بسکتبال ایران دوباره در صدر آسیا؛
8 نکته از یک قهرمانی با دست خالی!
قهرمانی بسکتبالیستهای جوان در آسیا پس از مدت ها، شادی را به این رشته آورد؛ اما نکاتی فارغ از برد و باخت هم در کنار این قهرمانی وجود داشت.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ تقریبا به جز برخی بازیکنان تیم ملی بسکتبال جوانان، کسی قهرمانی این تیم را در آسیا باور نداشت. بهترین پیش بینیها رفتن روی سکو و کسب سهمیه جهانی بود. تیم جوانان ایران با این وجود در مسابقات زیر 18 سال آسیا، دست به کار بزرگی زد و زمینه ساز آشتی تقریبی تماشاگران با این رشته ورزشی شد. تماشاگرانی که سال 2008 به قول محمود مشحون جای سوزن انداختن در سالن بسکتبال آزادی در جریان قهرمانی قبلی جوانان نگذاشته بودند و پس از آن به تدریج کمتر و کمتر در این سالن قدیمی پایتخت دیده می شدند.
ملی پوشان جوانان 2016 گروه بسیار با استعدادی بودند که ظرف چند روز همه را به خود علاقمند کردند. به طوری که در زمان رویارویی با تیم چین، جایگاه خبرنگاران به جایگاه تماشاگران شبیه شده، خبرنگاران برای ساعتی، کدهای حرفه ای را فراموش کرده بودند و لحظه به لحظه با استرس به جریانات مسابقه واکنش نشان می دادند. گروه های مختلفی در روزهای پایانی خود را به سالن آزادی میرساندند. حامد حدادی کاپیتان تیم بزرگسالان هم به هوادار شماره یک جوانان تبدیل شده و تا روز آخر با حضور در سالن آزادی به شدت آنها را تشویق میکرد.
این قهرمانی همه را تا سر حد خوشحالی برد؛ اما نکاتی در جریان مسابقات قهرمانی آسیا وجود دارد که قرار نیست با برد از کنار آن بگذریم.
1- تدارکات، ذکر روزهای آخر نوری
محمدرضا نوری سرمربی تیم ملی جوانان قبل و در حین مسابقات قهرمانی آسیا در فشار مسابقات، تعارف را کنار گذاشت و نداشتن مسابقات تدارکاتی را مطرح کرد. تیم ملی در جریان مرحله مقدماتی دو باخت مقابل ژاپن و کره جنوبی تجربه کرد که بدون شک مشکلات فنی هم در آن پررنگ بود و اهالی فن به خوبی همه این نکات را گوشزد کردند. به جز این نکات فنی، تدارکات ضعیف تیم هم به چشم آمد.
تنها تجربه بین المللی ملی پوشان جوان به دو بازی دوستانه با ارمنستان خلاصه میشد و تا پایان مرحله مقدماتی، ترس بازیکنان از رقابت بزرگ آسیایی به خوبی نمایان بود.
یک روز استراحت و کمک های بائرمن، روحیه را به تیم بازگرداند و در روز بازی با چین، چهره دیگری از جوانان دیده شد. با این وجود بسکتبال ایران برای دوره های بعد نباید اهمیت آماده سازی بهتر و کار بیشتر با تیم های پایه را فراموش کند. قهرمانی امسال به هر چه ربط داشت، به پشتوانه تدارکات تیم مربوط نبود و ملی پوشانی که سال آینده رقابت مهمتری را در میدان جهانی در پیش دارند، باید بهتر از امسال تجهیز شوند.
2- تاثیرات لیگ جوانان و دسته یک
در کنار همه کاستیهایی که دیده میشوند، کارهای خوب هم باید مورد تشویق قرار بگیرند. فدراسیون بسکتبال سال قبل، بالاخره به حرف های منتقدان گوش کرد و لیگی را با عنوان "لیگ جوانان" راه اندازی کرد که همه بازیکنان تیم ملی جوانان در این لیگ بازی کرده بودند. مهران حاتمی سرمربی تیم جوانان 2013 پس از جام جهانی درخواست چنین لیگی را برای جوانان داشت.
همچنین تیمی دسته یکی با عنوان تیم جوانان 2016 تشکیل شده و به این ترتیب ملی پوشان جوان علاوه بر بازی در لیگ جوانان، در لیگ دسته یک هم عضو دو تیم بودند: تیم های باشگاهی خود مثل مهرام و شیمیدر به علاوه تیم دسته یکی جوانان2016
مهران رضایی یکی از ملی پوشان جوان که در همه این تیم ها عضویت داشت، بعد از قهرمانی تاکید کرد که حضور در این لیگ ها حدود 30 تا 40 درصد در آمادگی بازیکنان تاثیر داشت.
3-میزبانی متوسط ایران
به میزبانی ایران در مسابقات قهرمانی آسیا می توان نمره متوسط داد. روزهای ابتدایی مسابقات به خوبی نشان می داد که بسکتبال ایران چقدر از فضای میزبانی دور است. بی نظمی روز نخست در حدی بود که حتی مسابقه افتتاحیه 45 دقیقه زودتر از زمان اعلامی برگزار شد. در میانه های مسابقات هم با پیروزی مقابل چین، همه حاضران در سالن به میان زمین دویدند و کنترل شرایط سخت شده بود. با این وجود مراسم قهرمانی در روز آخر با نظم برگزار شد که امیدواریم همین نظم به مسابقات آسیا چلنج در شهریور کشیده شود.
