیل در واشنگتن است، گفت: اکنون جارد کوشنر فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه قصد دارد برخلاف توصیه وزارت دفاع آمریکا، وزارت امور خارجه و جامعه اطلاعاتی آمریکا، کمکهای این کشور را به آنروا کاهش دهد. ویلیامز افزود: این اقدام، ظالمانه و خطرناک است. این نوع اقدامات بحران انسانی را در مناطقی مانند غزه تشدید کرده و به بی ثباتی دامن زده است. ژنرال های اسرائیلی معتقدند این بیثباتیها امنیت اسرائیل را تهدید میکند.
اقدامات اخیر آمریکا ضد آنروا و فلسطینیان نشان می دهد که دولت ترامپ بیش از آن که علاقمند به پیگیری سازش میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها باشد به انجام اقدامات تنبیهی ضد فلسطینیان تمایل دارد.
از سوی دیگر، مسئولان فلسطینی اقدام دولت آمریکا مبنی بر قطع کمک های مالی به آنروا را اقدامی خطرناک ضد روند صلح می دانند.
حسام زملط، رئیس هیات سازمان آزادیبخش فلسطین در آمریکا، گفت: اقدام دولت ترامپ مبنی بر کاهش کمک ها به آنروا تایید دیگری بر این است که دولت آمریکا دیگر راهکار تشکیل دو کشور اسرائیل و فلسطین رها کرده است. این مقام فلسطینی گفت استفاده از موضوع کمک های انسانی به عنوان یک ابزار و سلاح برای گرفتن امتیازات سیاسی ناکارآمد است.
این منبع افزود: در واقع از زمانی تصمیم گیری دونالد ترامپ درباره بیت المقدس، رهبران فلسطینی از مذاکره با مقام های آمریکایی خودداری کرده اند. به جز عربستان سعودی اکثر دولت های عربی از مواضع ترامپ در قبال فلسطینی ها و حمایت تمام قد وی از دولت راستگرای اسرائیل، ناراضی هستند.
دان شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل، در واکنش به اقدام واشنگتن مبنی بر کاهش کمک به آنروا در تویتی نوشت: این تصمیم نشاندهنده دیدگاه خطرناک تیم ترامپ است. بنظر می رسد تیم ترامپ تصور می کنند که با فشار بر فلسطینی ها می تواند آن ها را به پای میز مذاکره بشکاند، اما این گونه نخواهد شد.
پیتر لرنر، سخنگوی پیشین ارتش اسرائیل(رژيم صهيونيستي ) ، گفت: برنامه ترامپ برای فشار بر فلسطینی ها ممکن است به تقویت افراطگرایان منجر شود، تشکیلات خودگردان فلسطین را متلاشی کند و مخاطرات امنیتی جدیدی برای اسرائیل ایجاد کند. لرنر در هاآرتص نوشت: نمیتوان تنها با اسرائیل به معامله قرن دست یافت و تشدید فشارها بر فلسطینی ها برای وادار ساختن آن ها به تسلیم، احتمالاً باعث افزایش خطر برای اسرائیل خواهد شد.