گفتگوی ویژه شبکه دو سیما:
سند جامع راهبردی،فصل نوین روابط دوجانبه ایران و چین
مدیرکل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه: امضای سند جامع راهبردی میان ایران وچین آغازگر فصل نوینی در روابط رو به گسترش دو کشور است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما ، محمود فرازنده در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما سفر رئیس جمهور چین به ایران را پس از 14 سال ازنظر ابعاد مختلف بسیار ویژه دانست و افزود: همزمانی این سفر با آغاز دوره پسابرجام بار سیاسی عمیقی داشت . وی با اشاره به امضای 17 سند همکاری در زمینه های سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی ، حقوقی و قضایی میان تهران و پکن را از جمله دستاوردهای این سفر اعلام کرد و گفت : اجرای طرح قطار ریلی سریع السیر تهران - مشهد با فاینانس (تسهیلات اعتباری خارجی )طرف چینی از جمله توافقات صورت گرفته در سفر رئیس جمهور چین به تهران بود .
فرازنده افزود: 85 درصد سرمایه گذاری 2 میلیارد دلاری این طرح را بانک صادرات واردات چین انجام می دهد .
مدیر کل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه امضای سند جامع راهبردی میان دو کشور را از ابعاد سیاسی و اقتصادی با اهمیت ویژه ارزیابی کرد و افزود : این سند روابط دو کشور را در زمینه های راهبردی و راهبردی بلند مدت در تراز اول تعریف می کند و تسهیل گر نگاه سیاسی ، ژئوپلتیکی و ژئواستراتژیک چین به این ایران است .
فرازنده افزود : چین به ایران به عنوان یک کشور تاثیر گذار در منطقه نگاه می کند و در این سند از نقش ایران برای ایجاد صلح وثبات در منطقه قدردانی کرده است .
وی خاطر نشان کرد : چین هم اکنون یکی از قدرت های مطرح اقتصادی دنیاست که براساس پیش بینی ها در 10 تا 15 سال آینده به قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل می شود .
مدیر کل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه افزود : چین در شش سال گذشته نخستین شریک تجاری ایران بوده است و مبادلات ایران وچین در سال گذشته به 52 میلیارد دلار رسید .
وی با بیان اینکه چین در سخت ترین شرایط و تحریم ها در کنار ایران بود افزود : در دوران پسا برجام در پی متنوع سازی روابط اقتصادی با چین و استفاده از منابع ارزی و مالی این کشور هستیم .
فرازنده افق همکاری های اقتصادی - تجاری دو کشور را براساس سند جامع راهبردی 600 میلیارد دلار اعلام کرد و افزود : در یک دوره زمانی که با فشارهای بین المللی همراه بود با چین به نوعی از تعاملات تجاری رسیدیم و بسیاری از اقلام مورد نیازمان در دوره تحریم از این کشور تامین شد .
وی گفت : در دوره پسا برجام کارآفرینان وصاحبان صنایع ایرانی هستند که تعیین کننده نوع روابط کشورمان با چین خواهند بود .
مدیر کل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه چین نخستین قدرت اقتصادی منطقه است افزود : این کشور خواهان برقراری ارتباط با 60 کشور منطقه با ظرفیت 4 میلیارد نفر جمعیت است و برنامه پکن برای احیای راه ابریشم به اهداف بلند مدت چین در این زمینه کمک می کند .
فرازنده افزود : احیای جاده راه ابریشم برای ایران از این نظر مهم است که ما بخش مهمی از این جاده تاریخی بوده ایم و استفاده از فاینانس های چینی می تواند فرصت هایی را برای اجرای طرح های ملی و توسعه زیر ساخت ها در زمینه حمل ونقل در کشور فراهم کند .
وی با اشاره به ریشه ها و اشتراکات مشترک ایران وچین افزود : باور به دستیابی به حل اختلافات از طریق گفتگو از جمله این مشترکات است و به همین خاطر هیات چینی در مذاکرات منتهی به برجام مساعدت های بسیار خوبی با هیات ایرانی داشتند .
