کیفیت ساخت و ساز ، مهمترین راهبرد در بازآفرینی شهری
ارتقای کیفیت ساخت و ساز، مهمترین راهبرد تحقق اهداف توسعه پایدار در بازآفرینی شهری است.
ب
ه گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ مدیرعامل شرکتعمران و بهسازی شهری ایران میگوید: تنها شرط تحقق توسعه پایدار در بافتهای ناکارآمد و ضعیف شهری، داشتن رویکردی یکپارچه،جامع و همزمان به شرایط کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی این محدودههای شهری است.
محمدسعید ایزدی معتقد است : توسعه پایدار، رفع نیازهای کنونی بدون نابودکردن فرصت برای نسلهای آینده است و ارتقای کیفیت ساخت و ساز از راهبردهای تحقق اهداف توسعهپایدار در بازآفرینی محدودههای ناکارآمد شهری است.
وی افزود : توسعه پایدار، توسعهای است که نیازهای زمان حال را برآورده کند، بدون آنکه توانایی نسلهای آینده برای برآورده کردن نیازهایشان را به خطر اندازد. مفاهیم کلیدی این تعریف، در "نیازها" بهویژه نیازهای اساسی جوامع جهانی فقیرنشین و اولویتدهی به تخصیصها و موضوع "محدودیت" نهفته است؛ محدودیتی که بهواسطه شرایط فناوری و سازمان اجتماعی، بر تواناییهای محیطی برای دستیابی به نیازهای اکنون و آینده تحمیل شدهاست.
ایزدی اظهار داشت : برغم ضرورت نیل به پایداری در هر نوع توسعه در مقیاس شهری، محدودههایی از شهر، به دلیل مواجه بودن با مسائل و مشکلاتی چون فقر شهری، فقر بهداشتی و آموزشی، فقر خدمات پایه (روبنایی و زیربنایی: شبکه فاضلاب، شبکه آب و ...)، ناکارآمدی نظام جابهجایی و پویایی شهری در یک نظام ساختاری و یکپارچه، تابآوری اندک در مواجهه با بلایا و مخاطرات طبیعی و توسعه نامتعادل و ناهماهنگ و توزیع نابرابر خدمات شهری، در اولویت برنامههای توسعه قرار میگیرند.
وی گفت : ارتقای پایداری در این محدودهها که دربرگیرنده محدودههای تاریخی، بافتهای ناکارآمد میانی، پهنههای با پیشینه روستایی، سکونتگاههای غیررسمی و اراضی با کاربری ناهمگون هستند، بنا به مفاهیم توسعه پایدار، نیازمند رویکردی یکپارچه و جامع است که ضمن توجه همزمان به شرایط کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی، ارتقای کیفیت زندگی ساکنان این محدودهها را موجب گردد.
ایزدی درباره اینکه بازآفرینی شهری چیست و چه ارتباطی با توسعه پایدار دارد؟ گفت :
بازآفرینی شهری ، همان سیاستی است که ارتقای کیفیت زندگی ساکنان از ابعاد مختلف را هدف قرار میدهد. از دیگر ویژگیهای بارز این سیاست، که آن را در مسیر تحقق اهداف توسعه پایدار قرار داده، میتوان به تأکید بر نقش و حضور و مشارکت شهروندان و توانمندسازی گروهها و اجتماعات ساکن در محدودهها و محلههای هدف اشاره کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت : همچنین ، محلههای هدف بازآفرینی شهری، فرصتی برای توسعه شهرها به شمار میآیند و با بازگشت به درون شهرها میتوان از بسترها و ظرفیتهای موجود در این مناطق، به بهترین شیوه ممکن بهره جست و به توسعه پایدار دست یافت.
وی درباره اهداف توسعه پایدار در بازآفرینی محدوده های ناکارآمد شهری گفت : افول کیفیت ساخت و ساز، کاهش ایمنی و عمر مفید ابنیه و مصرف بالای انرژی در ساختمانها که علاوه بر تحمیل هزینه فراوان بر خانوارها، منجر به تشدید بحرانهای محیطزیستی میشود، بر ضرورت تغییر در رویههای نوسازی و بهسازی ابنیه تأکید دارد. از اینرو، ارتقای کیفیت ساخت و ساز، یکی از راهبردهای تحقق اهداف توسعه پایدار در بازآفرینی محدودههای ناکارآمد شهری به شمار میرود که باید در دستورکار مدیریت شهری قرار گیرد و با کاربست فناوریهای نوین ساختمانی در نوسازی و بهسازی ابنیه، افزایش ایمنی و کاهش هزینههای ساخت برای گروههای مخاطب، بهویژه گروههای کمدرآمد، ضمانت اجرایی یابد.
وی افزود: در همین راستا در دهههای اخیر تلاشهایی در جهت کاهش مصرف انرژی در ساختمانها صورت گرفته، شیوههای مختلفی به کارگرفته شده و تلاش شده است ضمن دستیابی به ساختمانهای با مصرف انرژی نزدیک به صفر و سیستمهای تجهیزشده با انرژیهای تجدیدپذیر، از مصالحی استفاده شود که کمترین آسیب به محیط زیست وارد آید.
ایزدی گفت : فناوریهای نوینی چون هوشمندسازی و بهرهگیری از سامانههای هوشمند مدیریت ساختمان، سیستمهای مکانیکال و الکتریکال پیشرفته و سامانههای ذخیرهسازی انرژیهای تجدیدپذیر، از جمله فناوریهای اخیر توسعه ساختمان به شمار میروند که تأثیر بسزایی بر افزایش ایمنی و عمر مفید ابنیه و بهینه و کارآمد ساختن نظام ساخت و ساز داشتهاند.
وی افزود: بهرهگیری از مصالح، بهویژه مواد و مصالح منطبق با بوم و جغرافیای توسعه و همچنین استفاده از تکنولوژیهای رایج، با تأکید بر ترویج الگوهای بومی، نقش قابل توجهی در دستیابی به الگوهای پایدار در فرایند ساخت و ساز خواهد داشت. توأمسازی استفاده از فناوریهای نوین در انطباق با الگوهای بومی و فناوریهای محلی، امکان تداوم سنت رایج توسعه و تداوم هویت و ارتقای آن در فرایند ساخت و ساز را فراهم خواهد آورد.