آمارها نشان می دهد سیاست های پولی حمایتی بانک مرکزی اروپا برای شتاب بخشیدن به آهنگ رشد اقتصادی حوزه پولی یورو هنوز نتایج مورد انتظار را نداده است.
آلمان، صاحب قویترین اقتصاد در منطقه، رشد تولید ناخالص داخلی خود را ۰.۳ درصد اعلام کرده است. فرانسه دومین اقتصاد برتر، رشد اقتصادی خود را ۰.۲ درصد می بیند. رشد اقتصادی ایتالیا ۰.۱ و اسپانیا نیز ۰.۸ درصد گزارش شده است.
در این بین اقتصاد یونان افتی معادل ۰.۶ درصد نسبت به سه ماهه سوم سال ۲۰۱۵ میلادی داشته و در کل سال گذشته میلادی افت رشد اقتصادی این کشور به رقم ۰.۷ درصد رسیده است. پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۶ میلادی نیز همین روند تداوم یابد. یونان از سال ۲۰۰۸ میلادی یعنی آغاز بحران اقتصادی در دنیا تا کنون نتوانسته اقتصادش را از رکود خارج کند.
افت فعالیت بخشهای تولیدی در اروپا
پایین بودن میزان سفارشات برای بخش تولید و ساخت و ساز در حوزه پولی یورو موجب گردیده که رشد این بخش در ماه ژانویه سال جاری با افت روبرو شود.
شاخص موسسه مطالعات اقتصادی «مارکیت» از فعالیت های این بخش به رقم ۵۲.۳ واحد رسیده که نسبت به ماه دسامبر گذشته ۰.۹ واحد افت دارد. این بدترین بیلان این بخش طی چهار ماه اخیر گزارش شده است.
کاهش فعالیت های بخش تولید و ساخت و ساز در دو قدرت اقتصادی حوزه پولی یورو یعنی آلمان و فرانسه از دیگر عوامل پایین آمدن میانگین رشد این بخش در کل منطقه است.
http://www.euronews.com/2016/02/01/eurozone-manufacturing-off-to-a-poor-start-for-2016/
تضاد طبقاتی میان کشورهای اروپا
تادئوژ کووالسکی، استاد اقتصاد و بازرگانی دانشگاه پوزنان در اینباره می گوید: «کشورهایی مثل مجارستان، جمهوری چک، و لهستان هنوز از کشورهای اصلی اروپا عقب تر هستند. البته از این نظر، بسرعت به کشورهای اصلی نزدیک می شوند، اما باید واقع بین بود. من فکر می کنم دست کم دو دهه زمان نیاز است که بازدهی تولید و تولید ناخالص داخلی این کشورها به حد کشورهای پیشرفته اروپا برسد.»
http://persian.euronews.com/2015/10/27/turning-point-europe-s-return-to-growth/
بیکاری در اروپا
یونان بالاترین میزان بیکاری در حوزه پولی یورو را به خود اختصاص داده است. نرخ بیکاری در این کشور به رقم ۲۵ درصد جمعیت فعال آن رسیده و پس از این کشور اسپانیا با ۲۱.۶ درصد در ردیف دوم قرار گرفته است. اما در آلمان تنها ۴.۵ درصد جمعیت فعال این کشور دچار معضل بیکاری است که بهترین آمار منطقه محسوب می شود.
بانک مرکزی اروپا بیم آنرا دارد سقوط قیمت نفت در بازار و کندی آهنگ رشد اقتصادی چین در تداوم روند نزولی نرخ تورم در منطقه و در نتیجه گرفتاری به تورم منفی تاثیر مستقیمی گذارد. در این شرایط ایجاد تغییر و تحول در سیاستهای پولی این نهاد از جمله کاهش مجدد نرخ بهره آن دور از انتظار نیست.
پایگاه اینترنتی روزنامه تلگراف انگلیس در گزارشی تأثیر کند شدن سرعت کاهش نرخ بیکاری بر اقتصاد اروپا را بررسی کرد. اروپا در حال حاضر گرفتار بحران بیکاری شده است. بیکاری با گذشت 8 سال از بحران مالی اروپا همچنان بزرگترین تهدید برای بافت اجتماعی کشورهایی است که اقتصاد ضعیفی دارند.
بنابر جدیدترین دادههای جمعآوری شده از بازار کار، نرخ متوسط بیکاری در 19 کشور منطقه یورو تا 10.4 درصد -کمترین میزان از سپتامبر 2011- کاهش یافت.
بیکاری در واقع یکی از شاخصهای تعیین سلامت اقتصاد است و کاهش نرخ بیکاری در ماه دسامبر از ژوئن 2015 تاکنون کمترین میزان را داشته است. اگر سرعت احیای اقتصادی اروپا در 18 ماه آینده کاهش یابد، این قاره وارد بحران جهانی دوبارهای میشود که نرخ بیکاری آن این بار دو برابر است.
صندوق بینالمللی پول در خوشبینانهترین حالت نرخ بیکاری تا سال 2020 را 9 درصد پیشبینی میکند. در این میان نرخ بیکاری جوانان در مناطق جنوبی به شدت نگران کننده است. به طوری که در یونان و اسپانیا نرخ بیکاری جوانان حدود 50 درصد جمعیت این مناطق است. این در حالیست که نرخ متوسط بیکاری در منطقه یورو 22 درصد است.
