ابراهیمیترکمان:
خشونت علیه انسان، خشونت علیه خداوند است
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: خشونتگراها خودشان تشخیص میدهند تا وجودی که خداوند به بشر هدیه کرده است را برخلاف خواست خدا از او بستانند؛ پس خشونت علیه انسان، خشونت علیه خداوند است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، ابوذر ابراهیمیترکمان، رییس این سازمان در سخنرانی خود در آیین افتتاحیه نهمین دور گفتوگوهای دینی مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و شورای جهانی کلیساها، گفت: پس از پیامبران الهی، فهم از متون مقدس امکان تفسیرهای متعددی را به همراه داشت و بر این اساس رشتههایی از علوم حول محور متون مقدس ایجاد شدند.
وی افزود: منبع و مرجع اصلی در تمام این رشتهها، متون مقدس بودند و به همین شکل اصحاب لغت و گرامر و ادبیات، در ساختار لفظی متون مقدس اندیشیدند و تلاش کردند بفهمند که الفاظ این متون حامل چه معانی هستند و هر لفظی دارای چه معانی هستند.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچنین گفت: این روند سبب شد تا هر گروه و فرقهای برای اثبات حقانیت خود به دنبال استخراج دلیل از متون مقدس باشد و با استفاده از این استخراج خود، گروه دیگر را کافر اعلام کند و خودش را محق جلوه دهد.
ابراهیمیترکمان افزود: بعد از آن، گروهی آمدند که توجه آنها به الفاظ کمتر شد. این گروه سعی کردند تا با شکستن حصار الفاظ، به معانی و مفاهیم متون مقدس دست پیدا کنند. در واقع به دنبال این بودند که از پشت حجاب الفاظ، به نور وحی راه پیدا کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی سپس با اظهار اینکه در طول تاریخ برخی نگاهها به متون مقدس عینی بوده و تنها بر الفاظ تکیه و تأکید داشتند، گفت: گروههایی هم پیدا شدند که به متون مقدس نگاهی ذهنی داشتند و تلاش کردند تا از ظاهر متون مقدس، به باطن آنها راه بیابند.
رییس شورای عالی مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان و تمدنها در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه بخشی از فهم ما از متون مقدس، بستگی به فهم ما از حقیقت هستی دارد، تأکید کرد: نباید در رجوع به متون مقدس، تنها به بخشها و جملاتی از این متون اکتفا کنیم.
وی افزود: نقش عقل و خرد که ادیان به آن تأکید دارند، در این موضوع نهفته است که میتواند با استخراج قواعد حاکم از شریعت مانند قاعده عدالت، قاعده انصاف و قاعده کرامت انسانی، فهم از متون دینی و مقدس را به سمتی سوق دهد که صاحب شریعت آن را اراده کرده است تا سعادت بشری تضمین شود. در حقیقت در متون مقدس تأکید شده است که هر آنچه عقل به آن حکم میدهد، شرع هم به آن حکم میدهد و هر آنچه شرع به آن حکم میدهد، عقل هم به آن حکم میدهد.
ابراهیمیترکمان در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر اینکه قتل انسان، خشونت علیه انسان نیست و خشونت علیه خداوند است، بیان کرد: خداوند به انسان وجود داده است و تنها اوست که میتواند تشخیص دهد که انسان تا چه زمانی در این جهان به حیات خود ادامه دهد. در سوی دیگر خشونتگراها خودشان تشخیص میدهند که وجودی که خداوند به بشر هدیه کرده است را برخلاف خواست خدا از او بستاند؛ پس خشونت علیه انسان، خشونت علیه خداوند است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پایان سخنان خود با گفتن اینکه حقیقت یکی است؛ اما درک ما از حقیقت فراوان است، گفت: امروز مهمترین مسأله در فهم متون مقدس و بعد در عمل به متون مقدس، آنچنان که رهبر معظم انقلاب فرمودند، موضوع غفلت یا جهل مقدس است. جهلی که ریشههای خود را به دین متصل میکند و اندیشمندان باید از تحکیم ریشههای جهل مقدس جلوگیری کنند.
نهمین دور گفتوگوی دینی ایران و شورای جهانی کلیسا، پیش از ظهر امروز دوشنبه ۳۰ مرداد، در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افتتاح شد.
این دور از گفتوگوها به همت مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با عنوان «نقش تفسیری متون مقدس برای ایجاد جهان عاری از خشونت» طی روزهای ۳۰ و ۳۱ مرداد با حضور اندیشمندان مسلمان و مسیحی از ایران و کشورهای عضو شورای جهانی کلیساها برگزار میشود.