نکات ریز دیگری در میزبانی هم وجود داشت که میتوان از آن برای میزبانی بعدی درس گرفت. سالن قدیمی آزادی از روز افتتاحیه تا اختتامیه به قدری گرم بود که تحمل شرایط را در ساعات میانی روز سخت کرده بود، افراد متفرقه در روزهای ابتدایی به راحتی در جایگاه هایی که حق ورود به آن را نداشتند، رفت و آمد می کردند. تماشاگران علاقمند، تسهیلاتی برای رفت و آمد به سالن نداشتند و اعلام اسامی و اطلاعات قبل از مسابقه هم به شخصی سپرده شده بود که نحوه ادای کلمات انگلیسی او حتی سوژه نیمکت برخی تیم های خارجی بود.
بسکتبال برخلاف رشته والیبال در جذب حامی مالی و تبلیغات ناکارآمد است و در جریان مسابقات قهرمانی آسیا هم این موضوع به رخ کشیده شد. تبلیغات کنار زمین که تنها به دو نمونه گز و سوهان اختصاص داشت و اسپانسر کلی هم برای حمایت از تیم ملی جوانان و فدراسیون وجود نداشت.
5- حضور انتخابی نمایندگان رسانه
گروه بزرگی از نمایندگان رادیو (بدون تفکیک کسانی که با رییس فدراسیون مشکل داشته و کسانی که ارتباط خوبی با فدراسیون داشتند)، در کنار برخی منتقدان و خبرنگاران قدیمی این رشته از ورود به سالن منع شوند. جالب اینجاست که پاسخ اعتراض برخی قدیمی ترها این بود که دیر برای ارسال مدارک خود اقدام کردند، در حالی که برخی افراد تازه از راه رسیده، تا دو روز به آغاز رقابت ها هم اقدامی در این مورد انجام ندادند، اما به راحتی ظرف چند روز آی دی کارت خود را دریافت کرده و به سالن آمدند.
همین برخورد حذفی هم در روزهای نخست حواشی خود را ایجاد کرد.
6- نکات مثبت میزبانی
فدراسیون بسکتبال پیش از این رقابت ها با برخی مدارس بسکتبال مکاتباتی انجام داد که از روزهای ابتدایی به حمایت از ملی پوشان جوان پرداختند، در مراحل پایانی مسابقات هم که سایر علاقمندان به بسکتبال برای حضور در سالن مجاب شدند.
اینترنت سالن آزادی، پخش مستقیم مسابقات و برنامه هایی که در میان مسابقات برای سرگرمی تماشاگران اجرا شد و همچنین تلاش های مسئولان فدراسیون در حل مشکلات ریز و درشت جای تقدیر داشت.
7- بازیکن جوان حاشیه دار
ستاره های بزرگ تیم ملی بسکتبال تا سال ها کم حاشیه بودند و اگر مشکلات درون تیمی هم وجود داشت، برخوردهای بیرون از زمین اکثر آنها سرآمد بیشتر رشته های ورزشی بود. در مقابل یکی از بازیکنان تیم ملی جوانان که پیش از این مسابقات، افتخار قابل توجهی چه در رده باشگاهی و چه در رده ملی کسب نکرده بود، با رفتارهای خود باعث تعجب شد. این بازیکن به دلایلی حاشیه ای از میانه مسابقات تصمیم گرفت با نمایندگان رسانه ها هم صحبت نکند.
حواشی این بازیکن با توجه به سنش باعث نگرانی بود و امیدواریم باشگاه هایی که در سال های اخیر به بازیکن سازی روی آورده اند، از نظر اخلاقی هم به پرورش بازیکنان بپردازند. پیش از این هم ابوالفضل سیدی به خاطر برخوردهایی که با سرمربی تیم داشت، از ترکیب تیم کنار گذاشته شده بود که در نهایت با بخشش مربی و پا درمیانی بائرمن فرصت دوباره ای برای حضور در تیم پیدا کرد و تجربه ارزشمندی در کنار سایر ملی پوشان به دست آورد.
باشگاه هایی مثل پتروشیمی بندرامام در سال های گذشته از حضور یک روانشناس در کنار تیم بهره می بردند. با توجه به برخی مشکلات در جریان مسابقات قهرمانی آسیا، فدراسیون بسکتبال هم می تواند از یک روانشناس در کنار تیم های پایه استفاده کند.
8-بائرمن و برنامه آژاکس
سرمربی آلمانی تیم ملی بسکتبال میگوید به دنبال پیاده کردن سیستم باشگاه آژاکس و تاثیرگذاری در همه رده های بسکتبال ایران است. بائرمن در همین چارچوب در جریان مسابقات قهرمانی آسیا در کنار تیم جوانان ماند.
رضا نوری که نامش در کنار تیم های جوانان دهه هشتاد میلادی هم دیده میشود، از حضور بائرمن استقبال کرده و از او کمک گرفت. نکته مهمی که در جریان مسابقات به چشم آمد، علاقه ملی پوشان جوان به نوری بود. به طوری که انتقادهای تند خبرنگاران پس از باخت ژاپن، باعث ناراحتی این بازیکنان شده بود.
محمود مشحون رییس فدراسیون بسکتبال پس از قهرمانی تاکید کرد که کادرفنی فعلی با توجه به زحماتشان برای جام جهانی سال بعد هم در کنار تیم میماند. با این شرایط بهتر است از دانش بائرمن هم در کنار تیم استفاده بیشتری شده و به این مربی اجازه پیاده کردن برنامههای خود با عنوان سیستم هرمی داده شود.