سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر
افزایش 15 درصدی کشفیات انواع مواد مخدر
کشفیات انواع مواد مخدر در 11 ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 15 درصد افزایش داشته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ پرویز افشار در نشست خبری افزود: در بحث هروئین با افزایش 22 درصدی و در بحث مرفین با کاهش 23 درصدی کشفیات مواجه بوده ایم.
وی گفت: در 11 ماه امسال 16 هزار و 13 کیلوگرم هروئین کشف شد که با توجه به کشف 13 هزار و 339 کیلوگرم هروئین در مدت مشابه سال گذشته با 22 درصد افزایش کشفیات مواجه بوده ایم.
افشار افزود: در بخش مرفین هم 7 هزار و 867 کیلوگرم در این مدت کشف شد که در مدت مشابه سال گذشته 10 هزار و 264 کیلوگرم کشف شده بود که بر این اساس با کاهش 23 درصدی مرفین مواجه هستیم.
وی درباره کشفیات تریاک هم افزود: در این بخش هم سال گذشته 393 هزار و 12 کیلوگرم کشف شد که در 11 ماه ابتدایی امسال کشفیات تریاک به 439 هزار و 835 کیلوگرم رسید که این آمار نشان دهنده افزایش 12 درصدی کشفیات است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر به افزایش کشفیات حشیش به میزان 24 درصد اشاره کرد و گفت: در 11 ماه سال گذشته 71 هزار و 945 کیلوگرم حشیش کشف شد که این میزان در مدت مشابه امسال به 88 هزار و 971 کیلوگرم رسید.
افشار به کاهش 26 درصدی شیشه در 11 ماه امسال اشاره کرد و افزود: سال گذشته 2 هزار و 257 کیلوگرم در این خصوص کشفیات داشتیم که در 11 ماه ابتدای امسال این میزان کشفیات معادل هزار و 669 کیلوگرم بود.
وی درباره کشفیات قرص و آمپول هم به کاهش 80 درصدی و در بخش پیش سازها به افزایش 251 درصدی در 11 ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته اشاره کرد.
افزایش 13 درصدی عملیات های مبارزه با مواد مخدر
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در 11 ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تعداد عملیات های مبارزه با مواد مخدر 13 درصد افزایش داشته است.
پرویز افشار در نشست خبری افزود: در این مدت با افزایش سه درصدی گروه های متلاشی شده، کاهش 29 درصدی انهدام کارگاه های شیشه، کاهش 81 درصدی تعداد شهدای مواد مخدر، کاهش 25 درصدی کشته شدگان اشرار و قاچاقچی، کاهش 10 درصدی دستگیری قاچاقچیان و افزایش 34 درصدی دستگیری معتادان در مقایسه با 11 ماه سال گذشته مواجه بوده ایم.
وی در بحث قیمت مواد مخدر در 10 ماه ابتدایی امسال و مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته گفت: در این مدت تریاک در خرده فروشی 46 درصد کاهش و در عمده فروشی هشت درصد کاهش قیمت داشته است.
افشار افزود: هروئین در خرده فروشی 13 درصد افزایش و در عمده فروشی 20 درصد افزایش قیمت ، حشیش در خرده فروشی و عمده فروشی به ترتیب 3 و 9 درصد کاهش قیمت و شیشه در خرده فروشی و عمده فروشی به ترتیب 90 و 122 درصد افزایش قیمت داشته است.
وی گفت: 43 و نیم درصد زندانیان در 10 ماه ابتدایی امسال مربوط به جرائم مواد مخدر بوده است که در مدت مشابه سال گذشته این میزان 44 درصد بود.
شبکه توانمندسازی در مراکز بهاران نهادینه نشده است
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: با وجود تلاش های بسیار زیاد شهرداری تهران اما چرخه خدمات توانمندسازی و بهداشتی و درمانی معتادان در مراکز بهاران نهادینه نش
پرویز افشار درباره طرح ساماندهی معتادان متجاهر خیابانی گفت: قرار بود حداکثر مدت نگهداری و مراکز درمانی معتادان یک ماه باشد و بعد به مراکزی دیگر منتقل شوند.
وی گفت: قرار بود شهرداری تهران به عنوان متولی نگهداری پس از درمان، 44 مرکز بهاران را با ظرفیت 150 نفر در 22 منطقه شهرداری تهران تأسیس کند که تاکنون سه مرکز افتتاح شد و بر اساس اظهارات مسئولان شهرداری تهران قرار است تعداد این مراکز تا پایان سال به 25 مرکز برسد.
