آمریکائیها در هیچ دورهای به تعهداتشان عمل نکردند
رئیس مطالعات آمریکای شمالی در دانشگاه تهران: اقدام آمريکا به وضع تحریمها علیه افراد و شرکتها و تصويب قوانين جديد در کنگره و اجراي محدودیتهایی در زمینه صدور روادید به منزله نقض برجام است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ دکتر محمد مرندی رئیس مطالعات آمریکای شمالی در دانشگاه تهران در گفتگوي اختصاصي با برنامه "هارد تاک" شبکه بي بي سي در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری برنامه درباره افزایش ناامیدی در میان مردم ایران گفت:« شکی نیست که مجموعه ای از مشکلات در ایران وجود دارد که بیشتر آنها مشکلات اقتصادی است. نارضایتی ها در ایران بر اساس نظرسنجی ها بیشتر بر سر اشتغال و تورم است. اما ما باید این را در نظر داشته باشیم که آمریکا به تعهدات خودش در توافق هسته ای پایبند نمانده است. وقتی ایران توافق هسته ای را امضا کرد و امتیازات مهمی داد، این کار را برای کاهش تنش و گرفتن بهانه از دست آمریکا درباره ایران انجام داد. آمریکایی ها قرار بود به تعهداتشان در این توافق عمل کنند اما این کار را نکردند. آنها در دوره باراک اوباما (رئیس جمهور قبلی آمریکا) نیز به تعهداتشان عمل نکردند. دولت آمریکا توافق را نقض کرد. آنها تحریم های جدیدی وضع کردند. وزارت خزانه داری تحریم هایی علیه افراد و شرکت ها وضع کرد و کنگره هم قوانین جدیدی تصویب کرد. محدودیت هایی در زمینه صدور روادید به اجرا درآمد و تحریم های تازه ای اعمال شد. همه اینها به منزله نقض توافق هسته ای است. در حقیقت، ایرانی ها به رغم اینکه توافق را امضا کردند، نمی توانستند از طریق بانک پول جابجا کنند و پول وارد کشور کنند.»
رسانه های فارسی زبان وابسته به آمریکا و انگلیس تحریک به خشونت می کنند دکتر مرندی در پاسخ به سئوال استیون سکر مجری این برنامه درباره اغتشاشات و اعتراضات اخیر در ایران گفت :« استیون! من فکر می کنم شما باید این را در نظر داشته باشید که ما در ایران به صورت منظم و مرتب انتخابات داشته ایم و حضور مردم در انتخابات ایران بسیار گسترده بوده است. در حقیقت، رئیس جمهور روحانی با حضور تقریبا 73 یا 74 درصدی رای دهندگان در پای صندوق های رای انتخاب شد. بنابراین، مشروعیت نظام سیاسی ایران نزد مردم ایران بسیار بالاست. اینکه در ایران تظاهرات برگزار می شود چیز عجیبی نیست. اما من مایلم شما این را در نظر داشته باشید که بر خلاف کشورهای غربی مثلا مانند شورش های سال 2011 در لندن که اغتشاشگران ، تظاهر کنندگان یا هر نامی که بخواهید به آنها بدهید، از شبکه های اجتماعی استفاده می کردند، اما دولت انگلیس از همکاری "بلک بری" ، فیس بوک، و توییتر و امثالهم برخوردار بود. کسانی که اغتشاشات را تحریک می کردند، یعنی افراد بسیار جوان، هر کدام در انگلیس به چهار سال حبس محکوم شدند و چهار پنج نفر کشته شدند و بیش از سه هزار نفر بازداشت شدند. این ها در سطح جهانی محکوم شد. اما درخصوص ایران، شما مجموعه ای از رسانه های فارسی زبان در خارج از کشور را می بینید که در غرب مستقرند و برخی تحت مالکیت دولت هایی مانند دولت های آمریکا و انگلیس هستند و برخی هم با بودجه دولتی فعالیت می کنند و تقریبا همه آنها به خشونت تحریک می کنند و جنگ اطلاعاتی راه می اندازند و 24 ساعته می کوشند احساس افسردگی و نومیدی را در میان مردم ایران تقویت کنند. شما شبکه هایی را در غرب می بینید که به خشونت تحریک می کنند...»
