دو طرح بزرگ دامداری و کشاورزی با حضور معاون رییس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی در ورامین به بهره برداری رسید.
آئین افتتاح طرح های مزرعه 3 هزار رأسی دام سبک مولد (گوسفند و بُز) پُرتولید و پرورش شتر " و " طرح تمام مکانیزه باغ پسته 225 هکتاری با سامانه آبیاری قطره ای " با حضور نماینده ولی فقیه، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و همچنین وزیر جهادکشاورزی و مقامات استانی، برگزار شد.
برای راه اندازی مزرعه 3 هزار رأسی دام سبک مولد (گوسفند و بُز) پُرتولید و پرورش شتر که از حیث وسعت و فناوری بکار رفته، برترین واحد پرورش دام سبک در سطح ایران است، بیش از 115 میلیارد ريال هزینه شده است .
دراین طرح به طور مستقیم 60 نفر و غیر مستقیم 150 نفرصاحب شغل شدند.
به گفته مدیران این مجموعه روزانه 15 تن شیز بُز( 5 هزار تن در سال) و 6 هزار رأس بَره و بزغاله مولد اصلاح نژادی و ۵۰ نفر شتر در سال، تولید می شود.
مساحت کل طرح 28 هکتار است که شامل 13 سالن به مساحت 13 هزار متر مربع شامل یک سالن شیردوشی (بزرگترین واحد بزدوشی ایران)، 2 سالن پرورش بزغاله، 9 سالن پرورش دام های مولد و یک سالن پرورش شتر است.
شرکت تولیدی اجداد سپیدان کوثر متولی زنجیره یکپارچه تولید دام گوشت گوسفندی، از سال 1395 اقدام به واردات، پرورش، تکثیر و اصلاح نژاد مولدهای پُر تولید دام سبک (گوسفند و بُز) و تولید و توزیع اسپرم و جنین دام سبک کرده است و این شرکت در حال حاضر متولی پرورش و تکثیر 6 نژاد گوسفندی ، 2 نژاد بُزی و 3 نژاد شتر است.
تشکیل 60 هزار رأس گله مولد پایه های مادری و پدری نژادهای فوق الذکر در استان های کرمانشاه، مازندران و اردبیل برای پشتیبانی 500 هزار رأس گله های مولد صنعتی به صورت اقماری با دیگر دامداران از برنامه های اصلی شرکت اجداد سپیدان کوثر در افق 1404 است. این رقم توان جلوگیری و جایگزینی 30 درصد از گوشت قرمز گوسفندی را دارا است.
همچنین طرح تمام مکانیزه باغ پسته 225 هکتاری مجهز به سامانه آبیاری قطره ای با سرمایه گذاری بیش از185 میلیارد ريال و اشتغال مستقیم 70 نفر و غیر مستقیم 75 نفر و پیشبینی تولید (بعد از تکمیل ظرفیت) 1350 تن پسته تازه و 500 تن پسته خشک، افتتاح شد.
این طرح ها متعلق به شرکت تولیـدی اجداد سپیـدان کوثر و مجتمع کشت و صنعت اشراق از شرکتهای تابعه گروه سرمایه گذاری کشاورزی کوثر وابسته به سازمان اقتصادی کوثر است .
وزیر جهاد کشاورزی پس از افتتاح این طرح از مزرعه نمونه کشت کلزای کشور در ورامین نیز بازدید کرد.
بز سانن به تولید شیر معروف است و شاید به جرات بتوان گفت بهترین نژاد شیری بز در دنیاست. دوره شیردهی آن 290 تا 305 روز است و روزانه بین3تا 8 لیتر شیر می دهد ، میانگین تولید شیر بزهای آلپاین در 305 روز بیش از 600 تا 700 لیتر است.
دامپروري نوين، راهکار تامين گوشت دام سبک
وزير جهاد کشاورزي حرکت به سمت دامپروري نوين و توليد دام هاي سبک اصلاح نژاد شده را راهکار بي نيازي کشور از واردات گوشت دام سبک اعلام کرد.
محمود حجتی در حاشیه افتتاح دو طرح بزرگ دامپروری و کشاورزی در ورامین در جمع خبرنگاران گفت: اگر دامداران سنتی کشور به شیوه نوین اقدام کنند هزینه های شان کاهش و درآمدخانواده ها از جمله خاوارهای روستایی افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه امروز ایران در صنعت دامپروری و تولید دام سنگین با کشورهای غربی رقابت می کند افزود: با برخورداری از مزارع نمونه و کشت و صنعت های به روز، از وضع بسیار مناسبی برخوردار هستیم و بسیاری از واحدهای تولیدی کشور با دامداری های صنعتی آمریکا ، کانادا و اروپا رقابت می کنند.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: با اقدامات موثری که در حوزه دامپروری صورت گرفته ، وضع تولید گوشت دام سنگین به نقطه قابل قبولی در کشور رسیده است و تلاش برای توسعه فعالیت های تولیدی و تأمین نیازهای داخلی ادامه دارد.
وی گفت : هم اکنون فعالیت های اصلاح نژاد در دام سنگین باعث شده تا نژادهای فوق العاده خوبی در کشور تولید شود و با پشت سر گذاشتن مراحل اولیه ، صادرات دام های ژنومیک و مواد ژنتیکی این دام ها به کشورهای منطقه انجام شود.