رشد حلزونی اقتصاد اروپا
آمارها نشان می دهد سیاست های پولی حمایتی بانک مرکزی اروپا برای شتاب بخشیدن به آهنگ رشد اقتصادی حوزه پولی یورو هنوز نتایج مورد انتظار را نداده است. اقتصاد حوزه پولی یورو در سه ماهه آخر سال ۲۰۱۵ میلادی درجا زده و آهنگ رشد اقتصادی این منطقه در این زمان نسبت به سه ماهه پیش از آن تغییری نداشته و در رقم ۰.۳ درصد باقی مانده است.
http://www.euronews.com/2016/02/12/eurozone-gdp-growth-still-weak-greece-in-recession-again/
عوامل تاثیرگذار بر اقتصاد اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۶
عوامل متعددی می تواند وضعیت اقتصاد ی اروپا را در سال ۲۰۱۶ دگرگون کند. از جمله اینکه تا چه اندازه تروریسم و ترس ازآن بر گردشگری تاثیر می گذارد؟ از سوی دیگر، و در حالیکه کشورهایی مثل آلمان نیاز به نیروی کار دارند، آیا ورود موج مهاجران به قاره سبز، اقتصاد آن را به حرکت در می آورد یا بار اضافی برای آن خواهد بود؟ مسائل ژئوپلیتیک و کنترل مرزها چه نقشی بر اقتصاد اروپا خواهد داشت؟
کاهش ارزش یورو باعث افزایش حجم صادرات در اروپا شده است. آیا صاردات می تواند تنها پشتوانه اقتصادی منطقه پولی یورو باشد؟ یا اینکه اروپا باید به سرمایه گذاری و تحریک تقاضا در داخل مرزهای خود بیشتر متمرکز شود. در این صورت آیا طرح سرمایه گذاری کمیسیون اروپا، با هدف جذب سرمایه 315 میلیارد یورویی به رشد اقتصادی منطقه پولی یورو کمک خواهد کرد؟
کسری بودجه بالا در فرانسه
وزارت دارایی فرانسه به رهبری میشل سپن در ارزیابی های خود اعلام کرده میزان کسری بودجه فرانسه تا پایان سال جاری میلادی ۳.۳ درصد تولید ناخالص داخلی و تا سال ۲۰۱۷ کمتر از ۳ درصد یعنی هدف از پیش تعیین شده توسط کمیسیون اروپا خواهد بود اما کمیسیون اروپا پیش بینی های مشابه ای ندارد. براین اساس کسری بودجه فرانسه تا سال ۲۰۱۷ به رقم ۳.۲ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید. به اعتقاد این کمیسیون صرف هزینه ها و تعیین بودجه خاص برای نهادهای امنیتی پس از حملات تروریستی ۱۳ نوامبر در پاریس موجب خواهد شد این کشور به اهداف بودجه ای خود نرسد.
وضعیت زندگی مردم و فقر مطلق اروپاییها
خطر فقر یک چهارم جمعیت اروپا را تهدید می کند. فاصله بین فقیر و غنی زیاد است. این امر تنها در جریان بحران اقتصادی مورد تاکید قرار گرفته است.
زنان در اروپا یکی از آسیب پذیرترین گروه ها در برابر فقر هستند. علاوه بر زنان، خطر فقر کودکان زیادی را نیز تهدید می کند. در این برنامه پای سخن کودکانی از بلغارستان می نشینیم و در می یابیم آنها برای تبدیل شدن به شهروندانی پربازده و فعال به چه چیزی نیاز دارند؟ این کار چطور باید صورت بگیرد؟ این پرسش ها را در مصاحبه با دبیرکل سازمان یوروچایلد (Eurochild) که شبکه زیر نظرش به دنبال دستیابی به هدف مذکور است، مطرح خواهیم کرد.
http://www.euronews.com/2015/12/07/a-portrait-of-poverty-europes-women-children/
هنگامی که بیرون از منزل هستید و به اطرافتان نگاه می کنید شاید در نیابید که خطر فقر یکی از چهار نفری را که می بینید، تهدید می کند: آمار این افراد ۱۲۲ میلیون نفر است که یک چهارم جمعیت اروپای توسعه یافته را شامل می شود. با این حال این فقر همچون فقر شدید و مطلقی که در سایر مناطق جهان وجود دارد نیست بلکه فقری نسبی است!
تقریبا یک میلیارد نفر روزانه درآمدی کمتر از یک دلار و ۹۰ سنت در روز دارند. ممکن است دسترسی به غذا و آب آشامیدنی، مسکن و دارو نداشته باشند و در تکاپو برای زنده ماندن باشند. آنها در فقر مطلق به سر می برند.برخی نیز کمتر از آنچه که برای حفظ حداقل سطح زندگی مورد نیاز است، به دست می آورند. این به معنای فقر نسبی است.افرادی که در فقر نسبی به سر می برند برای تامین هزینه بهداشت و آموزش مشکل دارند و با مشکلاتی همچون بیکاری و سرپناه بی کیفیت دست و پنجه نرم می کنند.