حدود 40 سال است که براساس روایت غرب ایران عنقریب است منفجر شود دکتر مرندی در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری برنامه درباره افزایش نارضایتی های عمومی در ایران و انتقاد از استفاده غرب از واژه «رژیم » برای نام بردن از نظام اسلامی ایران گفت:« من باید بگویم این واژه "رژیم" که شما از آن استفاده می کنید در زمره همان واژگانی است که نشان می دهد غرب چه نگاهی به ایران دارد و از لحاظ تاریخی چه نگاهی به آن داشته است. الان حدود 40 سال است که ایران براساس روایت غلطی که در غرب وجود دارد، "رژیمی" است که مشروعیت ندارد، خشونت آمیز برخورد می کند، محبوبیت ندارد، فاسد است، و عنقریب است که منفجر شود. من از نوجوانی چنین روایتی را شنیده ام اما تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است. در حقیقت، پارادوکس لاینحلی که اینجا وجود دارد این است که ایران از یک طرف یک "رژیم" است که عنقریب منفجر می شود و فرو می پاشد، و از طرف دیگر، یک تهدید روزافزون علیه صلح و ثبات جهان است. بر اساس این روایت، ایران هم یک تهدید روزافزون است و هم یک رژیم فاسد و در آستانه فروپاشی. شما نمی توانید هم بخواهید کیک داشته باشید و هم آن را بخورید. حقیقت عینی در ایران این است که در این کشور مردم تظاهرات می کنند و این تظاهرات مشروع است، و نارضایتی هم وجود دارد. اما از طرف دیگر، نیروهای بیرونی هم هستند که سخت در تلاش بوده اند تا تظاهرات مشروع مردم را به آشوب و اغتشاش تبدیل کنند. اسناد این مسئله کاملا موجود است. این توهم توطئه نیست. این واقعیت است.»
آمریکا نشان داده است که هیچ احترامی برای کشورهای اروپایی قائل نیست
دکتر مرندی در پاسخ به پرسش استیون سکر مجری برنامه درباره تاثیر تحریم های یکجانبه آمریکا بر ایران و احتمال همراهی اروپا و دیگر کشورها با این تحریم ها گفت:« به نظر من جهان در حال تغییر است. به نظر من آمریکا با شانه خالی کردن از زیر تعهدات بین المللی خود نشان داده است که قابل اعتماد نیست. آمریکا نشان داده است که هیچ احترامی برای کشورهای اروپایی قائل نیست. ترامپ با خروج از توافق هسته ای اساسا به انگلیسی ها و فرانسوی ها و آلمانی ها می گوید که شما باید از اوامر من اطاعت کنید. اروپایی ها یا باید به خواسته های آمریکا تن بدهند یا اینکه در برابر آن بایستند.» دکتر مرندی در پاسخ به سئوال مجری برنامه درباره اینکه ایران قدرت آمریکا را دستکم گرفته است ، گفت:« من فکر نمی کنم هیچ کس در ایران این قدرت را دستکم گرفته باشد. اما اینکه ترامپ مانند رئیس باند مافیایی رفتار می کند، چیزی نیست که کسی بخواهد به آن افتخار کند. این هم افتخار نیست که آمریکا به کشوری دستور بدهد با کشور دیگری همکاری نکند. حرف من این بود. »
آمریکایی ها می خواهند مردم ایران را تحقیر کنند. اما این کار جواب نخواهد داد دکتر مرندی در پاسخ به پرسش استیون سکر مجری این برنامه درباره تحت فشار بودن ایران براثر تحریم های آمریکا گفت :« اقتصاد ایران قطعا با مشکلاتی مواجه خواهد شد. همین الان هم با مشکلات مواجه است و در ماههای آینده نیز با مشکلاتی مواجه خواهد شد. اما به شما اطمینان می دهم که ایران استقامت خواهد کرد. ما قبلا مشکلات بزرگتر از این را هم پشت سر گذاشته ایم. در دهه 1980 وقتی آمریکا به صدام حسین کمک می کرد و آمریکایی ها و اروپایی ها به او سلاح شیمیایی می دادند تا از آن علیه ایرانی ها استفاده کند، ما