این روزها بحث از محصولات تراریخته و ارتباط آن با بیمار یها و به ویژه ناباروری زوجین است. سلامت مواد غذایی و تاثیر آن بر ناباروری و به خطر افتادن سلامت جنین مورد توجه این نوشتار است.
نکات برجسته پژوهش:
- روند رو به افزایش ناباروری زوجین در چند سال اخیر، عامل بازدارنده در مسیر تحقق رشد مطلوب جمعیت
- بیش از سه میلیون زوج نابارور در کشور داریم
- میزان باروری در سطح جهان در 50 سال اخیر تقریبا نصف شده و ناباروری به طور مرتب در حال افزایش است.
- ناباروری زوج های ایرانی از پنج درصد در ۳۰ سال گذشته به بالای ۲۰ درصد در زمان حاضر رسیده است.
- میزان ناباروری در کل کشور ۲۰٫۲ درصد، در مناطق شهری ۱۹٫۹ درصد و در مناطق روستایی ۲۲ درصد است.
- ناباروری در جهان: زنان و مردان هر کدام 40 درصد و عوامل مشترک 15 درصد و عوامل ناشناخته 5 درصد است.
- حدود 75 درصد مراجعان مراکز درمانی، ناباروری مردان گزارش شده
- عوامل تغذیهای و سلامت مواد غذایی یکی از عوامل مهم در بروز نازایی در زنان و مردان
- روند افزایشی تولد نوزادان نابهنجار در کشور در سالهای اخیر
- اظهارات متفاوت در باره تاثیر مصرف مواد تراریخته بر سلامت و باروری
پژوهش خبری صدا و سیما: از زمان ابلاغ سیاستهای جمعیتی توسط رهبر معظم انقلاب تاکنون بیش از دو سال میگذرد. یکی از موارد مورد تاکید در بندهای مختلف این سیاستها، موضوع « سلامت باروری و فرزند آوری» است. در بند 6 این سیاستها « تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیّت و پیشگیری از ... آلودگیهای زیست محیطی و بیماریها » مورد تاکید واقع شده است.
موضوع ناباروری زوجین با توجه به روند رو به افزایشی که در چند سال اخیر داشته، به عنوان یک عامل بازدارنده در مسیر تحقق رشد جمعیت مطرح است. اما نکته مهمتر بررسی علل افزایش ناباروری و به مخاطره افتادن سلامت و باروری زوجین با رویکردی پیشگیرانه است. این روزها بحث از محصولات تراریخته و ارتباط آن با بیمار یها و به ویژه ناباروری زوجین است. سلامت مواد غذایی و تاثیر آن بر ناباروری و به خطر افتادن سلامت جنین مورد توجه این نوشتار است.
ـ سوال: آیا محصولات تراریخته بر ناباروری تاثیر دارد یا خیر؟
موادغذایی تراریخته (دستکاری شده ژنتیکی) به محصولاتی اتلاق میشود که از انتقال یک یا چند ژن بین دو نوع موجود زنده مختلف به وجود میآید؛ انتقال ژن میتواند خاصیتی از انتقال دهنده را برای موجود پذیرنده ژن به ارمغان بیاورد. برای مثال ژن مقاومت به سرما از یک «ماهی» گرفته شده و به گوجهفرنگی انتقال مییابد؛ در نتیجه این فرایند گوجه دستکاری شده جدیدی بهوجود میآید که از خواص جدیدی برخوردار است که نظیرآن تاکنون در طبیعت نبوده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: فریفته هدایتی