به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، یکی از گستردهترین و محبوبترین فعالیتها در فصل بهار در سراسر کشور وبه ویژه در مناطق روستایی، جمع آوری قارچ و دمبل کوهی به عنوان یک ماده غذایی است.
کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: مسمومیت با قارچهای سمی با تشخیص و مصرف اشتباه قارچهای وحشی به دلیل شباهت ظاهری آنها با قارچهای خوراکی ایجاد میشود که در برخی موارد ممکن است منجر به مرگ فرد شود.
زکیه آصف جاه افزود: انواع مختلفی از قارچهای سمی از نظر نوع محتوای سم و تظاهرات بالینی ناشی از سموم آنها وجود دارد که بیشتر بر اساس شروع نشانههای مسمومیت به دو گروه زوداثر (۱۸۰-۳۰ دقیقه پس از خوردن) و طولانی اثر (۲۴-۶ ساعت پس از خوردن) طبقه بندی میشوند.
او از نشانههای مسمومیتهای قارچی به تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، اسهال، تعریق، گُر گرفتگی، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار خون، سردرد، ضعف، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، تشنگی بیش از اندازه، توهم، هذیان، تشنج، کما و در موارد شدیدتر آسیبهای کبدی، کلیوی، مغزی و حتی مرگ، اشاره کرد.
این دکتر داروساز، با اشاره به برخی از تصورات اشتباه در زمینه شناسایی و مصرف قارچ ها، توضیح داد: به عنوان مثال، این نکته که اگر حیوانات قارچها را میخورند پس برای مصرف انسان نیز مشکلی ندارند، نادرست است؛ زیرا بسیاری از حیوانات میتوانند قارچهای سمی را بدون هیچ گونه عارضه جانبی مصرف کنند.
وی همچنین به تصور نادرستی دیگر اشاره کرد که قارچ بر روی چوب، رشد کرده آن قارچ غیرسمی است و از مردم خواست تا در این زمینه نیز هوشیار باشند.
دکتر آصف جاه، با معرفی برخی از خصوصیات ظاهری قارچهای سمی، به وجود کلاهک یا ساقه قرمز رنگ، وجود پرزهای سفید رنگ زیر کلاهک قارچ، وجود حلقه بر روی ساقه یا وجود قسمت کیسهای یا فنجانی شکل در پایین ساقه قارچ اشاره کرد و یادآور شد: این ویژگیها تمام خصوصیات قارچهای سمی نیست.
بهترین راه شناسایی قارچهای سمی چیست؟
او افزود: هر چند در شناسایی قارچهای سمی صفات ظاهری نقش بسیار مهمی دارند، اما به علت عدم اطمینان و کارآیی دقیق این روش، بهترین راه شناسایی دقیق آنها با استفاده از روشهای آزمایشگاهی است.
این کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم برای پیشگیری از مسمومیت با قارچ ها، توصیه کرد: در صورت رفتن به دامان طبیعت، نه تنها باید از چیدن و خوردن قارچهای خودرو خودداری کنیم، بلکه نباید به آنها دست بزنیم و در صورت لمس آنها، باید از تماس دست با چشم، دهان و پوست خودداری شود.
همچنین باید به کودکان درباره قارچهای سمی آگاهی داده و آنها را از مصرف هر نوع قارچ منع کنیم.
او اضافه کرد: پختن، کباب کردن، در نمک انداختن و خشک کردن، نمیتواند سموم قارچها را از بین ببرد و بخارات ناشی از برخی از گونهها میتواند موجب مسمومیت شود، بنابراین مطمئنترین راه، خرید و استفاده از قارچهای خوراکی در بسته بندیهای مطمئن از مغازهها و فروشگاه هاست.
این پزشک داروساز در پایان، گفت: در صورت شک به مصرف قارچهای سمی و مسمومیت با آنها، باید هر چه سریعتر با اورژانس ۱۱۵ یا مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم با شماره ۱۹۰ و ۳۲۳۳۱۰۱۷ تماس گرفت یا بیمار را به مراکز درمانی منتقل کرد.