عبدالباري عطوان نوشت بشار اسد هرگز تحت تاثیر پیشنهادهای وسوسه انگیز آمریکاییها براي قطع ارتباط با محور مقاومت قرار نخواهد گرفت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، سردبیر روزنامه رأی الیوم و تحلیلگر معروف جهان عرب نوشت: پیشنهادهای محرمانه و وسوسه انگیز آمریکا و عربستان برای رئیس جمهور سوریه و تلاش آنان برای اغوای وی جهت قطع ارتباط با محور مقاومت یعنی ایران و حزب الله در ازای ریاست جمهوری مادام العمر و حمایت های مالی در فرآیند بازسازی سوریه بی تاثیر بوده و خواهد بود و با توجه به روابط متشنج مسکو و واشنگتن، در صورت هرگونه تجاوز احتمالی آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه مسکو با قدرت در کنار دمشق خواهد ایستاد و نتیجه اینکه تلاش ترامپ برای کسب یک پیروزی کوچک و کاستن از فشارهای داخلی بر وی بی فایده خواهد بود.
عبد الباری عطوان نوشت: پیشنهادهای محرمانه و وسوسه انگیز آمریکا و عربستان برای رئیس جمهور سوریه این روزها افزایش یافته است و محور این پیشنهادها قطع ارتباط با محور مقاومت (و مشخصا ایران و حزب الله) در ازای مادام العمر شدن ریاست جمهوری و تخصیص میلیاردها دلار برای فرآیند بازسازی سوریه است. در عین حال افزایش نظامیان نشان از حمله نظامی قریب الوقوع و تکرار تهدیدات به تغییر نظام سوریه با استفاده از قدرت نظامی دارد اما با توجه به استقرار حدود ده ناو و دو زیر دریایی روسیه در سواحل سوریه، احتمالا اینبار پاسخ روسیه به هرگونه تجاوز جدید آمریکا، انگلیس و فرانسه متفاوت و غافلگیر کننده خواهد بود.
پیشنهادهای محرمانه هفته های اخیر به رئیس جمهور سوریه را که در چارچوب سیاست چماق و هویج مطرح شده است می توان چنین دسته بندی کرد:
نخست پیشنهادی بود که روزنامه الاخبار لبنان که به حزب الله نزدیک است و خبرگزاری فارس ایران دیروز سه شنبه با افشای آن نوشتند: یکی از فرماندهان نظامی ارشد آمریکایی به همراه نمایندگان شماری از دستگاه های اطلاعاتی آمریکا با هواپیمای اماراتی وارد دمشق شد و دیدار وی با سرلشکر علی المملوک رئیس دفتر امنیت ملی، سرلشکر دیب زیتون رئیس دستگاه اطلاعاتی و سرلشکر موفق اسعد معاون رئیس ستاد مشترک ارتش سوریه چهار ساعت به طول انجامید.
پیشنهاد آمریکا خروج همه نظامیان آمریکایی از سوریه در ازای اجرای سه درخواست از دمشق بود: نخست: عقب نشینی ایران از جنوب سوریه و مناطق همجوار اسرائیل (سرزمین های اشغالی)، دوم: تضمین سهم شرکت های آمریکایی از نفت سوریه در شرق فرات و سوم: ارائه اطلاعات کاملی از گروه ها و عناصر تروریستی در سوریه.
نکته دوم: مطلبی بود که نواف الموسوی نماینده پارلمان و عضو فراکسیون "حزب الله" در برنامه ای در شبکه المیادین فاش کرد که من هم یکی از مهمانان آن بودم. آقای موسوی گفت: محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ماه گذشته فرستاده خود را نزد بشار اسد فرستاد و ریاست جمهوری مادام العمر و مشارکت سخاوتمندانه عربستان در فرآیند بازسازی سوریه را در ازای برهم زدن روابط دمشق با ایران و حزب الله پیشنهاد داد.
