رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: با توجه به اینکه گفتوگو میتواند نقش سازندهای در ایجاد صلح پایدار بین ادیان الهی ایجاد کند و نفرت و خشونت را در جوامع از بین ببرد، متأسفانه امروز شاهد بی توجهی به این امر هستیم.
وی به گفتوگوهای ایران و شورای جهانی کلیساها اشاره و تصریح کرد: خوشحالم که امروز نهمین دور از گفتوگوها را که یکی از تخصصیترین بحثها میتواند باشد با اندیشمندان دو طرف برگزار میکنیم.
ابراهیمیترکمان ضمن تشریح فعالیتهای مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: در دنیایی زندگی میکنیم که در آن گفتوگو یک ضرورت است و اندیشمندان و علمای دین، نقش مهمی در اشاعه صلح و احترام متقابل دارند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: روشها و سلایق کاملاً مختلفی در عقاید و سبک زندگی پیروان ادیان الهی وجود دارد، اما اصول انسانی که ادیان به آن تکیه میکنند، مشترک است.
وی با تأکید بر اینکه هسته اصلی ادیان اشتراکات بسیار زیادی دارد، گفت: ما امروز در این گفتوگوها تجربههای خوبی را کسب کردیم که برای خود ما بسیار ارزشمند بوده است. نخستین فایده آن، تقویت رواداری و تسامح با حفظ اصول در بین ادیان الهی است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزاری نهمین دور گفتوگوی دینی ایران و شورای جهانی کلیساها را نشانگر گسترش فرهنگ تعامل بین ادیان و اهمیت یافتن موضوع گفتوگوی دینی دانست و تأکید کرد: تاثیر گفتوگوها قابلیت اندازهگیری ندارد، ولی قابلیت درک دارد که باید اقدامات عملی مشترک برای تداوم آن ایجاد شود.
خانم کلارا آموس، مسئول گفتوگو با ادیان ابراهیمی در شورای جهانی کلیساها در سخنانی، از برگزاری هشت دوره گفتوگوی دینی ایران و شورای جهانی کلیساها به نیکی یاد کرد و گفت: گفتوگو موضوعی بسیار مهم و ویژه است چراکه به لحاظ کیفیت معنوی و آکادمیک مقالاتی که ارائه میشود، مفید خواهد بود.
وی اظهار کرد: هم در سنت شیعی و هم در سنت دین ما، نقش عقل بسیار برجسته است که در گفتوگوهایمان به طور جد بدان میپردازیم.
خانم کلارا آموس با اشاره به کتاب «مهماننوازی الهی» گفت: اخیراً کتابی با موضوعیت صلح بین ادیان توسط دو فرد مسلمان و مسیحی به زبانهای عربی، فرانسه و انگلیسی ترجمه شده است که بخش نتیجهگیری آن آمده است: هماهنگی بین ادیان، بدون کار درونی ممکن نیست و باید فضایی را ایجاد کنیم که تفاوتها را در خود جای دهد.
وی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دور از گفتوگوها، گفت: در این گفتوگوها به حس فضاسازی برای جای دادن تفاوتها و مهماننوازی توجه میشود و ما همواره مایلیم که به طور مستمر ادامه یابد تا بتوانیم صلح بین ادیان را گسترش دهیم.
خانم کلارا آموس پیشنهاد ایجاد پروژهای مشترک برای ایجاد صلح بین پیروان ادیان الهی را داد و گفت: در این گفتوگوها بخشهای الهیات، معنویات و آکادمیک را در کنار بخش عملی قرار دهیم؛ بخش معنوی در بخش عملی نمود پیدا کند.
وی در پایان سخنان خود، با اشاره به گفتوگوهای موفق بین ایران و شورای جهانی کلیساها تأکید کرد: ما علاوه بر ایران، با الازهر در در قاهره گفتوگو داشتیم و موضوع صلح و ایجاد صلح را مطرح کردیم، اما در این میان تنها کشوری که در این سالها گفتوگوی مستمری با ما داشته، جمهوری اسلامی ایران بوده است.
ژان کلود باست، استاد دانشگاه لوزان سوئیس بر ضرورت صلح بین پیروان ادیان الهی به ویژه اسلام و مسیحیت در جامعه بشری تأکید کرد و گفت: نخستین قدم در این مسیر، ایجاد اعتمادسازی است که به طور قطع، تحقق این مهم نیازمند زمان است تا همدیگر را به خوبی بشناسیم.
وی افزود: فکر میکنم پس از ۸ دور گفتوگوها، زمان آن رسیده که پروژهای را تعریف کنیم تا به هدف خاصی دست یابیم. به عنوان مثال مدرسهای برای فصل تابستان تأسیس کنیم تا جوانان مسیحی، یهودی و مسلمان به مدت چند هفته زندگی کنند تا با اعتقادات و سبک زندگی یکدیگر آشنا شوند.
هیدی هدسل، رییس دانشگاه هارتفورد آمریکا در سخنان خود، با تأکید بر تداوم گفتوگوی دینی ایران و شورای جهانی کلیسا گفت: هر کدام از ما از کشورهای مختلف انتخاب شدیم تا امروز در این دوره از گفتوگوها حضور یابیم و هنگامی که به کشور خود باز میگردیم از گفتوگویی که با علما و اندیشمندان ایرانی داشتیم، سخن میگوییم.
وی اظهار کرد: ما سفیران غیر رسمی جمهوری اسلامی ایران در جهان هستیم تا پس از بازگشت به کشور خود، در مورد گفتوگوهای فی مابین صحبت کنیم و ممکن است قابل اندازهگیری نباشد ولی دارای نتیجه مطلوبی خواهد بود.
نهمین دور گفتوگوی دینی ایران و شورای جهانی کلیسا، به همت مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با عنوان «نقش تفسیری متون مقدس برای ایجاد جهان عاری از خشونت» طی روزهای ۳۰ و ۳۱ مرداد با حضور اندیشمندان مسلمان و مسیحی از ایران و کشورهای عضو شورای جهانی کلیساها (متشکل از حدود ۴۰۰ کلیسای عضو از سراسر جهان) برگزار میشود.