این دوره را به سلامت پشت سر گذاشتیم. ما هشت سال تنها بودیم و یکی از معدود کشورهایی که از ما حمایت می کرد سوریه بود. ما حملات شیمیایی را پشت سر گذاشتیم. من حملات شیمیایی را پشت سر گذاشتم. کشور ما به بقای خود در جنگ ادامه داد. ما دوره های بسیار سختر از این را داشتیم. دولت کنونی ایران با مشکلاتی مواجه خواهد شد. دولت در چند ماه گذشته اشتباهات بزرگی مرتکب شده است. آنها باید این اشتباهات را تصحیح کنند. اما تردیدی نیست که پس از چند ماه اقتصاد به ثبات خواهد رسید، هر چند همانطور که گفتم این کار آسان نخواهد بود. اما این چیزی است که به صورت ناعادلانه بر مردم ایران تحمیل شده است. آمریکایی ها می خواهند مردم ایران را در هم بشکنند. آنها می خواهند مردم ایران را تحقیر کنند. اما این کار جواب نخواهد داد.»
ایران افراطیونی را که دولت های غربی با کمک سعودی ها خلق کرده بودند،متوقف کرد
دکتر مرندی در پاسخ به پرسش استیون سکر مجری این برنامه درباره احتمال قطع همکاری کشورها با ایران پس از تحریم های آمریکا و تاثیر این تحریم ها بر سیاست خارجی ایران گفت:«اولا کشورهایی هستند که به همکاری با ایران ادامه خواهند داد، به ویژه کشورهای آسیایی. من فکر می کنم در سرتاسر جهان کسانی متوجه شده اند که آمریکا رفتار خطرناکی در پیش گرفته است و از دلار و نهادهای مالی به عنوان سلاح استفاده می کند. این چیزی است که ما الان شاهد استفاده از آن علیه ترکیه هم هستیم. این به انزوای آمریکا منجر خواهد شد. البته آمریکا هنوز یک کشور قدرتمند است. اما حرف من این است که جهان نیز دارد تغییر می کند. اما ایران نمی تواند سیاست خارجی خود را تغییر دهد چون سیاست ایران در سوریه و عراق مانع از آمدن داعش به ایران شد. ایران افراطیونی را متوقف کرد که دولت های غربی با کمک سعودی ها خلق کرده بودند. کافی است به اسناد آژانس اطلاعات دفاعی در سال 2012 نگاه کنید. مهم ترین سازمان اطلاعاتی در جهان در وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد از همان ابتدا بزرگترین نیروی ستیزه جو در سوریه نیروهای افراطی بودند و آنها قصد داشتند یک موجودیت سلفی میان سوریه و عراق تشکیل دهند و رژیم های متحد آمریکا در منطقه نیز از آنها حمایت می کردند. ژنرال فلین، رئیس این سازمان، بعدا در مصاحبه ای اذعان کرد که آمریکا تصمیم گرفت به متحدان منطقه ای خود برای این کار کمک کند. گروهی که بعدا میان سوریه و عراق یک رژیم تشکیل داد کدام بود؟ این گروه داعش بود. آمریکا به افراطیون کمک کرد. ایران چطور می تواند از سیاست خود دست بکشد و اجازه دهد پرچم های سیاه داعش در دمشق و بغداد به اهتزاز درآید. »
دولت های غربی در جنایات ضد بشری در یمن سهیم هستند
دکتر مرندی در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری این برنامه پرهزینه بودن این حضور و نیز مداخله ایران در یمن گفت:« لطفا درباره یمن حرف نزنیم. یمن در محاصره گرسنگی قرار دارد، محاصره ای که دولت سعودی با کمک کشورهای غربی علیه مردم یمن ایجاد کرده است. کشورهای غربی به سعودی ها کمک می کنند مردم یمن را گرسنه نگه دارند. آنها به سعودی ها در کشتار و قتل عام یمنی ها کمک می کنند. دولت های غربی در جنایات ضد بشری سهیم هستند. دستان سران آنها به خون آلوده است. نخست وزیر کانادا که حالا از چشم دولت سعودی افتاده است، یکی از کسانی است که به سعودی ها در ارتکاب جنایات خود کمک کرده است. سوریه و ...»