حجتی افزود: با توجه به مشکلات مرتع و وجود دامداری های سنتی، تاکنون تولید دام سبک اقتصادی نبوده و گذر از شیوه های قدیمی و حرکت به سمت دامداری علمی می تواند پرورش گوسفند و بز برای تأمین گوشت و شیر را به صرفه کند.
وی بیان کرد: نژادهای اصلاح شده دام سبک هر سال 3 بار زایش داشته است و وزن لاشه آن 40 تا 50 کیلو افزایش می یابد که این میزان در مقایسه با نژادهای بومی از رشد قابل قبولی برخوردار شده و تولید دام سبک را اقتصادی کرده است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت : پرورش دام سبک در بخش شیر و گوشت با ارزش افزوده همراه است، به گونه ای که شیر گوسفند 3 برابر و قیمت شیر بز دو برابر قیمت شیر گوساله از سوی کارخانجات لبنیات خریداری می شود.
وی همچنین با اشاره به اقتصادی بودن تولید شتر ، نرخ خرید شیر شتر را 14 هزار تومان و ده برابر قیمت خرید شیر گوساله اعلام کرد.
یکی از طرح هایی که امروز با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در شهرستان ورامین افتتاح شد ، مرکز اصلاح نژاد و تکثیر هسته موادژنتیکی گوسفند و بز بود.
آشنایی با بز سانن
زیستگاه اصلی بز سانن در کوههای کشور سوئیس در روستایی بنام سانن بوده و این نژاد از این نقطه به سراسر جهان منتقل شده است. بز سانن دارای موهای کوتاه سفید و گاهی خاکستری است. متوسط وزن بزهای ماده این نژاد حدود 61 کیلوگرم و وزن نرها تا 75 کیلوگرم می رسد. ارتفاع قد در بزهای ماده تا 76 سانتیمتر و در نرها به 81 سانتیمتر می رسد. نرها شاخدار و مادهها ممکن است دارای شاخ کوتاه و یا بی شاخ باشند.
بز سانن به تولید شیر معروف است و شاید به جرات بتوان گفت بهترین نژاد شیری بز در دنیاست. دوره شیردهی آن 290 تا 305 روز است و روزانه بین 3 تا 8 لیتر شیر می دهد. دوقلوزایی در بز سانن خالص موضوعی عادی است. بعضی منابع درصد دوقلوزایی بزهای ماده را در این نژاد از 45 تا 80 درصد گزارش کرده اند. این درحالی است که موارد زایش سه یا چهار قلو نیز در این نژاد فراوان گزارش شده است.
سابقه ورود بز سانن اصیل به ایران به بیش از 50 سال قبل و به سال 1343 بر می گردد. ورود بز سانن درایران با هدف آمیخته گری این نژاد با بزهای بومی و تولید یک نژاد شیری انجام شد که بنا به دلایلی این طرح چندان توفیق نداشت و به اهداف اولیه خود نایل نشد. اما در سال های اخیر و با مشارکت بخش خصوصی و صدور مجوز وزارت جهاد کشاورزی، ورود بزهای خالص نژاد سانن از فرانسه به ایران آغاز شده و در نقاط مختلف کشور گله های متعددی بر اساس پرورش بز سانن شکل گرفته است.
آشنایی با بز آلپاین
زیستگاه اصلی بز آلپاین کوهستان های آلپ فرانسه و سوئیس است. این بز به رنگ های قهوه ای، خاکستری تیره و یا ابلق مشاهده می شود. برخلاف بزهای بومی ایران، بزهای نر و ماده آلپاین معمولا دارای موهای کوتاهی هستند و غالبا دارای رشته هايی از موی بلند با رنگی متمایز از سایر قسمت های بدن در امتداد ستون فقرات خود هستند. وزن بزهای ماده به طور متوسط 63 کیلو و وزن بزهای نر 78 کیلوگرم است و بلندی قامت بزهای ماده و نر نیز به ترتیب 77 و 85 سانتی متر است.
متوسط تولید شیر بزهای آلپاین در 305 روز بیش از 600 تا 700 لیتر شیراست. به دلیل زندگی در شرايط کوهستانی، بزهای آلپاین مقاوم، چالاک و با قدرت پیاده روی و کوه پیمایی مثال زدنی هستند و می توانند از صخره های شيب دار کوههای بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند. به همین دلیل برخی فکر می کنند چون منشا نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند. اما مشاهدات میدانی نشان داده است که اين نژاد علاوه بر شرايط آب و هوايی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرايط گرم و خشک را داشته و تقريبا با هر نوع شرايط آب و هوايی سازگار است.
بز آلپاين از دو منشا فرانسوی و سوئیسی است که بز آلپاین فرانسوی کمی قد بلندتر و لاغرتر از نوع سويسی است. با توجه به وجود خصوصیات مناسب شیرواری در بز آلپاین، بسیاری از کشورها بز آلپاين مخصوص خود را نگهداری و تثبيت کرده اند. بز آلپاين فرانسوی، سوئيسی، انگليسی و آمريکايی برخی از گونه های تثبیت شده از بزهای آلپاین هستند که در این بین بزهای فرانسوی تولید شير بیشتری دارند. ورود بز آلپاین به ایران به سال های اخیر بر می گردد و این نژاد هنوز توسعه چندانی در کشور ندارد. بر اساس آمار اولیه تاکنون بیش از 15 واحد نیمه صنعتی پرورش بز آلپاین و سانن در ایران وجود دارد که جمعا 200 هزار راس بز در آنها پرورش داده می شود.
ورامین قطب کشاورزی و دامداری استان تهران است.