دبیرکل سازمان ملل بااشاره به اینکه آوارگان روهینگیا یکسال بعد از فرار از میانمار و خشونتهای این کشور هنوز هم با شرایط خطرناکی روبرو هستند خواستار مجازات عوامل این خشونتها شد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما ، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد روز سه شنبه در نشست شورای امنیت با اشاره به اینکه آوارگان روهینگیا یک سال بعد از فرار از میانمار و خشونت های این کشور هنوز هم با شرایط خطرناکی روبرو هستند, خواستار مجازات عوامل این خشونت ها شد.
گوترش درباره خشونت ها علیه مسلمانان روهینگیا در میانمار گفت: ”نگرانی بسیار شدید در این خصوص, به تازگی در گزارش کمیته مستقل حقیقت یاب درباره میانمار که شورای حقوق بشر منصوب کرده, منعکس شده است. به موجب گزارش این کمیته که روز دوشنبه منتشر شد, ”نقض شدید حقوق بشر بهدست نیروهای امنیتی“ شناسایی شده است که ”بی تردید به منزله شدیدترین جنایات بر اساس قانون بین المللی است.“ من معتقدم نتایج این گزارش و توصیه های مطرح شده در آن, مستلزم توجه جدی همه نهادهای ذیربط سازمان ملل است. همکاری مؤثر بین المللی امری حیاتی برای اطمینان از این است که ساز و کارها در این زمینه معتبر، شفاف، بی طرفانه و مستقل باشد و همچنین براساس تعهدات میانمار به قوانین بین المللی باشد.. تلاش برای یافتن راه حل های جدی برای فراهم کردن زمینه بازگشت محترمانه و امن این افراد به منطقه خود بر اساس معیارهای بین المللی و حقوق بشر, نباید به هیچ بهانه ای به تاخیر بیفتد.“
گوترش افزود: ”پاسخگویی, برای مصالحه کلی بین همه اقلیت های قومی ضروری, و پیش شرط برای امنیت و ثبات منطقه است. متاسفانه, میانمار با وجود بارها درخواست, از جمله از سوی اعضای این شورا (شورای امنیت), از همکاری با نهادها و سازوکارهای حقوق بشر سازمان ملل خودداری کرده است. روشن است که شرایط لازم برای بازگشت داوطلبانه, امن, محترمانه و پایدار آوارگان روهینگیا به محل زندگیشان فراهم نشده است. از اعضای شورای امنیت می خواهم در درخواست از مقامات میانمار برای همکاری با سازمان ملل, و تضمین فراهم کردن زمنیه دسترسی فوری, آزادنه و مؤثر نهادها و شرکا, به من ملحق شوند. همچنین ما باید به درخواست برای آزادی فوری خبرنگارانی که به خاطر گزارش این فاجعه انسانی دستگیر شده اند, ادامه دهیم.“
گوترش گفت:«مشخص است که شرایط برای بازگشت امن، داوطلبانه، عزتمندانه و پایدار آوارگان روهینگیا به زادگاهشان فراهم نیست.»
سال قبل و در پی شروع اقدامات سرکوبگرانه دولت میانمار, بیش از هفتصد هزار تن از اقلیت روهینگیا مجبور به ترک خانه های خود شدند. بیشتر این افراد در اردوگاه هایی در بنگلادش که همسایه میانمار است, زندگی می کنند.
گوترش از اعضای شورای امنیت خواست از مقامات میانمار بخواهند «با سازمان ملل همکاری کنند و به آژانس های وابسته به سازمان ملل و شرکای آن دسترسی فوری آزادانه و موثر بدهند» و خبرنگارانی را که به سبب گزارش هایشان بازداشت شده اند, آزاد کنند.
دو روزنامه نگار محلی میانمار که برای خبرگزاری رویترز کار می کردند به سبب ارائه اطلاعات طبقه بندی شده درباره مناقشه مربوط به ایالت راخین محاکمه شده اند و قرار است حکم آنها سوم سپتامبر صادر شود.
روز دوشنبه نیز هیئت حقیقت یاب مستقلی که توسط شورای حقوق بشر منصوب شده بود گزارش خود را درباره اوضاع مسلمانان روهینگیا منتشر کرد.
وی به نقل از گزارش این هیئت گفت «نمونه هایی از تجاوز و نقض آشکار حقوق بشر» به دست نیروهای امنیتی میانمار دیده می شود که «بی شک بر اساس حقوق بین الملل به منزله سنگین ترین جنایت هاست.»
گوترش افزود مجازات افراد خاطی «برای آشتی میان گروه های نژادی مختلف نقش اساسی دارد و پیش شرط امنیت و ثبات منطقه ای است.»
لیس گریگویر فان هارن معاون سفیر هلند نیز گفت اگر پیشرفتی در سطح ملی روی ندهد «جامعه بین الملل باید قبول مسئولیت کند و گزینه های جایگزین فراهم کند. در این حالت این شورا باید مسئله را به دیوان کیفری بین المللی ارجاع دهد.»
سفیر میانمار نیز در این نشست ارتش نجات روهینگیا را به سبب حملات از پیش طراحی شده سال 2016 مقصر اوضاع معرفی کرد.
کیت بلانشت بازیگر استرالیایی که به عنوان سفیر حسن نیت کمیساریای عالی سازمان ملل در امور آوارگان ماه مارس به بنگلادش سفر کرده بود در این نشست گفت:«من یک مادر هستم و در چشمان هر کودک آواره ای که نگاه می کردم کودکان خودم را می دیدم.»