بودجه نظامی ایران از بودجه امارات با جمعیت یک میلیون نفری اش کمتر است
دکتر مرندی در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری این برنامه درباره غیرقابل ادامه بودن سیاست های منطقه ای ایران با توجه به اوضاع اقتصادی آن ، بالا بودن بودجه نظامی ایران و نیز اوضاع یمن گفت:« من می خواستم به همین پاسخ بدهم. اولا کشورهایی یمن را محاصره کرده اند و ایران قادر نیست به مردم یمن کمک کند. اگر می توانست، باید کمک می کرد. اما از طرف دیگر، وقتی سیاست ایران در سوریه و عراق مطرح می شود، موسسه بین المللی مطالعات راهبردی هیچ ارتباطی با ایران ندارد. همین موسسه اعلام کرد بودجه نظامی ایران در رده 90 جهان قرار دارد. بودجه نظامی ایران بسیار از بودجه نظامی عربستان و رژیم اسرائیل و ترکیه و عراق و امارات عربی متحده با جمعیت یک میلیون نفری اش کمتر است. بنابراین، یا آمار و ارقام شما غلط است، یا اینکه آمار و ارقام موسسه بین المللی مطالعات راهبردی که کارش رصد کردن بودجه های نظامی است غلط است. من در هفت سال گذشته 9 یا 10 بار به سوریه رفته ام و هرگز ندیده ام که چنین پول هنگفتی در آنجا خرج شده باشد. آمریکاست که تریلیون ها دلار در جنگ ها ، در عراق برای تخریب عراق و تخریب لیبی و کمک به سعودی ها برای تخریب یمن و راه انداختن جنگ کثیف سوریه خرج کرده است. آنها هستند که این افتضاح را به وجود آورده اند. »
رقابت سیاسی را در ایران جنگ داخلی می نامند اما در غرب به آن دموکراسی و نظارت و موازنه می گویند دکتر مرندی در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری این برنامه درباره تشدید رقابت های سیاسی در ایران گفت:« من خوشحالم که شما اذعان کردید که ما در ایران احزاب و گروههای سیاسی با دیدگاههای سیاسی متفاوتی داریم که با یکدیگر بحث می کنند و به صورت علنی استدلالات خود را بیان می کنند، زیرا این روایتی نیست که ما در غرب زیاد آن را دیده باشیم. چیزی که ما معمولا درباره ایران در غرب می شنویم بسیار مشابهی چیزی است که در باره عربستان سعودی یا امارات عربی متحده می شنویم که در آنها هیچ گونه رقابت سیاسی وجود ندارد و فقط دیکتاتورها هستند که تصمیم می گیرند. بله، موضع رئیس جمهور روحانی به اندازه قبل قوی نیست. این کاملا بدیهی است. اما او مشروعیت لازم را دارد و رئیس جمهور منتخب ایران است و رهبر کشور هم در سخنرانی اخیر از او حمایت کرد. البته سوءمدیریت نیز در کشور وجود دارد. در کشور شما هم سوءمدیریت وجود دارد. شما الان روند برگزیت را طی می کنید و همه می گویند ترزا می ، نخست وزیر شما، کارش را بسیار بد انجام می دهد. در داخل حزب او نیز به او حمله می شود. سیاست همین است. اما وقتی در ایران رقابت سیاسی جریان دارد ، آن را جنگ داخلی می نامند. در غرب نام آن را دموکراسی و نظارت و موازنه می گذارند.»