سران سوریه با قاطعیت هر دو پیشنهاد را رد کرده و به هیئت آمریکایی گفتند: نیروهای شما در سوریه نیروهای اشغالگر هستند و ما بر همین اساس با آنها تعامل خواهیم کرد، سوریه بخشی از محور راهبردی است و ممکن نیست دو همپیمان خود یعنی ایران و حزب الله را کنار بگذارد. درباره ارائه اطلاعاتی از گروه های تروریستی و اعطای سهمی از صنایع نفتی و گازی سوریه به شرکت های آمریکایی نیز باید گفت پس از برقراری روابط سیاسی می توان در این باره گفتگو کرد.
درباره پیشنهاد محمد بن سلمان و تضمین بقای مادام العمر بشار اسد در سمت ریاست جمهوری و مشارکت عربستان در فرآیند بازسازی سوریه نیز باید بگویم این پیشنهاد تازه ای نیست. محمد بن سلمان در آغاز بحران سوریه و در دیدار محرمانه با سرلشکر علی المملوک همین شروط را مطرح کرده بود اما میزبان سعودی از پاسخی که به پیشنهاد وی داده شد؛ یعنی مخالفت کامل با سیطره مخالفان مسلح سوری بر حدود 80 درصد از مناطق سوریه با حمایت عربستان، آمریکا و کشورهای غربی، شوکه شد.
اکنون که ارتش سوریه بیش از 85 درصد از خاک این کشور را آزاد کرده است این پیشنهاد عجیب و غریب و نامفهوم به نظر می رسد، علاوه بر این موافقت عربستان با ریاست جمهوی مادام العمر بشار اسد نیز تاثیری در این موضوع ندارد، اما مسئله کشورهایی که در بحران سوریه با هدف تغییر نظام از گروه های مسلح حمایت مالی کردند و به آنها فنون نظامی را آموزش دادند، به قوانین بین المللی مربوط می شود و پرداخت صدها میلیارد دلار به سوریه نه برای بازسازی این کشور بلکه به عنوان جبران خسارات خانواده های قربانیان این حمایت هاست.
مخالفت سوریه با این پیشنهادها و همزمانی آن با آماده سازی ارتش سوریه برای آزادسازی شهر ادلب، اظهارات امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه را تفسیر می کند. وی در سخنرانی سالانه خود در جمع سفرای کشورهای عربی و دیگر کشورها گفت: "بازگشت روال عادی زندگی به سوریه با حضور بشار اسد در رأس قدرت اشتباه بزرگی است".
تجاوز سه گانه آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه اگر نگوییم قریب الوقوع، که چندان هم بعید نیست و درست مثل حمله اول در اوایل آوریل گذشته بهانه این تجاوز استفاده نظام سوریه از سلاح های شیمیایی خواهد بود، اما این دو حمله تفاوت هایی دارند که می توان در دو نکته آن را خلاصه کرد:
نخست اینکه: احتمالا این حمله گسترده تر از حمله پیشین خواهد بود و برخی اهداف راهبردی از جمله کاخ ریاست جمهوری دمشق نیز از اهداف آن خواهد بود.
دوم اینکه: روسیه که سناریوی بهانه استفاده از سلاح های شیمیایی را برملا کرد اینبار بیکار نخواهد ماند و شاید با توجه به روابط متشنج مسکو و واشنگتن و پافشاری روسیه به بازگشت ادلب تحت حاکمیت سوریه و پاکسازی این شهر از لوث وجود گروه های تروریستی، در برابر حملات بعدی بایستد.
علت اینکه چنین تحولی در مواضع روسیه را ترجیح می دهیم انتشار خبرهایی درباره مجهز شدن ارتش سوریه به موشک های پیشرفته اس 300 و اس 400 و استقرار ناوهای روسی مجهز به موشکهای ضد هواپیما و ضد موشک در سواحل سوریه است.
ترامپ به دنبال پیروزی کوچکی است تا از فشارهای روزافزون داخلی بکاهد که هدف از آن براندازی و اخراج تحقیر آمیز وی از کاخ سفید به سبب رسوایی های شرم آور اوست، اما تردید دارم وی با هرگونه حمله جدید به سوریه به این پیروزی دست یابد چرا که اینبار قوانین بازی کاملا تغییر کرده است.. باید منتظر بود و دید.