وزیر امور خارجه با بیان اینکه مذاکرات کنوانسیون خزر در بهترین شرایط ایران صورت گرفت، گفت: کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر پس از تصویب مجلس لازم الاجرا می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، محمدجواد ظریف در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در پاسخ به سؤالی که آیا مذاکرات درباره کنوانسیون خزر در شرایط فشار و تحریم بود اظهارداشت: کنوانسیون خزر 21 سال است که مذاکره می شود و بیش از یک سال است که تقریباً همه موارد کنوانسیون به نتیجه رسیده است.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه کنوانسیون به زبان های فارسی و روسی مذاکره شده بود گفت: در یک سال گذشته کارهای مطابقت دادن ترجمه ها انجام و متن انگلیسی به عنوان متن مرجع تعیین شد.
ظریف افزود: معتقدم امروز جمهوری اسلامی ایران به یاری خداوند در شرایط قدرت است و در شرایط ضعف نیست و فشارهایی که آمریکا به جمهوری اسلامی ایران وارد کرده است در واقع آمریکا را در دنیا در شرایط انزوا قرار داده است.
وی خاطر نشان کرد: مشاهده می کنیم که در حوزه دیپلماتیک تقریباً همه کشورها به استثنای یکی دو کشور کوچک که در شرایط خوبی نیستند با آمریکا همراهند و همه از موضع جمهوری اسلامی ایران حمایت می کنند لذا امروز هم به لطف خدا در شرایط قدرت هستیم.
وزیر امور خارجه گفت: مذاکرات کنوانسیون خزر در بهترین شرایط جمهوری اسلامی ایران و در شرایطی که هم تحریم ها برداشته شده بود و هم وضعیت افکار عمومی بین المللی درباره ایران خوب بود در آن شرایط مذاکره شد.
ظریف افزود: به همین دلیل است که بر خلاف برخی اظهار نظرهایی که به هر حالت صورت می گرفت این مذاکرات در شرایط خوبی انجام شد.
وزیر امور خارجه گفت: برخی اظهار نظرهایی می کنند اما به واقع این کنوانسیون بیشترین منفعت را برای منافع ملی و برای امنیت ملی و برای تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دارد و در بهترین شرایط این مذاکرات انجام شد.
کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر پس از تصویب مجلس لازم الاجرا می شود
وزیر امور خارجه گفت: کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر پس از تصویب مجلس لازم الاجرا می شود.
محمدجواد ظریف در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه مذاکرات درباره بهره برداری از منابع زیر بستر و خط مبدأ در کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر به آینده موکول شده است افزود: اگر 4 کشور دیگر با حسن نیت وارد شوند و با آمادگی برای رسیدن به نتیجه، ما آمادگی داریم با حفظ تمامیت ارضیمان به نتیجه برسیم چون ما معتقدیم که روابطمان با کشورهای همسایه مان باید مبتنی بر حسن اعتماد و همکاری باشد.
وزیر امور خارجه گفت: بنابراین اگر زمینه آماده باشد این قسمت می تواند انجام شود ضمن اینکه تا خط مبدأ کشیده نشود در واقع یک قسمت عمده ای از بقیه نکاتی که روی آن به توافق رسیدیم اجرایی نمی شود چون اگر نقطه آغازین آن 15 یا 10 مایل وجود نداشته باشد نمی توان درباره بقیه موارد تصمیم گیری کرد.
وی با تأکید بر اینکه از نظر حقوق بین الملل، دریاچه ها الزامی ندارد که بر اساس مقررات کنوانسیون حقوق دریاها باشند بلکه باید بر اساس توافق بین کشورهای ساحلی باشند افزود: کنوانسیون 1982 کنوانسیونی نیست که حاکم بر دریای خزر باشد.
وزیر امور خارجه گفت: از نظر ما آب های داخلی یعنی بین خط مبدأ و ساحل نباید کمتر از آن باشد که کشورها با سواحل هم طراز دارند یعنی ما نمی توانیم ادعا کنیم که مثلاً قزاقستان که ساحلش 3 برابر ماست ما مقدار آب های داخلی مان به اندازه قزاقستان باشد ولی می توانیم ادعا بکنیم که برای کشورهایی که وسعت سواحلشان نزدیک به ماست آب های داخلی ما نباید کمتر از آب های داخلی آنها باشد.