آسانژ در قلب لندن زندانی است چون جنایات آمریکا در عراق را فاش کرده است
دکتر مرندی در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری این برنامه درباره وخامت اوضاع حقوق بشر در ایران گفت:«اولا عفو بین الملل یک سازمان کاملا مستقل نیست. رئیس این سازمان در آمریکا اخیرا همان کسی بود که روابط بسیار نزدیکی با هیلاری کلینتون داشت و در دوره وزارت هیلاری کلینتون در وزارت امور خارجه آمریکا فعالیت می کرد. بنابراین، مبنای این اتهامات در غرب و به اصطلاح ارزش های غربی است. اما درباره زندانیان سیاسی حرف می زنید، خوب است که افرادی مانند جولیان آسانژ را نیز در این طبقه بندی قرار دهیم که به نظر من اکنون یک زندانی سیاسی است که در قلب لندن زندانی است چون جنایات آمریکا در عراق را فاش کرده است و چون فاش کرده است که هیلاری کلینتون چگونه از کمیته ملی حزب دموکرات برای فریب دادن رقیب وی ، یعنی برنی سندرز، برای انتخاب به عنوان نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری استفاده کرد. آسانژ اکنون بابت این جرائم دارد مجازات می شود. او به تجاوز به دو زن متهم شده که تا آنجا که ما می دانیم اتهاماتی کذب است. نمونه های دیگری نیز هست. افرادی مانند هلن تامس را داریم که در دولت های متوالی آمریکا خبرنگار کاخ سفید بود.»
ایران به رغم دشمنی قدرتهای غربی بسیار آزادتر از هر کدام از متحدان آمریکا درخاورمیانه است
در پاسخ به ادعای استیون سکر مجری این برنامه درباره محدود شدن آزادی ها علمی و آزادی بیان در ایران گفت:« بس کن، اسیتون. شما همین چند دقیقه قبل درباره جناح های مختلف سیاسی و حزبی مانند اصلاح طلب و تندرو و میانه رو حرف می زدید. آنها همه چیز به هم می گویند اما هیچ اتفاقی نمی افتد. چرا؟ چون در ایران آزادی بیان وجود دارد. در این کشور بحث و گفتگو می شود. البته اگر نگاهتان به ایران یک آرمانشهر باشد، بدیهی است که اینگونه نیست. ما کشوری هستیم که آمریکا ما را محاصره کرده است. شما سربازان آمریکایی را در خلیج فارس می بینید. شما سربازان آمریکایی را در عراق و افغانستان می بینید. شما شاهدید که آمریکا به طور مرتب ایران را تهدید می کند. شما کشورهای غربی را می بینید که از گروههایی حمایت مالی می کنند که جنگ روانی به راه انداخته اند. هزاران نفر از اعضای گروهک تروریستی منافقین یا همان تروریست های سابق را داریم که من مطمئنم خود شما هم خوب آنها را می شناسید. آنها برای صدام حسین می جنگیدند و بسیاری از آنها در آلبانی هستند و حقوق می گیرند و همان افراد از طریق شخصیت های آنلاین و حساب های کاربری مختلف یک جنگ روانی علیه ایران به راه انداخته اند. حالا آمریکا علیه 13 روس به اتهام ایجاد اختلاف در آمریکا در قبل از انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 به سبب چند تا آگهی در فیس بوک اعلام جرم می کند و این همان استانداردهای دوگانه است. واقعیت عینی این است که ایران به رغم خصومت و به رغم دشمنی قدرت های غربی بسیار آزادتر از هر کدام از متحدان آمریکا در این بخش از جهان است.»