تد لو عضو کنگره آمريکا تأکید کرد: باید فروش سلاحهای آمریکایی را به عربستان سعودی که کودکان و زنان را در یمن میکشد متوقف کنيم.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما تد لو از اعضای کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا در گفتگو با شبکه سی ان ان درباره استفاده از بمب آمریکایی برای حمله به کودکان یمنی که در گزارش سی ان ان آمده بودگفت: ابتدا اجازه دهید بگویم که من- به عنوان عضو کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا- هیچ مخالفتی با کمک آمریکا به متحدان خود، از جمله عربستان سعودی، ندارم، ولی من با این مسئله مخالفم که وقتی ائتلاف به سرکردگی سعودی روی کودکان، زنان و سایر غیرنظامیان بمب میاندازد (ما باز هم به آنان سلاح بفروشیم). در این موردِ به خصوص، بمبی که در آمریکا ساخته شده بود و روی اتوبوس مدرسه در یمن انداخته شد، که شماری بهمراتب بیشتر از 40 کودک را به خاک و خون کشید و این کاملاً غیرقابل قبول است.
مجری: آیا به نظر شما آمریکا باید روند عرضه تسیلحات خود را به عربستان سعودی کلاً متوقف کند، یا دستکم برخی از انواع خاص از تسلیحات (هوشمند) را در اختیار سعودیها قرار ندهد؟
لو: صد در صد! این به هیچوجه مسئلهای حزبی (میان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا) نیست، زیرا وقتی من در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا، در کنگره بودم، از دولت اوباما نیز خواستم که به روند کمک نظامی به عربستان سعودی پایان دهد. در حقیقت، دولت اوباما یک محموله از سلاحهای آمریکایی را- که شامل سلاح های هدایت شوندهی دقیق بود و در آستانه ارسال به عربستان سعودی بود- متوقف کرد. متأسفانه دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، آن دستور دولت اوباما را (مبنی بر غیرقانونی بودن فروش سلاحهای هدایت شونده دقیق به عربستان سعودی) معکوس کرد. به نظر من، ما (آمریکا) باید بار دیگر به همان قانون بازگردیم و به حمایتهای خود از ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی خاتمه دهیم، مگر این که آنان (سعودیها) بتوانند نشان دهند که به کودکان، زنان و سایر غیرنظامیان دیگر حمله نخواهند کرد و اینگونه حملات را که شبیه چندین جنایت جنگی بود، از این پس انجام نخواهند داد.
مجری: شما اشاره کردید که دولت اوباما یک محموله شامل تسلیحات هدایت شونده دقیق را که قرار بود به عربستان سعودی ارسال شود، متوقف کرد و برخی از منتقدان ترامپ میگویند که وی آن ممنوعیت (دوران اوباما) را معکوس (ملغی) کرد. این در حالی است که طی سالیان متمادی، یعنی در خلال ریاست جمهوری باراک اوباما، تسلیحات بسیار زیادی به عربستان سعودی فروخته شد. در واقع، در خلال هشت سال ریاست جمهوری اوباما، بزرگترین معاملات تسلیحاتی تاریخ (آمریکا) با عربستان سعودی انجام شد. آیا به نظر شما زمان تجدیدنظرِ گستردهتر در این خصوص فرانرسیده است؟
لو: فکر می کنم زمان آن فرارسیده باشد که در این خصوص تأمل کنیم که آیا ما در حال فروش تسلیحات مان به کشورهایی هستیم که از آن سلاح های (آمریکایی) برای عملیاتی استفاده می کنند که شبیه جنایات جنگی است. من قبلاً در نیروی دریایی آمریکا خدمت می کردم و به عنوان یکی از وظایفم، به آنان «قانون جنگ» را آموزش میدادم. اگر کشوری به این همه غیرنظامی که بسیاری از آنان اصلاً در نزدیکی هیچ هدف نظامی قرار ندارند، حمله کند (این به مثابه جنایت جنگی است) و بسیاری از این حملات با بمب های تولید شده در آمریکا انجام شده است. زمانی فراخواهد رسید که (اگر اینگونه حملات به غیرنظامیان در یمن ادامه یابد) ما (آمریکا) شریک جرم در عملیاتی شناخته خواهیم شد که شبیه جنایات جنگی است.
مجری: ما شاهد اینگونه اقدامات در سراسر جهان و به ویژه در خاورمیانه (غرب آسیا) هستیم. آیا به نظر شما کارهایی که عربستان سعودی انجام می دهد، ممکن است جنایات جنگی در یمن محسوب شود؟
لو: قطعاً چنین است. اگر شما به «قانون جنگ» نظر بیافکنید (درمییابید که) یکی از اصول آن، «اصل متناسب بودن» است. عربستان سعودی اعلام کرده است که عمداً به آن اتوبوس، حمله هوایی کرده، زیرا باور داشته است که دو رهبر حوثی (جنبش انصارالله یمن) در آن اتوبوس بودند! لو افزود: حتی اگر چنین بوده باشد، آن، حملهای غیرقانونی بود، اگر آنان (سعودیها) میدانستند بیش از 40 کودک نیز در همان اتوبوس هستند. در هر صورت، شما مجاز نیستید چنین حملهی هوایی (به کودکان و سایر غیرنظامیان) انجام دهید.
به علاوه، این نخستین باری نیست که شمار زیادی از کودکان و زنان کشته (شهید) شدهاند. حملات متعدد هوایی در طول سه سال گذشته انجام شده است که مراسم عروسی، خاکسپاری، مدارس و بیمارستانها را (در یمن) هدف قرار داده است. بالاخره زمانی فرامیرسد که شما دیگر نمیتوانید بگویید (مدعی شوید) که این صرفاً یک اشتباهِ دیگر بود. اینگونه حملات، به معنای هدف قرار دادن «بیملاحظه» یا «عمدیِ» غیرنظامیان است، که «جنایت جنگی» بهحساب میآید.
مجری: سؤال اصلی این است که به نظر شما اینگونه حملات چه تأثیری بر جایگاه آمریکا در خاورمیانه دارد؟
لو: این سؤالی عالی است. من همواره تلاش کردهام که آمریکا را وادارم که طرز رفتار ائتلاف عربستان سعودی را مهار کند، تا با حملات هوایی، غیرنظامیان را هدف قرار ندهد.
لو افزود: این اقدامِ من صرفاً به این دلیل نیست که از لحاظ اخلاقی، این (ممانعت از حمله سعودیها به غیرنظامیان یمنی) حرکتی صحیح است که باید انجام شود، بلکه به این دلیل نیز هست که هرگاه شما به شمار زیادی از غیرنظامیان حمله کنید، ابزار خوب (تبلیغاتی) را به دست تروریستها میدهید تا شمار بیشتری (از جوانان) را به خود جلب کنند و آنان را تحت استخدام خود درآورند. البته چنین حملاتی (به غیرنظامیان) به وجههی عربستان سعودی و وجههی آمریکا در سراسر جهان لطمه می زند. حمایت های ما از ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی دیگر خیلی طولانی شده، ولی نظارتِ کافی بر آن وجود نداشته است. ما (آمریکا)- تا زمانی که ائتلاف (به سرکردگی عربستان سعودی) نتواند نشان دهد که دیگر به حملات خود علیه غیرنظامیان (در یمن) ادامه نمیدهد- باید کمکهای (نظامی) خود را به این ائتلاف متوقف کنیم.