افشار افزود: در چند روز گذشته 198 نفر از معتادان در قالب طرح ساماندهی به مراکز اخوان و شفق گسیل شده بودند که مقرر شد به سمت مراکز بهاران اعزام شوند.
وی گفت: البته از مجموع معتادان متجاهر خیابانی که جمع آوری شدند تعدادی معتاد متجاهر نبودند و مشکلات تکدی گری و یا به بیماری مزمن روانی مبتلا بودند.
افشار گفت: تعدادی از این افراد هم اتباع بیگانه بودند که به کشورهای خود برگردانده شدند و تعدادی هم زن بودند که در اختیار مرکز شفق قرار گرفته اند و هم اکنون 385 مددجو در شفق حضور دارند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: 130 نفر از این معتادان جمع آوری شده هم ادعا کردند که کسانی هستند که توان نگهداری آنها را داشته باشند و از این تعداد 50 نفر قرار شد که در اختیار سرپرستشان قرار گیرند.
وی گفت: هیچکدام از مددجویان طرح ساماندهی معتادان متجاهر نباید بدون توانمندسازی رها و همه باید به مراکز بهاران اعزام شوند.
افشار افزود: از ابتدای این طرح تاکنون، 5 هزار و 700 معتاد متجاهر زن و مرد از کلانشهر تهران جمع آوری شدند که 711 نفر از این تعداد شهرستانی هستند که در حال بررسی و کسب مجوزهای لازم هستیم تا ببینیم می توانیم اینها را به شهرستان معرفی کنیم یا نه؟
وی در بخش دیگری از نشست خبری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این ستاد چقدر بر زمان ورود سربازان به پادگان ها نظارت دارد؟ گفت: متأسفانه برخی که از مدارس و دانشگاه ها روانه پادگان ها برای سربازی می شوند معتاد هستند که تعداد قابل توجهی از این افراد قبل از ورود به پادگان ها از طریق آزمایش های نظام وظیفه شناسایی می شوند.
افشار افزود: ما در دو ماه گذشته 18 دوره آموزشی بزرگ برای سربازان وظیفه و پایور به ویژه در نیروی زمینی ارتش که بیشترین سربازان را در اختیار دارد برگزار کرده ایم.
برخی از مواد مخدر با بسته بندی ایرانی وارد کشور می شود
برخی مواد مخدر از جمله ترامادول که مصارف دوگانه دارد با بسته بندی ایرانی وارد کشور می شود که مسئولان اطلاعاتی ، امنیتی و انتظامی رصد خوبی بر ورود این محموله ها دارند.
پرویز افشار در خصوص ماده مخدر شیشه افزود: یکی از مهمترین علت های افزایش قیمت این ماده مخدر این است که میزان دسترسی به آن بسیار کم و بر همین اساس ورود شیشه به کشور بسیار کنترل شده و اقدامات خوبی در زمینه نابودی آزمایشگاه های صنعتی در داخل کشور هم صورت گرفته است.
وی گفت: همچنان در بحث شیشه شاهد ورود این ماده هستیم و از برخی کشورهای همسایه این ماده مخدر همچنان وارد می شود.
افشار افزود: ما در گمرکات کشور نیازمند استقرار هر چه بیشتر تجهیزات ایکس ری هستیم که بتواند کامیون ها را هم رصد کند.
وی گفت: بخش قابل توجهی از مرزهای افغانستان و پاکستان دچار انسداد شده و فقط حدود 200 کیلومتر از مرز سراوان انسداد پیدا نکرده که این مهم در اولویت وزارت کشور است.
افشار افزود: پیش بینی می کنیم پس از انسداد کامل مرزها، سوداگران مرگ راه های آبی را جایگزین کنند که باید نظارت ها در سه استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان بیشتر شود.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر به برنامه های سال آینده ستاد به ویژه در بحث پیشگیری از اعتیاد دانش آموزان، دانشجویان و کارگران اشاره کرد و گفت: ما بحث پیشگیری در پادگان ها و مراکز نظامی را به جد دنبال می کنیم و در گروه های صنعتی و نفتی سند جامع پیشگیری از اعتیاد را تدوین کرده ایم که هم اکنون در عسلویه خانه بهداشت کارگری به این منظور احداث شده است.
وی در خصوص برخی آمارها درباره تعداد دانش آموزان معتاد گفت: اینکه چندی پیش اعلام شد 140 هزار دانش آموز معتاد داریم آماری غلط است اما ما حدود 130 هزار دانش آموز را داریم که شاید یک بار سابقه مصرف مواد مخدر را داشته باشد که این اعتیاد محسوب نمی شود.
