مازندران در شمال ایران با وسعت نزدیک به 24 هزار کیلومتر مربع ( معادل 4/1 درصد مساحت کشور ) هیجدهمین استان کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این استان از شمال به دریاچه خزر، از جنوب به سمنان و تهران، از شرق به گلستان و از غرب به گیلان متصل بوده و بر اساس سرشماری سال 95 ، دارای 3 میلیون و 100 هزار نفر جمعیت و 22 شهرستان است .
نزدیک به 90 درصد مردم مازندران باسواد و از لحاظ مذهبی 7/99 درصد جمعیت شیعه بوده و بیش از 10 هزار و 400 شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده اند و لشکر ویژه 25 کربلای مازندران ، تنها لشکر ویژه در دوران دفاع مقدس لقب گرفته است.
اما این استان با توجه به ظرفیت ها و برنامه ریزی ها، در عرصه های گوناگون جایگاه قابل توجهی در کشور به دست آورده که مهمترین آنها، کشاورزی، گردشگری و فناوری های نوین بوده که ازشاخص های توانمندی های اقتصادی مازندران می توان به موارد زیر اشاره کرد: ذخیره معادن با بیش از 650 میلیون تن که راه اندازی صنایع تبدیلی وفرآوری در کنار آن می تواند ارزش افزوده ای معادل 16 برابر ارزش مواد خام معدنی این استان عاید فعالان این بخش کند.
مازندران درذخایرمعدنی مانند فلورین و برخی ازسنگهای زینتی رتبه نخست کشور را داراست و در تولید 15 محصول کشاورزی رتبه نخست یا دوم کشور را به خود اختصاص داده که از جمله آن می توان به 1 میلیون و 350 هزار تن برنج ( معادل 42 درصد کشور )، کیوی با 110 هزار تن (90 درصد کشور )، مرکبات با 2 میلیون و700 هزار تن رتبه نخست کشور و گل و گیاه با بیش از 200 میلیون گلدان و شاخه بریده زینتی رتبه نخست کشور اشاره کرد.
ارزش اقتصادی تولید حدود 7 میلیون تنی محصولات کشاورزی مازندران بیش از 20 هزار میلیارد ریال بوده که در صورت راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی و حمایت از این بخش، قابلیت رسیدن به 10 برابراین میزان وافزایش ضریب اشتغال را در استان دارد. همچنین بیش از 45 نوع محصول کشاورزی در استان تولید می شود که برنج ، گندم ، کلزا ، سویا ، جو، ذرت ، مرغ و تخم مرغ و جوجه یک روزه ، شیر ، گل و گیاه زینتی و ... از جمله آن است.
تولید گندم در مازندران نیزبه 170 هزار تن رسیده که با قراردادهای امضاء شده امسال پیش بینی می شود به 210 هزار تن برسد. ضمن آنکه گندم تولیدی این استان به علت کیفیت بالا بعنوان خوراک گندم تولیدی سایر استان ها (به ویژه خوزستان ) در تولید آرد استفاده می شود.
3 و نیم میلیون اصله نهال زیتون به عنوان بزرگترین تولید کننده کشور، 7 درصد گوشت قرمز، 11 درصد گوشت سفید، 10 درصد شیر خام کشور و 30 درصد جوجه یک روزه کشور هم از تولیدات مازندران بوده و در بخش آبزیان نیز سالانه 100 هزار تن انواع ماهیان سردابی، استخوانی و گرمابی در این استان تولید و عرضه می شود.
کشف میادین گازی با کمک متخصصان کشورمان در دریای مازندران را هم باید ازدیگر نکات امیدبخش اقتصادی این استان برشمرد. سکوی عظیم حفاری در این استان نیز ساخته شده و 2 سال پیش به سمت محل ماموریت روانه شد که وزن تجهیزات این سکو 14 هزار تن و دارای یکی از پیچیده ترین فناوری ها درحفاری است. همچنین محل کشف این میدان نفتی نیز عمق بیش از هزار متر بوده و بهره برداری از میدان گازی که 50 هزار میلیارد فوت مکعب حجم ذخیره آن است، مصرف 10 سال کشور تامین خواهد کرد.
تاکنون ایران هیچ حفاری و بهره برداری از ذخایر دریای مازندران نداشته و به همین علت سایر کشورهای حاشیه این دریا، تعیین کننده و ساماندهی کننده معادلات بوده اما با مشخص شدن بیشترین حجم ذخائر در آب های ایران بی تردید شاهد تغییر رویکرد شرکت های بزرگ به سمت ایران و نقش آفرینی ویژه کشورمان در اینگونه مناسبات خواهیم بود.
تعداد واحدهای فعال صنعتی مازندران 3 هزار و 410 واحد است که 25 درصد از ظرفیت شهرکهای صنعتی مازندران در حال بهرهبرداری و 207 پروانه صنعتی در مازندران صادر شده است.
مازندران به دلیل نزدیکی به پایتخت و برخورداری از شبکه جامع حمل و نقل شامل حمل و نقل دریایی ، هوایی و زمینی، دارا بودن بنادر فعال و نیروی آماده به کار فراوان، ازاستان های مستعد کشور درتوسعه صنعت است و درسال های اخیر شاهد رشد فراوان و قابل توجهی در بخش های مختلف اقتصادی بوده که یکی از عوامل مهم در رسیدن به این توسعه و پیشرفت اقتصادی ، تامین منابع مالی از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی است.
