کیفیت و استاندارد برنج داخلی به طور مستمر کنترل می شود
مدیر کل ارزیابی و انطباق استاندارد گیلان از کنترل و کیفیت برنج داخلی به طور مستمر خبر داد و گفت: خوشبختانه برنج ایرانی بیشترین کیفیت و بالاترین استاندارد را دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، خانم مهناز جعفریان در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار داشت: البته این نظارت فقط بر محصول تولید شده است و خانواده ها برای استفاده بهتر از برنج های باکیفیت باید روش های بهینه پخت را هم استفاده کنند.
وی افزود: در مجموع برنج ایرانی کیفیت مناسب و استاندارد دارد اما باید دیگر مولفه های انبارش ، بسته بندی و توزیع برنج و در کنار آن روش های پخت آن را نیز توسعه دهیم.
جعفریان گفت: برنج پرمحصول با هدف افزایش عملکرد تولید کشت می شود و فرآیند تبدیل برنج به غذای خوراکی هم مهم نیست.
وی همچنین بر ضرورت توسعه علمی و مکانیزاسیون شالیکاری تاکید کرد و افزود: در حال حاضر 20 تا 25 درصد برنج در شالکوبی به ضایعات تبدیل می شود که متناسب با آن هم قیمت ها را افزایش می دهد.
جعفریان گفت: همچنین خریدهای فله ای برنج به عادت تبدیل شده است و هنوز از خرید برنج های دسته بندی شده و دارای نشان تجاری استقبال نمی شود به همین خاطر نظارت بر بازار را سخت می کند.
وی افزود: ما به طور مرتب از سطح بازار نمونه برداری و آزمون های استاندارد را انجام می دهیم و ضریب مجاز باقیمانده سموم نیز کنترل می شود.
ستفاده از ادوات مکانیزه در حوزههای مختلف بهویژه برنج باعث شده است که بیش از 60 درصد اراضی شالیزاری کشور با کمباینهای مخصوص برنج برداشت شود و عملکرد کمی و کیفی این محصول ارتقا یابد.
افزایش تولید در واحد سطح، کاهش ضایعات، اقتصادیتر کردن تولید، انجام بموقع عملیات و مدیریت مصرف بهینه نهادهها و استفاده از عوامل و منابع تولید در گرو استفاده مناسب از مکانیزاسیون در بخش کشاورزی بوده و مکانیزاسیون فراتر از یک نهاده است.
به کمک ادوات مکانیزه و استفاده درست از آنها میتوان کوددهی، سمدهی و سایر عوامل تولید همچون آب و خاک را بهگونهای مطلوب مدیریت کرد بنابراین جایگاه مکانیزاسیون در تولید محصولات بسیار استراتژیک و کلیدی است.
علاوه بر استان های مازندران و گیلان در حدود 13 استان دیگر هم گزارش می رسد که برنج کشت می شود.
630 هزار هکتار در کشور شالیزار داریم که 520 هزار هکتار سطح کشت مطمئن و 110 هزار هکتار هم غیرمطمئن است.
نیاز برنج کشور حدود 3 میلیون تن در سال است و باتوجه به اینکه در سالهای اخیر استفاده از غذاهای جایگزین و غذاهای فست فودی بیشتر شده است برآورد می کنیم که کمتر از یک میلیون تن برای تامین نیاز کشور به واردات احتیاج داشته باشیم.
شالیزارهای غیر مطمئن در شرایط خشکسالی محصول نمی دهد برای اینکه برنج یک کشاورزی پر آب است و باید همیشه غرقاب شود.
عمده برنج کشور در استان های مازندران و گیلان و بخشی هم در استان گلستان تولید می شود اما استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی و خراسان شمالی، قزوین، زنجان، آذربایجان شرقی، لرستان، ایلام، سیستان وبلوچستان هم برنج کاری دارند که اندک است و به مصرف خود کشاورزان می رسد.
در اردبیل، کردستان و کرمانشاه هم برنج کاشت می شود.