مراسم های سالگرد برخی از انقلاب های بزرگ جهان و یا روز ملی و استقلال برخی کشورها ، به طور کاملا تشریفاتی و بدون حضور توده های مردم آن کشور صرفا با حضور مقامات لشگری و کشوری برگزار می شود.
پژوهش خبری : یکی از مهم ترین محورهای سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع نیروی هوایی ارتش در 19 بهمن 94، اشاره ایشان به نوع برگزاری سالگرد انقلاب اسلامی طی سه دهه گذشته بود. ایشان با متفاوت توصیف کردن این موضوع در تاریخ تمام انقلاب های جهان فرمودند:
« حقیقتاً ملّت ما در طول این ۳۷ سال، این روز (22 بهمن) را بهمعنای یک عید واقعی گرامی داشته است ... این در ایران و در همهی جهان بینظیر است؛ یعنی کشورهایی داشتهایم که انقلاب کردهاند [امّا] سالگرد انقلاب با حضور مردم و با این حجم عظیم در سرتاسر کشور در هیچ جای دنیا نیست. این چیزی که عرض میکنم، یک واقعیّتی است، این یک اطّلاع است؛ حدس و تحلیل نیست؛ واقعیّت این است. در کشورهای انقلابی، سالگرد انقلاب را گرامی میدارند؛ یک عدّهای آنجا روی آن ایوان میایستند، یک عدّه هم میآیند جلویشان رژه می روند؛ این می شود سالگرد انقلاب؛ مردم هم مشغول کار خودشان هستند.
در اینجا سالگرد انقلاب بهوسیلهی مردم اساساً بزرگداشت می شود و نگاهداشت می شود، گرامی داشته می شود. مردم هستند که میآیند در هوای سرد، مشکلات، یخبندان، باران، برف، همهجور وارد این میدان می شوند و خودشان را نشان می دهند؛ حضور مردمی. این سلسله تمامنشدنی است. شاید نیمی از کسانی که امسال در بیستودوّم بهمن شرکت می کنند، کسانی هستند که بیستودوّم بهمن [۵۷] را اصلاً ندیدهاند و سنّ آنها اقتضا نمی کند؛ مال بعد از بیستودوّم بهمن [۵۷] هستند امّا شرکت می کنند. در واقع این بازآفرینی انقلاب است؛ چون انقلاب ما با تیر و تفنگ و این چیزها نبود، با حضور تنِ مردم در خیابان ها بود؛ مردم نه فقط با میلشان، نه [فقط] با ارادهشان، نه [فقط] با احساس و عاطفهشان، بلکه با جسمشان در عرصه و در صحنه آمدند ... این حضور را مردم در این ۳۷ سال حفظ کردهاند.»
همانطورکه در بیانات رهبر معظم انقلاب آمد، انقلاب اسلامی ایران در طول تاریخ تنها انقلابی است که مراسم سالگرد آن همه ساله با حضور میلیون ها نفر از مردم کشور برگزار می شود و هیچ انقلابی در هیچ جای دنیا تا کنون نتوانسته حتی با استفاده حداکثری از امکانات حاکمیتی، هر سال برای سالگرد جشن انقلاب، میلیون ها نفر از مردم را به خیابان بیاورد.
این استثنای تاریخی زمانی برای مخاطب بهتر فهم می شود که مراسم های سالگرد برخی از انقلاب های بزرگ جهان و یا روز ملی و استقلال برخی کشورها که هر سال به طور کاملا تشریفاتی و بدون حضور توده های مردم آن کشور صرفا با حضور مقامات لشگری و کشوری برگزار می شود را در مقایسه با اتفاقی که هر سال 22 بهمن در ایران با حضور آحاد مردم اتفاق می افتد، مشاهده کند.
