این نوشتار به معرفی دیدگاه ها و برنامه های انتخاباتی ماریون لوپن می پردازد.
** زندگینامه ماریون لوپن
"ماریون اَن پِرین لوپن"، مشهور به "مارین لوپن" متولد پنجم ماه اوت سال 1968 در "نویی سور سن" حومه پاریس است. پس از کسب مدرک وکالت به عضویت حزب جبهه ملی، که توسط پدرش "ژان ماری لوپن" بنیان گذاشته شده بود، در آمد. از بیست سالگی بارها مسئولیت های محلی مانند عضو شورای منطقه در "ایل دو فرانس"، "نور پاد کاله" و "اود فرانس" و نیز عضو شورای شهر در "اِنَن بومون" را بر عهده داشت و از 2004 تاکنون به عنوان نماینده در پارلمان اروپا حضور داشته و در آنجا رئیس گروه سیاسی "اروپای ملت ها و آزادی ها" است. مارین لوپن در مجمع تور در ژانویه 2011 به کرسی پدر خود یعنی ریاست جبهه ملی تکیه زد. او در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 با 17.9 درصد آرا جایگاه سوم را در دور اول بدست آورد. رئیس جبهه ملی در انتخابات ریاست جمهوری 2017 توانست با کسب 21.3 درصد آرا به دور دوم راه پیدا کند و سپس از ریاست حزب استعفا داد تا همه بدانند که او نامزد "ملت" در برابر نامزد "اولیگارشی" است. اکنون "مارین لوپن" راه دشواری برای راهیابی به الیزه دارد، زیرا با توجه به گذشته حزب جبهه ملی و مبارزه همه جریان ها، او در برابر نامزدی قرار گرفته که حمایت اغلب گروه ها و چهره های سیاسی را به همراه دارد. هر چند شرایط کنونی با راهپیمایی های میلیونی در مخالفت با حضور "ژان ماری لوپن" پدر وی در سال 2002 متفاوت است. جبهه ملی دیگر آن حزب منفور و ترسناک گذشته نبوده و در نظر اغلب فرانسوی ها فاشیست، نژادپرست، بیگانه ستیز و دشمن جمهوری قلمداد نمی شود؛ بلکه مانند سایر احزاب سیاسی در پارلمان، منطقه ها و شهرداری ها حضور دارد و به ویژه در رسانه ها همچون دیگران به ارائه برنامه ها و مواضع خود می پردازد.
* حوزه داخلی
الف) سیاسی
با توجه به حذف چپ و راست سنتی از دور دوم انتخابات، می توان مدعی شد که رقابت جدیدی در فضای سیاسی فرانسه در حال شکل گرفتن است. "مارین لوپن" نماینده آن بخشی از جامعه فرانسه است که با جهانی شدن، گردش سرمایه و کار، جا به جایی و مهاجرت گسترده و همچنین کمرنگ شدن ریشه های ملی و تاریخی خویش ابراز مخالفت میکنند. به همین منظور بخش عمده برنامه های او در راستای بازگشت به حاکمیت ملی فرانسه، کنترل رفت و آمد افراد و کالاها، کاهش چشمگیر مهاجرت و اظهار گرایش های سنتی و ملی است. جبهه ملی بیش از سه دهه با سیاست های چپ و راست کلاسیک مخالفت کرده و معتقد بوده است که هر دو جناح در از بین رفتن حاکمیت ملی، فرهنگ فرانسوی، رفاه و امنیت مردم مقصرند. یکی دیگر از دیدگاه های چالشی وی موضوع تأکید بر "لائیسیته" است. وی مخالف مطالبات اسلام گرایان و تمامی نشانههای مذهبی آن از جمله حجاب اسلامی در مکان های عمومی است و اعلام کرده که اولویت او مقابله با "بنیادگرایی اسلامی" است.
مسئله ای که در صورت پیروزی لوپن مطرح خواهد بود، انتخابات سرنوشت ساز پارلمان و ضرورت بدست آوردن اکثریت است. هر دو نامزد حاضر در دور دوم انتخابات در این مسئله موقعیت مشابهی دارند. جبهه ملی در پارلمان همواره در اقلیت محض بوده و "امانوئل ماکرون" نیز هیچ گاه تشکیلات حزبی و متحدی نداشته است. از این رو مهمترین مسئله پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری، یافتن اکثریتی در پارلمان برای تشکیل دولت خواهد بود. گمان نمی رود که "مارین لوپن" بتواند در همه 577 حوزه انتخابیه نامزدهایی با شانس بالا معرفی کند. لذا در صورت رسیدن لوپن به کاخ الیزه و از سوی دیگر کسب اکثریت کرسی های پارلمان توسط جمهوری خواهان، که بر روی کاغذ از بیشترین شانس و آمادگی برخوردارند، موقعیتی بی سابقه ایجاد خواهد شد. از سوی دیگر می توان گفت چنانچه فرانسوی ها رئیس جمهوری را برگزینند، چند هفته بعد لزوما به نامزدهای مورد حمایت او نیز رای خواهند داد.