ظریف با اشاره به اینکه در دریای خزر کیلومترها خط لوله از زمان شوروی سابق وجود دارد افزود: الآن بر اساس این کنوانسیون، عبور خط لوله از دریای خزر باید حتماً ملاحظات محیط زیستی همه کشورهای ساحلی را در نظر بگیرد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر مراجعه به دیوان بین المللی دادگستری برای احقاق حقوق ایران در رژیم حقوقی دریای خزر گفت: دو حالت دارد که می تواند یک کشور به دیوان بین المللی دادگستری مراجعه بکند یکی اینکه در آن معاهده مبنای صلاحیتی وجود داشته باشد و دیگر اینکه کنوانسیون بین المللی ای وجود داشته باشد که مبنای صلاحیت داشته باشد که این دو تا هیچکدام درباره دریای خزر وجود ندارد.
ظریف افزود: تنها راه دیگری که وجود داشت توافق همه طرف ها برای مراجعه به دیوان بین المللی دادگستری بود که این توافق هم شکل نگرفت و هیچ وقت شکل نخواهد گرفت.
وزیر امور خارجه گفت: یک بار دیگر اطمینان می دهم که نه 50 درصد مبنایی دارد و نه 11 درصد . هیچ تعیین مرزی و تعیین سرزمینی در کنوانسیون دریای خزر صورت نگرفته و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران در این کنوانسیون حفظ شده است.
وی افزود: برای مذاکرات آینده در واقع آماده سازی شده که خط مبدأ ان شاء الله با منافع ملی کشور حفظ شود.
ظریف گفت: مرجع حل اختلاف در کنوانسیون خزر مذاکره و بعد از آن روش های حل و فصل بین المللی است ولی صلاحیت اجباری برای دیوان بین المللی دادگستری دیده نشده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا متن کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در دسترس عموم قرار دارد افزود: متن کنوانسیون در دسترس عموم است . دولت وقتی بخواهد لایحه را به مجلس ارائه بدهد اول باید تصمیم بگیریم که قبل از تعیین خط مبدأ لایحه را به مجلس ارائه بدهیم یا بعد از تعیین خط مبدأ این تصمیم هنوز گرفته نشده ولی بالاخره تا این کنوانسیون به مجلس نرود و مجلس به صورت کامل بررسی وتصویب نکند لازم الاجرا نمی شود و این کنوانسیون در اختیار همه قرار دارد و در پایگاه های اطلاع رسانی دیده می شود.
اروپا در زمینه برجام مقابل آمریکا ایستاده است
وزیر امور خارجه گفت: مردم باید به این موضوع افتخار کنند که اکنون نزدیکترین متحدان آمریکا در زمینه برجام به غیر از چند کشور و رژیم صهیونیستی که توقعی جز شرارت از او نمی شود واشنگتن را حمایت نمی کنند.
محمدجواد ظریف در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: در واقع انزوای آمریکا اکنون در دنیا در هیچ حوزه ای به اندازه برجام متبلور نشده و این به خاطر موضع گیری های بسیار خوبی بوده است که اروپایی ها اتخاذ کرده اند حتی این پیشنهاد تبلیغاتی که ترامپ درباره مذاکره مطرح کرد موضع گیری خیلی خوبی که درباره آن صورت گرفت موضع خانم موگرینی و اتحادیه اروپا بود که آن را یک حرکت تبلیغاتی دانست و تصریح کرد اگر شما مرد مذاکره هستید همانی که مذاکره کردید اجرا کنید.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: با این همه معتقدیم که اروپایی ها باید خیلی بیشتر تلاش کنند و از حرف، فراتر روند، اروپایی ها معتقدند که برجام برای ما یک دستاورد امنیتی بود بنابراین باید برای امنیتشان هزینه کنند و باید بپذیرند که اگر می خواهند از منافع برجام استفاده کنند باید برای حفظ آن هزینه کنند.