گفتنی است رهبر انقلاب پیش از این در دو نوبت دیگر نیز به این مساله اشاره کرده بودند:
ـ « دههی فجر مثل خیلی از چیزهای انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی، یک پدیدهی منحصربهفرد است در تاریخ شناخته شدهی ما. این، شعار نیست؛ این درست عین واقعیت است، با مطالعه و با تدبر. چرا منحصربهفرد است؟ همهی انقلاب های دنیا، از وقتی که جریان انقلاب ها و حضورهای مردمی در تاریخ ثبت شده است، سالگردهائی داشتند و دارند. اینی که این سالگردها به وسیلهی همان عامل و عنصری تجلیل بشود و به یاد مانده بشود که اصل آن حادثه را به وجود آورد، این در تاریخ نظیر ندارد. ببینید انقلاب هائی که از آنها چندین سال اثری باقی بود و تحولاتی که یاد آنها در ذهنیت جامعهشان باقی ماند - حالا بعضی از انقلاب ها و تحولات اجتماعی بعد از مدتی بکل از بین رفت و یاد آنها هم فراموش شد - مثلاً فرض بفرمائید انقلاب اکتبر شوروی که دهها سال وجود داشت، یا یک خرده ضعیفتر از آن، انقلاب کبیر فرانسه و همچنین بقیهی این تحولاتی که یا به وسیلهی انقلاب های مردمی یا شبه انقلاب های مردمی به وجود آمد، در سالگرد آنها - لااقل در سال سوم و چهارم - دیگر خبری از متن مردم نیست، مردم حضور ندارند؛ سالگرد انقلاب را به صورت یک حرکت تشریفاتی انجام می دهند؛ یک عدهای از مسئولین می آیند، می ایستند؛ احیاناً رژهی نیروهای مسلح و یک تعدادی هم تماشاچی. ( 29 دی 88 در دیدار با اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی )
ـ « سی سال از انقلاب ما می گذرد. هر سال آن کسانی که سالگرد انقلاب را مجسم کردند، برجسته کردند، جشن گرفتند، آحاد مردم بودند. میلیون ها مردم هر سال 22 بهمن در سرتاسر کشور به خیابان ها می آیند؛ آنها اعلام می کنند عید انقلاب را، سالروز انقلاب را، یادبود انقلاب را. این معنایش چیست؟ این معنایش این است که انقلاب، قائم به ایمان های آحاد مردم است؛ مخالفین با انقلاب، مخالفین با نظامِ برآمدهی از انقلاب، با مردم روبهرو هستند، با مردم طرفند. سرّ اینکه آنها موفق هم نمی شوند، همین است؛ والّا هیچ نظام سیاسی ای نیست که نشود آن را با روش های سیاسی یا امنیتی متزلزل کرد؛ یک قویتری میآید، آن را متزلزل می کند. اما نظامی که متکی به مردم است، مخالفینش هرچه از لحاظ امنیتی و نظامی و ثروت و اقتصاد و اینها قویتر هم باشند، نمی توانند این نظام را متزلزل کنند؛ سرّش هم این است که این نظام متکی به مردم است... » ( 29 دی 88 در دیدار با اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی )
ـ نظام جمهوری اسلامی متّکی به ایمان های مردم است، متّکی به محبّت های مردم است، متّکی به ارادههای مردم است. کدام انقلاب را شما سراغ دارید که بعد از دهها سال، با حضور مردم در خیابانها و با شعارهای مستحکم مردم، بزرگداشت برای سالگرد انقلاب گرفته بشود؟( ( 19 بهمن 92 در جمع نیروی هوایی ارتش )
نام کشور |
تاریخ سالگرد انقلاب |
انقلاب فرانسه |
چهاردهم ژوئیه/ فیلم مربوطه: و http://persian.euronews.com/nocomment/2015/07/16/eiffel-tower-lit-up-by-fireworks-for-bastille-day/
|
استقلال ویتنام از فرانسه
|
دوم سپتامبر/ فیلم مربوطه: http://persian.euronews.com/nocomment/2015/09/03/vietnamese-independence-day/
|
استقلال آنگولا از پرتغال |
یازدهم نوامبر/ فیلم مربوطه: http://persian.euronews.com/nocomment/2015/11/12/angola-40th-independence-day-anniversary/
|
استقلال سنگاپور از انگلیس |
نهم آگوست / فیلم مربوطه: http://persian.euronews.com/2015/08/09/singapore-celebrates-five-decades-of-independence/
|
استقلال کرواسی از یوگسلاوی |
بیست و پنج ژوئن / فیلم مربوطه:
|
انقلاب کوبا
|
اول ژانویه |
انقلاب الجزایر |
پنجم جولای |
انقلاب روسیه |
هفتم نوامبر |
|
|