ب) اقتصادی
مارین لوپن در حوزه اقتصاد به دنبال برقراری مرزهاست و تصمیم دارد "اولویت ملی" را در این زمینه اجرا کند. از طرفی با ایجاد مالیات بر ارزش 3 درصد برای واردات کالاهایی که مورد مشابهی در فرانسه دارند و از طرف دیگر با مالیات اضافی بر قرارداد کارگران خارجی، لوپن وعده افزایش 80 یورویی قدرت خرید به اقشار کم در آمد می دهد. او تصمیم دارد سن بازنشستگی را که اکنون 62 سال است، به 60 باز گرداند. برای تامین هزینه این بخش، او پیشنهاد حذف کمک های درمانی دولت به اتباع بیگانه غیر قانونی و نیز در نظر گرفتن دوره انتظار پیش از دسترسی آنها به تامین اجتماعی را مطرح کرده است. لوپن در نظر دارد قانون کار، معروف به قانون "اِل کُمری"، را که به زیان منافع کارگران و به سود بنگاه های بزرگ است لغو کرده و ساعت کار سی و پنج ساعته را حفظ کند.
برخی از محور های دیگر برنامه های اقتصادی او عبارتند: از احیا مجدد صنعت، حمایت از بنگاه های فرانسوی در مقابل رقابت های بین المللی، ممنوعیت واردات محصولاتی که با استانداردهای تحمیل شده بر تولیدکنندگان فرانسوی هماهنگی ندارند، ایجاد میهن پرستی اقتصادی با رها شدن از قید و بندهای اتحادیه اروپا، ایجاد وزارتخانه فراسوی دریا برای حمایت از ظرفیت های دریایی فرانسه، کاهش سود بانکی و...
ج) اجتماعی
یکی از برنامه های اجتماعی مهم "مارین لوپن"، لغو قانون ازدواج همجنس گرایان، قانون توبیراست. ممنوعیت رحمِ اجاره ای، کمک به معلولین و بهبود بخشیدن به وضعیت نگهداری کودکان از پیشنهاد های اوست. یکی از مسائل مهم از نگاه "مارین لوپن"، مسئله امنیت مردم فرانسه است که به عقیده او با اخراج تمام اتباع دو ملیتی تحت مراقبت، که حدود ده هزار نفر می باشند، افزایش پانزده هزار نفری نیروهای امنیتی، افزایش امکانات و اختیارات آنها از جمله اصل "دفاع از خود"، تامین می شود. لوپن همچنین معتقد است می توان با طرح خلع سلاح حومه ها، امنیت را به این مناطق حساس بازگردانید. اقدام دیگری که از سوی رئیس مستعفی جبهه ملی پیشنهاد میشود بازگرداندن هویت نظامی ژاندارم ها و نیز رها کردن نیروهای امنیتی از امور اداری است. افزایش چهل هزار نفری ظرفیت زندان ها نیز پیشنهاد دیگری است که از سوی رقبای او غیر ممکن خوانده شده است. او همچنین اصل خاک را، که به موجب آن تمام نوزادان متولد در سرزمین فرانسه می توانند ملیت فرانسوی داشته باشند، لغو می کند. در حوزه مهاجرت، "مارین لوپن" هوادار برقراری مرز های ملی برای کنترل دقیق ورود و خروج مهاجران است. به زعم او توان اقتصادی کشور فرانسه در اندازه ای نیست که بتواند سالیانه دویست هزار مهاجر قانونی و حجم زیاد مهاجر غیر قانونی را تاب بیاورد. لذا باید به ده هزار بسنده کرد. برای این کار، لوپِن طی چند هفته ورود با ویزاهای غیر توریستی را متوقف می کند تا برآوردی از میزان واقعی مهاجرت بدست آورد.
* حوزه سیاست خارجی
الف) اتحادیه اروپا
درباره مهمترین مسئله این انتخابات یعنی اتحادیه اروپا، مواضع "مارین لوپن" مورد انتقاد همه احزاب و گروه هاست. او معتقد است چارچوب اتحادیه اروپا اقتصاد فرانسه را در رقابتی غیرعادلانه با جهان قرار داده، توافق نامه شنگن و نبود مرزهای ملی موجب هجوم پناهجویان و مهاجران به اروپا شده و باید حاکمیت ملی فرانسه را در زمینه های اقتصادی، پولی، سیاسی و امنیتی مجدداً در دست گرفت.
