مدیر بازرگانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: جای خالی آمار دقیق صادرات غیر نفتی در تراز تجاری ایران به شدت احساس میشود و مسئولان باید آمار دقیق ارائه دهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سعید غلامی در مصاحبه با رادیو اقتصاد درباره اینکه تراز تجاری ایران طی سال گذشته و سه ماهه نخست امسال مثبت شده است، افزود: برای تحلیل مثبت شدن تجارت خارجی کشور باید ابعاد مختلف این موضوع مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد.
وی اظهار داشت: تراز تجاری ایران همیشه مثبت بوده به عبارتی ماهیت کشورهای تولید کننده، صادرکننده نفت و منابع طبیعی همیشه مثبت است و همواره بودجه، دولت و اقتصاد کشوری مثل ایران بوی نفت میدهد.
غلامی گفت: مثبت شدن تراز تجاری غیر نفتی برخلاف تراز تجاری نفتی برای کشور اهمیت دو چندانی دارد و میطلبد دولتمردان به این مهم توجهی ویژه داشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه صادرات غیر نفتی را باید با واردات مقایسه کرد، افزود: آمار صادرات کالا به غیر از نفت ، گاز و تجارت چمدانی است و در عین حال نباید به تراز تجاری نفتی تکیه کرد.
مدیر بازرگانی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه تراز تجاری غیر نفتی کشور مثبت نیست ، اظهار داشت: آنچه که در آمار به عنوان صادرات 42 میلیارد دلاری در سال گذشته مطرح شده ، صادرات غیر نفتی نیست.
وی گفت: سه قلم اصلی که موجب مثبت شدن تراز تجاری کشور در سال گذشته مثبت شود شامل گازهای نفتی و هیدرو کربنهای گازی شکل مایع شده، پروپان مایع شده و قیر نفت است.
غلامی افزود: همچنین 20 قلم اول صادرات سه ماهه نخست سال جاری سهم 5 میلیارد و 848 میلیون دلار از صادرات 10 میلیارد و 471 میلیون دلاری را تشکیل میدهد و این اقلام اغلب وابسته به بخش نفت، گاز و پتروشیمی هستند.
وی تصریح کرد: گاز طبیعی مایع شده، گازهای نفتی، پروپان مایع شده، قیر نفت، پلی اتیلن، بوتان، پلی اتیلن، متانول، پارا - اکسیلن و ... از جمله این اقلام هستند که بطور مستقیم از چاههای نفت استخراج یا در پروسه تولیدات پتروشیمی قرار دارند که ارزش افزوده این کالاها بسیار پائین است.
غلامی ادامه داد: میعانات گازی که در صادرات نام برده میشود یک فرآیند تولیدی بدون ایجاد ارزش افزوده است.
وی گفت: اهمیت و نقش صادرات غیر نفتی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها همواره به عنوان یکی از موضوع های مهم مورد بررسی قرار میگیرد از طرفی شناخت و میزان تاثیرگذاری عوامل مؤثر بر صادرات غیر نفتی میتواند به رشد صادرات کمک کند.
غلامی بیان داشت: توسعه صادرات غیرنفتی در شرایط کنونی اقتصاد ایران از مهمترین مسائل سیاسی و اقتصادی است که مسئولان کشور باید در نظر داشته باشند از اینرو توسعه صادرات غیرنفتی نه تنها از دیدگاه ارزآوری بلکه از نظر ایجاد اشتغال در داخل کشور از اولویت و اهمیت ویژهای برخوردار است.