گزارش اختصاصی سی ان ان
ناتوانی آمریکا از مقابله با روند افزایشی تهدیدهای سایبری
فرید زکریا مجری و کارشناس برنامه جی پی اس در شبکه تلویزیونی سی ان ان به حملات سایبری انجام شده علیه زیرساختهای مهم در آمریکا پرداخت.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، فرید زکریا مجری و کارشناس برنامه جی پی اس در شبکه تلویزیونی سی ان ان در برنامه خود به حملات سایبری انجام شده علیه زیرساختهای مهم در آمریکا و ناتوانی این کشور در مقابله با آن پرداخت.
مشروح این برنامه به شرح زیر است:
فرید زکریا: دو ماه پیش ما شروع به درک عمق فاجعه درباره هک شدن گسترده سیستمهای رایانهای نهادهای دولتی آمریکا کردیم. مقامات آمریکایی میگویند روسیه عامل این حمله سایبری موسوم به "سولار ویندز" بوده است. طی روزهای اخیر اخباری درباره نفوذ سایبری منتشر شده است که از نظر مقیاس بسیار کوچکتر بود، اما از برخی جهات ترسناکتر بوده است. فردی توانست به سیستم کارخانه تصفیه آب شهری در فلوریدا نفوذ و برای سمی کردن آن تلاش کند. میهمان بعدی من میگوید آمریکا خود را در مقابل چنین حملاتی بسیار آسیب پذیر میداند، به ویژه در زمانی که شمار زیادی از دشمنان این کشور تیمهای به شدت ماهر در اختیار دارند.
نیکول پرل روث گزارشگر بخش امنیت سایبری در روزنامه نیویورک تایمز است. او همچنین نویسنده کتاب "آنها این گونه به من میگویند جهان پایان مییابد" است. نخست به ما بگویید آیا ما همچنان اطلاعات زیادی درباره این حمله در فلوریدا نداریم؟
نیکول پرل روث: ما چیز زیادی در این باره نمیدانیم. ما نمیدانیم آیا این کار یک کشور بود یا این که یک فرد این کار را انجام داد و حتی نمیدانیم آیا این کار یک نوجوان بود یا خیر. ما تنها میدانیم که کسی روز جمعه توانست به بخش کنترل این کارخانه تصفیه آب در حومه تمپا نفوذ کند و توانست سطح مواد قلیایی بودن آب را افزایش دهد و برخی از مهندسان توانستند این موضوع را تشخیص دهند و توانست اوضاع را تحت کنترل در آورند. اگر آنها این کار را انجام نمیدادند مراکز دیگری بودند که بتوانند این کار را انجام دهند، اما این موضوعی است که ما همواره درباره آن ابراز نگرانی کرده ایم. اینها مناطق شهری کوچکی هستند که بودجه و منابع زیادی برای مسائل امنیتی ندارند و به همین دلیل به مهندسان اجازه داده اند از راه دور بتوانند سطح مواد شیمیایی در آب را اندازه گیری کنند و این روند را تحت نظارت داشته باشند تا از این موضوع اطمینان حاصل شود اوضاع درست پیش میرود. مدت هاست که میدانیم که هکرها میتوانند در این نوع نظارت از راه دور نفوذ کنند.
فرید زکریا: شما بیش از همه درباره "سولار ویندز" چه چیزی نگران هستید؟ زیرا سطح این نفوذ بسیار زیاد بوده است. روسها چه کاری میتوانند انجام دهند؟ همچنان به نظر میرسد آنها در شمار زیادی از سیستمهای رایانهای آمریکا نفوذ کرده اند. درست است؟
نیکول پرل روث: درست است. چیزی که بیش از همه درباره حمله سولار ویندز سبب نگرانی من میشود این است که آنها بیش از ۹ ماه قبل از این که ما چیزی بفهمم در این سیستم نفوذ کردند. این حقیقت وجود دارد که ما از طریق آژانس امنیت ملی یا دولت در جریان این موضوع قرار نگرفتیم بلکه ما از طریق یک شرکت خصوصی به نام فایر آی به این موضوع پی بردیم که یک شرکت امنیتی است که خودش هک شد. ما همچنین این موضوع را کشف کردیم اهداف روسی توانستند به وزارت امور خارجه آمریکا، وزارت خزانه داری، وزارت انرژی و برخی از آزمایشگاههای هستهای و همچنین به وزارت امنیت داخلی نفوذ کنند که همان نهادی است که مسئولیت تأمین امنیت ما را بر عهده دارد. آنها مدت هاست که در این فرآیند حضور دارند. آنها همچنین ۹ ماه برای انجام برنامه ریزی در پشت درهای ما فرصت داشتند و ما در مراحل اولیه کشف این حمله قرار داشتیم. اگر این اقدام به باور ما کار گروه اس وی آر - سرویس اطلاعات خارجی روسیه است- بوده باشد باید بگوییم که این گروه پنج یا شش سال پیش عملکرد بسیار خوبی داشت، در زمانی که توانست برخی رایانههای کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا را هک کند. آنهایی که به این حمله واکنش نشان دادند در گفتگو با من گفتند در تلاش برای دور کردن روسها از این سیستمها بودند البته زمانی که متوجه شدند این کار روسیه بوده است و آنها سریعا توانستند جلوی این گروه را بگیرند که این اقدام به مثابه یک جنگ دیجیتالی رو در روست. فکر میکنم ما سالها با زمانی فاصله داریم تا با اطمینان بتوانیم بگوییم از قابلیتهای لازم برای دور کردن آنها از سیستمهای خود برخورداریم.
فرید زکریا: آیا شما میگویید آمریکا بیش از همه در معرض حملات سایبری از سوی دیگر کشورها قرار دارد؟ و البته بیش از همه هم در مقابل این حملات آسیب پذیر است؟
نیکول پرل روث: درباره کلمه "بیش از همه" چیزی نمیدانم. تنها میدانم که این پیچیدهترین حمله است. اگر مقالههای ما را در نیویورک تایمز دنبال کنید میبینید که ما به طور دایمی در حال پوشش دادن حملات روسیه و حملات سایبری چین هستیم و ما به ندرت حملات آژانس امنیت ملی یا حملات فرماندهی سایبری هستیم. دلیل این امر این نیست که ما از پوشش دادن این اخبار خودداری میکنیم بلکه دلیلش این است که ردیابی کردن این حملات بسیار بسیار دشوار است. مشکلی که وجود دارد این است که بخش خصوصی کنترل بیشتر زیرساختهای حیاتی ما را در دست دارد و آنها در تأسیسات تصفیه آب ما، بخش حمل و نقل ما، کنترل ترافیک هوایی، برق، تأسیسات هستهای ما فعال هستند و آنها مدت زمان زیادی است که کنترل نرم افزارها را در این تأسیسات بر عهده دارند و ما بیشتر از کشورهای دیگر از شبکه دیجیتالی استفاده میکنیم و همین موضوع سبب شده است ما آسیب پذیر شویم.