ب) آمریکا
مارین لوپن از پیروزی دونالد ترامپ ابراز خوشحالی فراوانی کرده بود، هرچند حملات آمریکایی ها در سوریه را محکوم کرد. او معتقد است باید با تمام ملت ها روابطی بر پایه احترام ایجاد کرد. لوپن اعلام کرده بود که ترامپ الگوی او نخواهد بود ولی سیاست های ترامپ همانی است که طی سال ها توسط لوپن پیشنهاد می شود.
ج) روسیه
لوپن تنها سیاستمدار عالی رتبه فرانسوی است که در چند سال اخیر پوتین را رسماً ملاقات کرده است. ضمن اینکه یک بانک روسی مبلغ 9 میلیون دلار به ستاد انتخاباتی لوپن وام داده و مبالغ دیگری نیز به صورت کمک و قرض از بانک های روسی به ستاد وی واریز کرده است. از این رو در محافل سیاسی و رسانه ای گفته می شود کهاین موضوع به همراه اظهارنظرهای جنجالی وی در حمایت از سیاست های ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و در نهایت دیداری که در ماه های اخیر بین این دو سیاستمدار برگزار شد، موجب شده است که برخی سیاستمداران وی را نامزد محبوب روسیه معرفی کنند و نسبت به عواقب به قدرت رسیدن لوپن در فرانسه هشدار دهند.
به نظر مارین لوپن فرانسه باید روابط راهبردی عمیقی با روسیه از جمله در موضوع مبارزه با بنیاد گرایی اسلامی داشته باشد. به طور کلی در حوزه سیاست خارجی دو دیدگاه مارین لوپن توجهات را به خود جلب کرده است: نزدیک شدن به روسیه و خروج از فرماندهی نظامی ناتو. به عقیده او، روسیه نه تنها دشمن کشورهای اروپایی نیست بلکه شریک و همکار آنها بوده و می بایست در راستای تامین امنیت در مرزهای اروپا و منطقه خاورمیانه با روسیه به تفاهم رسید.
د) ناتو
در نگاه مارین لوپن، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، فرانسه را در جنگ هایی وارد کرده که متعلق به این کشور نیستند و جز زیان چیزی برای ملت فرانسه نمی آفرینند. در همین راستا او پیشنهاد افزایش بودجه نظامی تا 3 درصد برای یافتن استقلال نظامی و راهبردی را مطرح کرده و معتقد است فرانسه مستقل، حضور موثرتری در دنیای امروز خواهد داشت.
ه) خاورمیانه
ـ ایران
گرچه نام ایران در مواضع مارین لوپن حضور چندانی نداشته است اما مبارزه او با داعش، نزدیکی با روسیه و همکاری با بشار اسد قهراً فرانسه لوپن را به سوی همکاری با ایران پیش خواهد برد.
ـ فلسطین
مواضع سابق حزب جبهه ملی نشانگر تمایل رهبران این حزب به حکومت مستقل فلسطین است. گرچه وی در کارزار انتخاباتی 2017 سخنی از مسئله فلسطین و رژیم صهیونیستی به میان نیاورده است، اما می توان گفت که مارین لوپن در راستای سیاست میانجی گری، استقلال و پایان بخشیدن به درگیری ها در خاورمیانه، از حامیان گفتگو و حتی تشکیل دولت فلسطین به شمار می رود.
ـ سوریه
به اعتقاد مارین لوپن تنها راه حل موفق در مسئله سوریه برای جلوگیری از به قدرت رسیدن بنیادگرایان، همکاری با بشار اسد است. او معتقد است که حمایت فرانسه از گروه های اصطلاحاً میانه رو، یک اشتباه بوده و هست. مارین لوپن هوادار گفتگو با بشار اسد بوده و اعلام کرده که بستن سفارت فرانسه در دمشق یک اشتباه بوده است.
-مبارزه با تروریسم
او برای مبارزه با خطر تروریسم و داعش، آماده همکاری با روسیه و حتی بشار اسد بوده و مایل نیست دنباله رو سیاست های توسعه طلبانه آمریکا باشد. حفظ استقلال و تامین امنیت فرانسه از مهمترین محورهای برنامه او در سطح بین المللی است.
پژوهش خبری صدا وسیما// نویسنده مسئول: محمد تقی غلامی