نقش کشورهای اروپایی در گسترش دامنه ناامنی و جنگ در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا پررنگ است و این منطقه در سیاست خارجی اروپائیان از اهمیت استراتژیک برخوردار است .
پژوهش خبری صدا وسیما:دنیای امروز با وجود پیشرفتهای بزرگ علمی و صنعتی نه تنها امنیت و صلح برای مردم به ارمغان نیاورده بلکه زمینههای کشتار، تخریب و نقض حقوق انسانها را در ابعادی وسیع فراهم کرده است.گسترش تروریسم در ابعاد وسیع،حضور تروریستهای داعش و یا گروههای مشابه آنها در اقصی نقاط جهان، وقوع جنگهای نیابتی، بحران اکراین و شبه جزیره کره و ...... رخ ندادهاند مگر در بستر گسترش نظامیگری و فعال شدن گسلهای هویتی و امنیتی در نقاط استراتژیک جهان و حالا پیدا کردن راهی برای این مناقشات بیش از پیش سختتر شده است.
یکی از مناطق آشوب زده و بحرانی در جهان امروز خاورمیانه است. بدیهی است عوامل زیادی در به وجود آمدن جنگ و کشتار در منطقه غرب آسیا نقش داشتهاند که از دولتهای غربی آن سوی منطقه شروع تا دولتهای مرتجع عربی همپیمان آنان و رژیم صهیونیستی را شامل میشود. نشانهها حاکیست دولتهای غربی به ظاهر طرفدار حقوق بشر بازیگران پشتپرده این جنگ خونین هستند و همواره برای تأمین منافع ملی خود اقداماتی انجام میدهند که با هیچ منطقی سازگار نیست. در این میان نقش کشورهای اروپایی در گسترش دامنه ناامنی و جنگ در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا پررنگ است و این منطقه در سیاست خارجی اروپائیان از اهمیت استراتژیک برخوردار است و از مهمترین راهبردهای کشورهای اروپایی در منطقه ایجاد پیمانهای دوجانبه و یا چندجانبه نظامی و امنیتی و همچنین صادرات اسلحه به کشورهای منطقه است.
مشکل زمانی ابعاد وسیعتری به خود میگیرد که در نظر داشته باشیم دو بحران مهاجرت و همچنین بحران بازگشت شهروندان اروپایی شرکتکننده در جنگ عراق و سوریه بیش از گذشته اروپائیان را درگیر تحولات خاورمیانه کرده است و نگاه آنها امنیتیتر شده است. تحولات پرشتاب خاورمیانه در حالی رخ میدهند که صادرات سلاح از اروپا به دولت های منطقه غرب آسیا همچنان در ابعاد وسیع ادامه دارد و نشانههای کافی از دستیابی گروههای تروریستی به این سلاحها وجود دارد. در این پژوهش تلاش خواهد شد نشان داده شود چرا کشورهای اروپایی با وجود بحرانهای فزاینده در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا همچنان به صادرات سلاح ادامه میدهند و پیامد این اقدام آنها چیست؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
نتیجهگیری
کشورهای اروپایی مانند آمریکا در مراودات تجاری خود بیش از آنکه به مفاهیمی چون دموکراسی، آزادی و حقوق بشر توجه داشته باشند در پی کسب منافع اقتصادی خود می باشند.آمارها نشان می دهند کشورهای اتحادیه اروپا پس از آمریکا دومین صادرکننده سلاح به کشورهای خودکامه و غیردموکراتیک غرب آسیا و شمال آفریقا هستند. عربستان سعودی،امارات متحده عربی، قطر و مصر از جمله بزرگترین دریافت کنندگان سلاح های ساخته شده در فرانسه، انگلیس، آلمان و دیگر کشورهای اروپا هستند. امضای پیمانهای نظامی و امنیتی میان کشورهای محافظه کار منطقه و دولتهای اروپایی نیز با هدف استمرار حاکمیتهای نامشروع خصوصا در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس صورت می گیرد.کشورهای غربی از این موضوع آگاهند که تغییرات ظاهری دموکراتیک باید قوام بخش نظامهای موجود باشد زیرا کلید خوردن پروژه گذار به دموکراسی در "کشورهای عربی دوست"، منجر به سرنگونی رژیمهای اقتدارگرای این کشورها و روی کار آمدن دولتهایی اسلامگرا خواهد شد که احتمالا منافع اقتصادی دولتهای غربی را به چالش خواهند کشید. این وضعیت موجب انسداد و تنگ شدن مجاری تاثیرگذاری فرهنگی دنیای غرب بر کشورهای عربی هم میشود و به سلطه غرب در کشورهای عرب پایان خواهد داد.
پژوهش خبری // پژوهشگر: علی ظریف