افشار در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا در سال 94 با ورود ماده مخدر جدیدی مواجه بوده ایم؟ گفت: شاید برخی افراد از آفریقای جنوبی و یا برخی کشورهای آسیایی به صورت چند قرص و برای مصرف خود این مواد مخدر جدید را وارد کرده باشند اما در 11 ماهه امسال هیچ ماده مخدر و محرک جدیدی در کشور به صورت تجاری وارد نشده است در حالیکه در دیگر نقاط جهان با ورود این نوع مواد مواجه بوده ایم.
وی گفت: اخیراً خبری منتشر شد که به علت گران شدن شیشه، هروئین چینی وارد شده که اینها هم تبلیغات اغواگرایانه سوداگران مرگ است.
افشار در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه درمان معتادان با متادون را چقدر اثرگذار می دانید؟ گفت: این بحث در سال های 75 و 86 زمانی مطرح شد که با افزایش بیش از حد ایدز و هپاتیت در معتادان تزریق روبرو بودیم و در آن زمان مقرر شد خدمات کاهش آسیب آغاز شود.
وی گفت: در حقیقت نگاه به متادون در آن زمان، درمان کامل اعتیاد نبود و فقط این بود که اعتیاد تزریقی به سمت درمان های دیگر کشیده شود.
افشار افزود: البته مصرف یک بار متادون در روز به طور قطع مشکلات خُلقی دیگر مواد مخدر را ایجاد نمی کند و رفتارهای پرخطر در مصرف کنندگان متادون بسیار کم مشاهده شده است و کسی که متادون مصرف می کند علاوه بر اینکه گرایشش به دیگر مواد مخدر کم می شود به چرخه خدمات سلامتی هم متصل خواهد شد.
دانش فنی ما برای درمان معتادان شیشه کارآمد نیست
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: دانش فنی ما برای درمان معتادان شیشه چه در ایران و چه در جهان کارآمد نیست و این ماده مخدر سیستم های درمانی و مقابله ای را مستأصل کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ پرویز افشار در نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بنا ندارید برای معتادان به شیشه به جهت جرائم قتل و دیگر مواردی که مرتکب می شوند جرائمی تشدید کننده در نظر بگیرید؟ افزود: ماده مخدر شیشه سلامت همه جوانان جهان را تهدید کرده است و در هر جای جهان که به این موضوع بی توجهی شد ظرف یک دهه میزان مصرف مواد مخدر جدید فوق العاده افزایش یافت.
وی گفت: در زمینه شیشه مشکل جدی وجود دارد و مکانیزم های قانونی برای برخورد با این افراد خیلی شفاف نیست.
افشار افزود: در دنیا بیشترین تمرکز برای درمان معتادان شیشه سیاست های پیشگیرانه است و باید کاری کرد افراد نخستین تجربه مصرف شیشه را نداشته باشند.
وی گفت: چندی پیش کلیپی درخصوص مصرف شیشه در شبکه های مجازی منتشر شد که براساس این کلیپ فرد معتاد به شیشه سر فرزند خود را به توهم اینکه گوسفندی است برید و این کلیپ 500 هزار گردش در فضای مجازی داشت و معتادان به شیشه براساس اطلاع دقیقی که دارند به ترک این ماده مخدر ترغیب شدند.
افشار افزود: اگرچه مصرف ماده مخدر شیشه گاهی اوقات به علت توهماتی که ایجاد می کند موجب ارتکاب قتل و دیگر رفتارهای پرخطر در زمان رانندگی می شود اما به جای اتخاذ مجازات های تشدید کننده باید به سمت راهکارهای پیشگیرانه رفت.
وی در پاسخ به سوالی درباره مواد محرک صوتی نیز گفت: اخبار پراکنده ای وجود دارد و در بحث مخدرهای دیجیتال شنیداری مطالبی نوشته شده است.
افشار افزود: اعتیاد فقط به مواد مخدر نیست و حتی پاره ای از آهنگ ها در سیبل های خاص می تواند نوعی وابستگی ایجاد کند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: البته ما هیچ شواهد دقیقی نداریم که افراد وابسته به محرک های صوتی به اعتیاد به مواد مخدر هم رو آورده باشند.
افشار درباره مرگ و میر معتادان هم افزود: در 9 ماهه امسال 2 هزار و 272 مرگ و میر بر اثر مصرف مواد مخدر بنا به اعلام پزشکی قانونی به ثبت رسیده است که 2 هزار و 30 مورد آن مرد و 243 نفر زن بودند.