مصاحبه پژوهشی:
مزایای استفاده از سامانه ثبت الکترونیک معاملات نفتی در کاهش فرار مالیاتی
یک اصل بدیهی در ایجاد شفافیت و مفاسد اقتصادی، ثبت اطلاعات در سامانه ای واحد است، از این جهت سامانه ثبت الکترونیک معاملات نفتی می تواند به نوعی تکمیل کننده حوزه شفافیت برای معاملات فرآورده های نفتی و پتروشیمی باشد.
پژوهش خبری صدا وسیما: سامانه ثامن به معنای ثبت الکترونیکی معاملات نفتی و پتروشیمی است. طبق قوانین مصوب مجلس و آیین نامه ای که در هیات دولت تدوین شده، قرار است بر این سامانه بر نحوه انجام معاملات کالاها به طور کلی به خصوص کالاهایی که فرآورده های نفتی و پتروشیمی محسوب می شوند، بر معامله و تحویل آنها نظارت صورت بگیرد تا از قاچاق کالاها جلوگیری شود. این در حالی است که یک اصل بدیهی در ایجاد شفافیت و مفاسد اقتصادی، ثبت اطلاعات در سامانه ای واحد است، از این جهت سامانه ثامن می تواند به نوعی تکمیل کننده حوزه شفافیت برای معاملات فرآورده های نفتی و پتروشیمی باشد.
پژوهش خبری در گفتگو با کشور زاد، کارشناس اقتصادی سامانه های مالیاتی در خصوص مزایا سامانه ثبت الکترونیک معاملات نفتی در کاهش قاچاق گفت: سامانه ثبت الکترونیک معاملات نفتی که از سال 94 اجرایی شده و ماموریت اصلی آن ثبت معاملات نفتی، مدیریت و استعلام موجودی کاربران، ارایه اسناد منشاء گمرک و همچنین سازمان امور مالیاتی است. ما با این سامانه می توانیم مطمئن شویم که اسنادی که به گمرک ارایه می شود برای صادرات مواد نفتی جعلی نیست و چند باره از آن استفاده نشده است، ولی مشکلاتی که برای توسعه و اجرای تمام قابلیت های این سامانه داریم که شامل: 1- عدم آگاهی مودیان سازمان است که تا این لحظه ما به 66 شرکت توسط سازمان امور مالیاتی این سامانه ابلاغ شده که باید معاملات خود را در این سیستم ثبت کنند ولی متاسفانه برای آنها جلسات آموزشی و توجیهی هنوز برگزار نشده است که این دوستان بدانند با این مسئله با چه ساز و کاری باید اطلاعات خود را ثبت کنند 2- علاوه بر کاربران، خود مودیان سازمان هم باید اطلاعات خود را ثبت کنند چون این موضوع در ماده 95 مالیات های مستقیم، صورتحساب الکترونیک که در 20 دی ماه سال 95 اضافه شد که شاید خود بدنه داخلی سازمان مالیات هم با آن آشنا نباشد، بنابراین رسیدگی به حساب های مودیان که بخواهند با این ساز و کار اطلاعات را ثبت کنند، پس نیازمند آموزش و اطلاع رسانی است و سازمان مالیاتی کشور باید سازو کاری در این خصوص طراحی کند که هم مودیان بدانند که چگونه اطلاعات را ثبت کنند و هم ممیزان از این اطلاعات بهره برداری کنند.
وی افزود: گمرک از این اطلاعات در حال حاضر استفاده می کند ولی هنوز این استفاده کامل و تمام و کامل نیست. یعنی برخی از اعضایی که استفاده از این می کنند و برخی بازرگانان باید یک سری اطلاعات محدود داشته باشند که این هم نیازمند همکاری گمرک است که اطلاعاتی که برایشان ارسال می شود مبنای اظهار گمرکی قرار گیرد و غیر از آن را قبول کنند و حتی اگر به دلایلی که بعضاً می تواند دلایل منطقی باشد و تغییر ایجاد کند و این تغییر ایجاد شود که در اسناد و مدارک هم لحاظ شود که محل سوء استفاده و بروز قاچاق و تخلفاتی از این دست را بتوانیم مانع آن شویم و کاهش چشمگیری برای آن داشته باشیم.
کشورزاد تاکید کرد:این سامانه یک زیرساخت خیلی خوبی می تواند داشته باشد چه برای اشخاص حقوقی کشور و چه برای تولیدکنندگان و تامین کنندگان عمده که کالاها را به میزان بالا تولید یا به فروش می رسانند و با استفاده از آن می توانیم سازو کار صدور صورتحساب را مدیریت کنیم و از این ساختاری که هر مودی یا هر بازرگانی، یا شخص حقوقی یا حقیق که به صورت شخصی اقدام به صدور فاکتور می کند فاصله بگیریم و یک نظام یکپارچه ثبت و صدور صورتحساب داشته که بتوانیم امیدوار باشیم که بحث وصول مالیات را بهبود چشمگیری بخشیم. باشیم .