گردشگری از بزرگترین صنایع اقتصادی جهان است که ضمن اشتغالزایی ،می تواند چرخه اقتصادی سایرحرفه ها را نیز رونق بخشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ به اعتقادکارشناسان با ورودهرگردشگر به کشور 3 فرصت شغلی بوجود می آید که براین اساس ضرورت توجه مسئولان وسرمایه گزاران به این بخش بیش ازپیش خواهد بود.
ایران هم با قرارگرفتن درمیان 10 کشور نخست جهان در دارا بودن تعداد آثار میراث فرهنگی وگردشگری ازموقعیت ممتازی برای استفاده مناسب ازاین ظرفیتها برخوردار است.
مازندران نیز با استفاده ازهمین ویژگی ها مانند دارا بودن یک اثر جهانی (باغ عباس آباد بهشهر) وبیش از700 اثرملی ثبت شده درفهرست آثارمیراث فرهنگی کشورو دیگرظرفیتها ، همواره میزبان مسافران و گردشگران زیادی ازنقاط مختلف کشور بوده است.
به گفته معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری مازندران شمار گردشگران و مسافران استان سالانه به 15 تا 17 میلیون نفر می رسد.
حسنی افزود: بیشترین مسافران ورودی درنوروز به مناطق گردشگری غرب مازندران به ویژه رامسر و چالوس است و در تابستان بیشتر ا زدریا استقبال می شود. اما برای استفاده بهتر از این ظرفیتها، ستادتسهیلات سفر ازسال85 با روال کاری جدید آغاز بکارکرد که از 3سال پیش این ستاد دائمی شده است.
وی گفت : حدود 25 دستگاه اجرایی استان عضو آن هستند و ریاست ستاد به عهده معاون سیاسی امنیتی استاندار و دبیری آن هم بااداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری است.
حسنی ادامه داد , بخش خصوصی فعالتر از بخش دولتی بر اساس آمارهای این ستاد، حدود 10 میلیون نفر نوروز پارسال به مازندران سفر کردند که از این شمار نزدیک به 5 میلیون نفر از مجموعه خصوصی تله کابین نمک آبرود استفاده کردندکه نشان از عقب ماندگی بخش دولتی از بخش خصوصی است .
گذشته از واقعی یا غیر واقعی بودن این آمار باید پرسید: آیاتشکیل ستاد دائمی سفر درمازندران کمکی به تسهیل سفر واستفاده ازاین فرصت کم نظیراقتصادی واجتماعی برای کشور ومردم استان کرده است؟ اعضای این ستاد چه تعاملی درباره اجرای مصوبات آن دارند؟ این تعامل درچه سطحی است؟ وبرای بهبود یاارتقاء موقعیت چه ضرورتها وچالش هایی وجود دارذ؟
کاوه رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن مازندران معتقداست: این ستاد باید برنامه های خود را شفاف ترودقیق تر اجراکند واستقبال بیشتری ازحضوربخش خصوصی داشته باشد.گردشگران ومسافران فقط ازمواهب طبیعی استفاده می کنند و غیر از آن امکانات چندانی فراهم نیست.
طرحهای سالم سازی همچنان بلاتکلیف
به گفته این فعال گردشگری در دریا وسواحل، طرحهای سالم سازی دریا هنوز بامشکلات زیر ساختی مانند نبود مراکزخدماتی ورفاهی، سرویس بهداشتی، بهداشت محیط، ومسائل اجتماعی وفرهنگی دست وپنجه نرم می کنند.درجنگل و دیگر عرصه های منابع طبیعی مانند پارکهای جنگلی، ازمسافران وگردشگران عوارض دریافت می شود اما امکانات مناسبی فراهم نشده است.
اسعدی از دیگر فعالان بخش گردشگری استان نیز گفت : در سخنرانی ها و تصویب طرحها، مازندران استانی بامزیت گردشگری است اما زمان اختصاص بودجه واموراجرایی خبری از مسئولان نیست .سرمایه گذاران بخش خصوصی درشریط خاص می توانند دراین عرصه فعالیت کنند که پیچیدگی های آن هم کم نیست.
به گفته وی در زمان اوج سفر مانند نوروز وتابستان نیزنوعی سردرگمی وبی برنامگی در ساماندهی مسافران وگردشگران ازسوی مسئولان اعضای ستادتسهیلات سفر دیده می شود که با وجود فعالیت چند ساله و تجربه این ستاد ، چنین وضعی نشان دهنده برنامه ریزی مقطعی ضعیف وعجولانه است.
کمیته فرهنگی ستاد تسهیلات سفر مازندران هم در گزارشی ، کمبود اعتبار،جدی نگرفتن مصوبات جلسات وموازی کاری راازچالش های این ستاد برشمرد.
طرح نشاط سواحل وکتابخوانی درمناطق مختلف گردشگری استان را ازطرحهای اجرا نشده این واحد درستاد تسهیلات سفر بود که ناهماهنگی دراجرا را نیز باید به دیگر دلایل اجرانشدن برنامه ها اضافه کرد.
سردرگمی مسافران به دلیل کمبودنیروهای راهنمای مسیردرجاده ها و معبر درون شهری وتابلو به دستان کنارجاده برای اجاره ویلا هم پدیده هایی هستند که همچنان درمازندران دیده میشوند در حالی که از ساماندهی این امورخبرهای زیادی ازمسئولان وجدیت آنان دربرخورد بااین موارد به گوش می رسد.
شهرداران رویان،نور،چالوس،نکا وبهشهرهم باغیرفنی وتحمیلی دانستن طرحهای دریا مهمترین مسئله آن را کمبوداعتبار وامکانات برشمردند وخواستاراجرای طرح دردستگاههای دیگرشدند.
بااین اوصاف می توان به آسانی دریافت ستاد تسهیلات سفردرمازندران بااهداف خود فاصله گرفته است و به ستادی برای ارائه آمارطرحهای گوناگون اجرانشده تبدیل شده است. بنابراین مشاهده میشود صنعتی که به تنهایی قادر است در رونق اقتصادی مازندران و حتی کشور تاثیر فراوانی داشته باشد با بی برنامگی و غفلت مسئولان جایگاه واقعی خود را از دست بدهد .