هم اکنون مازندران با کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، چین، عراق، ازبکستان، ترکیه، ترکمنستان، ژاپن، کره جنوبی وکشورهای آفریقایی روابط مستقیم اقتصادی دارد و توسعه این روابط ورسیدن به بازارهای هدف جدید ازاولویت های برنامه های اقتصادی این استان است.
در حال حاضر در مازندران بیش از 230 هزار دانشجو در بیش از 120 واحد آموزش عالی مشغول به تحصیل بوده که این عرصه زمینه ای بسیار مهم برای بروز استعدادهای درخشان علمی است. همچنین نخستین بار درشمال کشور رشته فیزیک هسته ای 10 سال پیش در دوره دکترای دانشگاه مازندران راه اندازی و هم اکنون بیش از50 دانشجو در حال تحصیل و برای افزایش ظرفیت پذیرش با وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری نیز توافق شده است.
رشته هایی مانند فیزیک هسته ای، همجوشی هسته ای، فیزیک پلاسما و اختر فیزیک از رشته های درحال تدریس در مازندران بوده که تولید 3 رقم جدید برنج و 4 رقم جدید مرکبات از دستاوردهای مهم تلفیق ظرفیت های بومی و توانمندی های دانشمندان این خطه است.
در حوزه فناوری نانو نیز مازندران 5 سال اخیر به عنوان رتبه برتر کشور در تولید مقالات و محصولات نانو و ترویج فناوری نانو در کشور معرفی شده که از مهم ترین ثمرات آن می توان به تولید انواع نانولوله های کربنی، نانوکامپوزیت ها، نانوسنسورها و دستگاه تصفیه شیرابه زباله ها و شکستن انحصار دانش ساخت این دستگاه از آمریکا اشاره کرد.
راه اندازی نخستین دانشگاه صنعتی شمال کشور، راه اندازی دوره های کارشناسی ارشد و دکترای فناوری نانو و بیوتکنولوژی اخترفیزیک و فیزیک هسته ای و ... ، معرفی دانشمند برتر جهان در رشته ی مکانیک سیالات برای 4 سال پیاپی، رتبه برتر تولید علم نانو و جشنواره توانمندی های نانو کشور، اختراع بیش از 50 اثر برتر در جشنواره های بین المللی و جهانی مخترعان در کشورهای ژنو ، انگلیس ، فرانسه ، آلمان و ... ، تحصیل بیش از 530 هزار دانش آموز در 6 هزار و 600 واحد آموزشی ، راه اندازی 17 پژوهش سرای دانش آموزی که معرفی تیم برتر ربوتیک دانش آموزی کشور و ثبت بیش از 10 اختراع گوشه ای از دستاوردهای علمی و آموزشی در مازندران محسوب می شود.
15 هزار و 500 کیلومتر شبکه آب روستایی و حدود 7 هزار کیلومتر شبکه آب شهری آب آشامیدنی سالم را به مردم این استان می رسانند. همچنین 3 هزار کیلومتر راه اصلی شهری و بیش از 7 هزار و 700 کیلومتر راه روستایی نیز تاکنون در مازندران ساخته و برق مصرفی 3 میلیون مازندرانی به همراه صدها کارگاه و کارخانه و مراکز تولیدی و خدماتی از بیش از 6500 کیلومتر شبکه انتقال برق تامین می شود.
98 درصد جمعیت شهری و نزدیک به 70 درصد جمعیت روستایی مازندران از نعمت گاز برخورد بوده و در زیرساخت های اقتصادی نیز توسعه بنادر 3 گانه نوشهر ، فریدونکنار و بهشهر، فرودگاه های رامسر ، نوشهر و ساری از مهمترین دستاوردهای انقلاب محسوب می شود.
40 بیمارستان دولتی ، خصوصی و تامین اجتماعی، 1100 خانه بهداشت و دو دانشگاه علوم پزشکی ساری و بابل در بخش بهداشت ودرمان مازندران فعالیت داشته و پذیرایی از 15 میلیون گردشگر سالانه این استان را به قطب گردشگری کشور و حتی منطقه تبدیل کرده که از جنگل، دریا، طبیعت دل انگیز و بیش از 750 اثر ملی ثبت شده و 2200 اثر باستانی و میراث فرهنگی استان بازدید می کنند.
91 کتابخانه نیز در مازندران فعال است که بیش از 1 میلیون و 450 هزار جلد کتاب را در خود جای داده است. همچنین 5 هزار مسجد، 2 هزار و 600 تکیه و حسینیه و 1200 بقعه متبرکه و امامزاده نشان از جایگاه فرهنگی این استان در کشور دارد.
همه این آمارها و فعالیت ها را می توان تنها گوشه ای از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران برای مردم این خطه زیبا دانست، زیرا ظرفیت های بالقوه و بالفعل این استان همواره مورد توجه مردم، مسئولان و صاحب نظران اقتصادی، علمی، فرهنگی و ... کشور بوده است.