نذری محرم با طعم کتاب
امسال پخش نذری فرهنگی کتاب به صورت گسترده در کشور درحال اجراست؛ ناشران و خیران، زمینه نذر رایگان کتاب ها را فراهم می کنند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، با آغاز ماه عزای حسینی بساط نذری ها هم پهن می شود. در روزها و شب های محرم الحرام، عاشقان اهل بیت علیهم السلام خود را برای پخش نذری آماده می کنند.
اما درمیان انواع نذری ها کمتر دیده می شود که نذری به محصولات فرهنگی اختصاص داشته باشد. امسال پخش نذری فرهنگی کتاب به صورت گسترده در کشور درحال اجراست؛ ابتکاری که جمعی از ناشران، آن را امسال متفاوت تر از هرسال برگزار کرده اند.
رضا حاجی آبادی مدیر انتشارات هزاره ققنوس و دبیر ستاد نذر کتاب که از بانیان این کار خیر است، 35 انتشارات خصوصی را در این نذری فرهنگی سهیم می داند و می گوید: ناشران، کتاب های خود را با 50 درصد تخفیف به ستاد نذر کتاب تحویل می دهند و خیران نیز آن 50 درصد بقیه را با خرید کتاب متقبل می شوند و زمینه نذر رایگان کتاب ها را فراهم می کنند.
یکی از خیران هدف خود را از حضور در این طرح ترویج فرهنگ مطالعه در کشور بیان می کند و می افزاید: نذر فقط نباید به نذری های معمول و همیشگی اختصاص داشته باشد بلکه نذر برای ارتقای فرهنگ اقدامی است که همیشه قصد داشته ام آن را به انجام برسانم و حالا خوشحالم که این بستر فراهم شده است تا من هم در این کار خیر شریک باشم.
برای توزیع نذر کتاب تا مرحله پایان مطالعه آن تمهیدات زیادی اندیشیده شده است ؛ امسال در تکایا به هر فرد یک کتاب نذری داده می شود.
حاجی آبادی دبیر ستاد نذر کتاب می گوید: افرادی که این کتاب ها را دریافت می کنند باید پس از خواندن، آن را در اختیار نفر بعدی قرار دهند که پنچمین فرد به نیت پنج تن آل عبا صاحب آن کتاب محسوب می شود یا می تواند آن را در اختیار کتابخانه ها قرار دهد.
مطالعه و آموختن در فرهنگ حسینی یک اصل اساسی است
مسئول یکی از هیات های عزاداری حسینی که از این طرح استقبال خوبی داشته است می گوید: تاکید بر مطالعه و آموختن در فرهنگ حسینی یک اصل اساسی است ؛ از وقتی شنیده ام طرحی این چنینی در حال اجراست آمادگی خود را اعلام کرده ام تا به گونه ای بهتر در خدمت عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) باشم.
در یکی از تکایای حوالی میدان انقلاب برخی جوانانی به محض اطلاع از برگزاری این طرح خوشحال و در عین حال شگفت زده به نظر می رسند. یکی از آنان که گویا کتاب مورد علاقه خود را در این تکیه حسینی یافته است گفت: این طرح، طرحی عالی است و اگر ادامه داشته باشد بهتر هم خواهد بود.
یکی از جوانان دیگر هم با اشاره به مزیت های مطالعه یک کتاب توسط 5 نفر می افزاید: این کتاب را من می خوانم و دست به دست می شود و در نتیجه سطح دانش یک گروه بزرگ در ایام ماه محرم بالاتر نیز می رود.
یکی از مسئولان هیئت عزاداری امام حسین (ع) می گوید: شور حسینی در کنار شعور حسینی است که می تواند یک فرد مسلمان را با فرهنگ حسینی بار بیاورد و با مطالعه در این خصوص است که می توان به اهداف قیام سالار شهیدان پی برد و در این مسیر حرکت کرد.
وی می افزاید: آمادگی کامل دارم تا در این طرح نقشی فعال داشته باشم و با تحویل یک کتاب به هر فرد بتوانم خدمتگزار عاشقان امام صلح و ایثار باشم.
محمد علی چراغی، یکی از ناشران با اشاره به اینکه کتاب های ارزشمندی در این طرح قرار دارد می گوید: این کتاب ها همه مضامین و موضوعات را در برگرفته و سعی کرده است به همه سلایق پاسخ مثبت دهد.
وی ادامه می دهد: کتاب های عاشورایی، حسینی، ادبی، رسانه، شعر و رمان از کتاب هایی است که در این طرح به چشم می خورد. کتاب هایی که حتی برخی از آنها قیمتی حدود 80 هزار تا 100 هزار تومان دارد اما میانگین قیمت کتابها حدود 20 هزار تومان است.
ابوالقاسم حسین جانی نویسنده و شاعری که در این طرح کتاب هایش را با 50 درصد تخفیف تقدیم کرده است می گوید: این کار باید تداوم داشته باشد و نهاد های دولتی هم باید در این میدان عرض اندام کنند.
وی که کتاب جغرافیای رازها را نوشته و در این طرح عرضه کرده است تاکید می کند: باید همه کمک کنند تا رسم مطالعه در کشور نهادینه شود و برای رسیدن به این هدف باید از موازی کاری بخش های مختلف در این راستا جلوگیری کرد.
این رسم مشابه رسمی است که در هزاران کیلومتر آن سوی کشورمان انجام می شود؛ رسمی که می گوید کتابت را بخوان و جای بگذار.. کتاب هایی که به گردش می افتد تا سطح کتابخوانی مان را در این ماه عزیز بهتر و بیشتر کند.
کتاب هایی که در تکایای هر محله و در ستاد نذر کتاب مستقر در دفتر نشر هزاره ققنوس قابل دسترسی است.
طرح نذر کتاب در سال 88 با سه ناشر و هشت عنوان کتاب نخستین بار در کشور اجرا شد که امسال 35 ناشر با 200 عنوان کتاب در این طرح سهیم هستند.
به گفته دبیر ستاد نذر کتاب در دوره های پیشین در مجموع 34 هزار کتاب با ارزشی بیش از دو میلیارد ریال در ایام ماه محرم نذر شده است.
آماری که از سرانه کتابخوانی در کشورمان به گوش می رسد آمار نگران کننده ای است. ایران فقط یک چهارم میانگین مطالعه جهانی را به خود اختصاص داده به طوری که سرانه مطالعه در کشورمان روزانه 18 دقیقه است اما استاندارد مطالعه جهانی به 70 دقیقه در روز می رسد.
بر این اساس، شاید یکی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی کشورها که تأثیر بسزایی در فرهنگ کتابخوانی و مطالعه کتاب دارد، درنظر گرفتن تسهیلات برای خرید کتاب است؛ اکنون که این طرح به صورت رایگان کتابها را در اختیار مخاطبان قرار می دهد، شاید بتواند اوضاع نامطلوب کتابخوانی را در کشورمان بهبود بخشد.
"طرح نذر کتاب" تا پایان ماه محرم ادامه دارد.