ظریف تصریح کرد: اروپایی ها مدعی هستند که در حال آماده کردن زمینه های آن هستند الآن مجوز بانک سرمایه گذاری عملیاتی شده و اروپایی ها به کشورهای مختلف اعلام کرده اند که خرید نفت را ادامه دهند و یک اجماع جهانی شکل گرفته است که نباید اجازه داد تحریم های بین المللی ضد ایران شکل بگیرد اما به عقیده ما هنوز در مرحله عمل قرار ندارد و هنوز اروپایی ها حاضر نشده اند هزینه دهند و کارکرد آنان بیشتر در حد اقدامات سیاسی است.
وی تأکید کرد: اروپایی ها باید از شرکت های خود در قبال تحریم حمایت کنند و در برابر آمریکا ایستادگی عملیاتی داشته باشند و با دادن هزینه های لازم اقدام های عملی داشته باشند که ما تاکنون شاهد آن نبوده ایم البته یکی دو ماه فرصت دارند تا زمانی که تحریم های اصلی، نفتی و بانکی شروع شود.
وزیر امور خارجه گفت: احساس می کنم اروپایی ها فقط به خاطر ایران نیست که به این نتیجه رسیده اند بلکه دنیا به این نتیجه رسیده است که نمی تواند یک فرد بر اساس منافع شخصی اش برای دنیا تصمیم بگیرد و این را ما در رفتار اروپا، ترکیه که متحد ناتوی آمریکا، چین و روسیه می بینیم و این یک اجماع جهانی است که اگر متبلور شود شاید دستاورد راهبردی نه فقط برای ایران که برای جهان به شمار می رود.
ظریف تصریح کرد: حرکت های بسیار مفیدی در دنیا در حال شکل گیری است که جمهوری اسلامی به لطف خدا در موقعیت خوبی در این حرکت ها قرار دارد و آمریکایی ها دارند تلاش می کنند فضای روانی ایجاد کنند.
وی گفت: آمریکایی ها در مذاکره به هیچ عنوان جدی نیستند اگر دنبال مذاکره بودند حدود 2 سال بیشترین مذکرات با آمریکایی ها صورت گرفت و این سؤال مطرح است که چرا از آن مذاکرات عبور کرده اند و به قول رئیس جمهور اگر به دنبال مذاکره بودند چرا پل را خراب کردند، پل را حفظ می کردند و به جای آنکه آن طرف رودخانه بایستند و فریاد بزنند می امدند مذاکره می کردند و شرایط پیشین را تغییر نمی دادند.
ظریف با تأکید بر اینکه آمریکا بیشتر به دنبال فضای روانی است افزود: مردم ما بیشتر از این ها هوشیار هستند که از این فضای روانی تأثیر بپذیرند و به طور کلی همه هدف آمریکا تأثیرگذاری بر فضای روانی کشور ما و شرکای اقتصادی ما در دنیاست.
وزیر امور خارجه ابراز عقیده کرد: شوکی بر فضای روانی وارد شده است اما کم کم که دنیا نشان می دهد آمادگی همراهی با آمریکا را ندارد و یک اجماع علیه آمریکا شکل می گیرد هرچه واشنگتن بیشتر فشار بیاورد مقاومت بیشتر می شود و به لطف خدا این فضای روانی شکسته خواهد شد با این همه معتقدم فشارهای فعلی اقتصادی، موقتی است و برنامه های دولت برای عبور از این فشارها برنامه های خوبی است و امیدواریم که مردم نیز همکاری کنند اکنون ما بیش از هر زمانی نیاز به انسجام بین مردم و دولت و درون دولت هستیم.
ظریف تأکید کرد: همه ما باید تلاش کنیم تا از این مرحله بگذریم و ان شاء الله وقتی از این مرحله عبور کردیم آنگاه هم قدرتمندتر خواهیم شد و هم شکست سیاست یکجانبه گرایی آمریکا که همه دنیا علیه آن هستند، آشکار خواهد شد.