فرازنده در پاسخ به سوالی درباره اموال بلوکه شده ایران در چین گفت : ما چیزی به نام اموال بلوکه شده ایران در چین نداریم و هر آنچه هست بحث درآمد فروش نفت است که بخش عمده ای از آن فاینانس شده و بخشی دیگر برای نقل و انتقالات مالی در دوران تحریم ها در جریان بوده است .
وی تصریح کرد : مناسبات اقتصادی و تجاری ما در دوران پیش رو بر اساس معیارهای جدید شکل خواهد گرفت .
مدیر کل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه همچنین گفت : با توجه به اینکه در دوران پسا تحریم شاهد گشایش های ارزی و بانکی هستیم بحث مبادلات تجاری اقتصادی با چین بر اساس یوآن ،پول ملی این کشور هم در دست بررسی است .
فرازنده با اشاره به حمایت چین از حضور ایران در سازمان همکاری های شانگهای ابراز امیدواری کرد : با این حمایت، جمهوری اسلامی ایران از عضو ناظر به عضو اصلی این سازمان تبدیل شود .
وی با اشاره به اینکه مهمترین و با کیفیت ترین برندهای دنیا هم اکنون تولید چین است گفت : آنچه که به عنوان کالای نامرغوب چینی در بازار ایران از آن یاد می شود به علت واردات عده ای سود جو از طریق قاچاق کالاهای غیر استاندارد به کشور است .
فرازنده ابراز امیدواری کرد : با ایجاد زیرساخت های مناسب در کشور،جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از صادر کنندگان مطرح کالا در منطقه شناخته شود .
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین هم در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت : در 9 ماه اول امسال بیش از 25 درصد مجموع صادرات غیر نفتی ایران به خارج از کشور به چین رفته است .
مجیدرضا حریری افزود : در 25 سال گذشته همواره تراز تجاری میان ایران و چین به نفع ایران مثبت بوده است.
وی گفت: چین هم اکنون یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی ما در زمینه قالی ، صنایع دستی ، زعفران ، خشکبار و شیلات است .
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران وچین با اشاره به اینکه پکن برای احیای جاده ابریشم 40 میلیارد دلار در قالب صندوق توسعه این کشور سرمایه گذاری کرده است افزود : با استفاده از این اعتبارات می توانیم زیرساخت هایمان را در زمینه های ریلی ، بندری و حمل ونقل زمینی توسعه دهیم .
حریری با اشاره به امضای 17 سند همکاری در سفر رئیس جمهور چین به تهران گفت : کابل کشی فیبر نوری به سراسر کشور ، توسعه مناطق آزاد ، سرمایه گذاری در تولید و بسته بندی و صادرات گیاهان دارویی ، احداف خط آهن پرسرعت ریلی در مسیر تهران - مشهد و پس از آن تهران - اصفهان از جمله توافقات صورت گرفته در این سفر است .
وی افزود : ما هیچ مانعی برای تجارت بازرگانان ایرانی به چین نداریم و مهم این است که بررسی کنیم که ببینیم چه کالاهای قابل عرضه ای برای بازار چین در اختیار داریم .
حریری با بیان اینکه در زمینه فرش ، زعفران وخشکبار در چین رقیب نداریم تصریح کرد : نباید از ورود و رقابت در بازار چین بهراسیم .
وی با اشاره به واردات 1500 میلیارد دلاری چین گفت : تمام صادرات غیر نفتی ما به خارج از کشور زیر 20 میلیارد دلار است که می توان از بازار بزرگ و متنوع چین برای صاردات بیشتر به این کشور به خوبی استفاده کرد .
حریری در پاسخ به برخی انتقادها از واردات کالاهای غیر استاندارد و نامرغوب چینی به کشور افزود : تجار ایرانی از مبادی رسمی کشور تنها می توانند کالاهای استاندارد وارد کنند .
وی افزود : در سال 93 در برابر 5 میلیارد دلار واردات قانونی به کشور 20 میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور آمده است .
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین خاطر نشان کرد : تولید کنندگان و مصرف کنندگان ایرانی همگی از واردات کالاهای غیر استاندارد از طریق قاچاق ضربه می خورند.