این پژوهش به بررسی، تحلیل محتوا و شاخص یابی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره "وجدان کاری" در فاصله سال های 1369 تا 1396 اختصاص دارد.
پژوهش خبری صدا وسیما:این پژوهش به بررسی، تحلیل محتوا و شاخص یابی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره "وجدان کاری" در فاصله سال های 1369 تا 1396 اختصاص دارد.
رهبر معظم انقلاب وجدان کاری را جزئی از "فرهنگ عمومی" می دانند و فرهنگ را این گونه تعریف می کنند: " فرهنگ عبارت است از درک، برداشت، فهم، معتقَد و باور انسان ها و روحیات و خلقیات آنها در زندگی". رهبر انقلاب همچنین به رابطه فرهنگ عمومی و وجدان کاری اشاره و بر "ارتقای فرهنگ عمومی جامعه برای تقویت وجدان کاری" تاکید می کنند.
به طور کلی از نظر رهبر معظم انقلاب فرهنگ عمومی دو بخش دارد: یک بخش آن ظاهری و بارز مانند شکل لباس و شکل معماری و ... است که تأثیر خاصی بر ذهنیات و خلقیات و منش و تربیت افراد دارد و بخش دیگرش مربوط به امور نامحسوس مانند اخلاقیات فردی و اجتماعی مردم، وقتشناسی، وجدان کاری، مهمان دوستی و احترام به بزرگترها و ... است.
رهبر انقلاب درباره "وجدان کاری" تعاریفی مطرح میکنند که از جمله آنها "انجام دادن کار به طور کامل، محکم، قوی و ابتکاری در هر شرایطی"، " مسئولیت انسان در قبال خودِ کار علاوه بر جنبه شرعی و جنبه انسانی آن" و " سرهم بندی نکردن و رهانکردن کار به حال خود " است.
تاکید بر "جایگاه قانونی" و "جایگاه دینی" وجدان کاری نیز از جمله شاخص هایی است که از تحلیل محتوای بیانات رهبری به دست می آید. عمل صالح بودن وجدان کاری در ادبیات قرآنی و اسلامی و مطابق بودن آن با منطق اسلام و گنجانده شدن وجدان کاری در بندهای سیاست های کلی برنامه پنجم توسعه و سندچشم انداز در افق 1404 از جمله محورهای این شاخص است.
لزوم "تلاش همگانی برای ترویج وجدان کاری" از دیگر نکات حائز اهمیتی است که از بررسی بیانات رهبر انقلاب در این باره به دست می آید.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // پژوهشگر: امید جلوداریان