در گفتگو با سی ان ان
ظریف: آمریکا باید ضمانت بدهد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با سی ان ان گفت، آمریکا باید ضمانت بدهد که اقدامات ترامپ تکرار نخواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از الجزیره، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با سی ان ان گفت آمریکا باید ضمانت بدهد که اقدامات ترامپ تکرار نخواهد شد. توافق هستهای قابل مذاکره نیست، زیرا در مورد آن مذاکرات کاملی صورت گرفته است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوال فرید زکریا، مجری سی ان ان که پرسید دولت بایدن تصمیم گرفت فروش تسلیحات به عربستان سعودی را در جنگ یمن متوقف کند. آیا این فرصتی را برای پایان دادن به جنگ به وجود میآورد؟ چه چیزی باید بعدش اتفاق بیفتد؟ گفت: من مطمئن هستم که به وجود میآورد (این فرصت را به وجود میآورد)، زیرا رئیس جمهور ترامپ آمریکا را در جنایات بسیاری که سعودیها در یمن انجام دادند، شریک کرد. اجازه دهید به شما بگویم ایران در آوریل ۲۰۱۵ که آمریکا، وزیر خارجه کری میدانست، طرح صلح چهاره مادهای را برای یمن پیشنهاد کرد. پایان بخشیدن فوری به جنگ، کمک فوری بشردوستانه، گفتگوهای گسترده بین یمنیها و ایجاد دولت با نمایندگان گسترده و جامع در یمن. این پیشنهاد همچنان باقی است و ما آماده هستیم با مارتین گریفیتس فرستاده ویژه سازمان ملل متحد همکاری کنیم که الان در ایران است و من با او فردا دیدار خواهم داشت و این مسئله را برای او توضیح خواهم داد. دلیلی که این پیشنهاد به سرانجام نرسید این بود که ولیعهد عربستان سعودی معتقد بود و در آن زمان به اطلاع آمریکا رساند که آنها میتوانند ظرف سه هفته برنده شوند. صحبت من الان درباره آوریل ۲۰۱۵ است، اما الان به شش سال نزدیک میشویم و آنها الان حتی به پیروزی نزدیک هم نشدند. بنابراین، بهترین کار برای آمریکا این است که مقداری رفتارسختگیرانه تری در برابر متحدان خود نشان دهد و به آنها بگوید این شرارت را متوقف کنند. آنها هرگز در یمن نبوده اند. افرادی در گذشته، خارجیها در هزار سال پیش تلاش کرده اند تا یمن را تسخیر کنند و شکست خوردند. عربستان سعودی هم شکست خواهد خورد. آنها نباید دنبال یک شریک جرم و مقصر (در شکست خودشان) بگردند، مقصر همان تلاش برای استفاده از زور علیه مردم یک کشور در داخل کشور خودشان است. ما آماده هستیم هر کاری را که بتوانیم برای پایان بخشیدن به بدترین فاجعه انسانی در چندین سال، انجام دهیم و آماده هستیم با سازمان ملل متحد همکاری کنیم و من فردا با مارتین گریفیتس (به این همکاری) ادامه خواهم داد.
اسرائیلیها به مراتب بدتر از صدام و ترامپ هستند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ این سئوال که توافقنامههای ابراهیم (توافقنامه سازش) به نظر میرسد که نشان دهنده صف آرایی جدیدی در خاورمیانه وعمدتا یک نوع صف آرایی در تقابل با ایران باشد. اسرائیل و کشورهای عربی خلیج به نظر میرسد در ائتلاف علیه ایران زمینههای مشترکی یافتند. آیا این شما را در موضع ضعف فوق العاده قرار نمیدهد؟ گفت: (توافقنامه سازش) چنین کاری نمیکند (ایران را در موضع ضعف قرار نمیدهد) بلکه نشان میدهد همسایگان ما هنوز درس نگرفتند که نمیتوانند امنیت را از خارج بخرند!
آنها تلاش کرده بودند امنیت را از صدام حسین بخرند، ولی شکست خوردند!
صدام حسین از تسلیحاتی -که آنها در اختیارش قرار داده بودند- علیه خودشان استفاده کرد!
آنها سپس تلاش کردند امنیت را از رئیس جمهور ترامپ بخرند، ولی رئیس جمهور ترامپ فقط آنها را دوشید!
اسرائیلیها به مراتب بدتر از این دو (صدام و ترامپ) هستند. به اعتقاد من، بهترین راه برای این کشورها این است که به سراغ منطقه بیایند. حل و فصل مشکلات در منطقه ما باید از منطقه ما نشات بگیرد. ایران آماده است تا با آنها کار کند. این پاسخ کوتاهی است که شما میخواستید.
درباره برجام مذاکره مجدد انجام نمی شود
محمد جواد ظریف در پاسخ این سئوال که بحث همزمانی (برای بازگشت به برجام) وجود دارد، اما اجازه دهید بگوییم آمریکا و ایران، هر دو به تبعیت از برنامه جامع اقدام مشترک، توافق ایران، بازگشتند. آیا شما میگویید حتی در آن زمان شما مایل نیستید درباره هر نوع محدودیت بر موشک بالستیک گفتگو کنید یا این که وقتی (به برجام) بازگشتید شما درباره موشک بالستیک گفتگو خواهید کرد و اگر نمیخواهید گفتگو کنید، ممکن است توضیح دهید چرا؟ گفت: اجازه دهید به صورت بسیار شفاف به شما بگویم که درباره برنامه جامع اقدام مشترک مذاکره صورت گرفت و دیگر نمیشود مذاکره مجدد انجام داد.
آیا آمریکا فروش یک چهارم تسلیحات جهان به منطقه ما را متوقف کند
ظریف در ادامه افزود: اما اگر شما میخواهید درباره تسلیحات گفتگو کنید، باید به آمار نگاه کنید. عربستان سعودی سال گذشته بیش از ۷۰ میلیارد دلار خرید نظامی انجام داد. امارات متحده عربی که جمعیت بومی آن یک میلیون و پانصد هزار نفر است، نزدیک به ۲۲ میلیارد دلار هزینه کرد. من دارم ارقام سیپری (انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم) را نقل میکنم. هزینه نظامی ایران با بیش از یک میلیون نیروی نظامی حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار بود. بنابراین، آیا آنها آماده هستند هزینه نظامی خود را کاهش دهند؟ آیا آمریکا آماده است یک چهارم فروش تسلیحات جهان به منطقه ما را متوقف کند؟ منطقه ما بشکه باروت است. آمریکا نباید درباره دفاع ایران صحبت کند. آمریکا باید درباره همه این تسلیحاتی که آنها در حال فروش به منطقه ما هستند و از این تسلیحات علیه کودکان بیگناه در یمن استفاده میشود، صحبت کند.
ایران هیچگاه از برجام خارج نشد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت: ایران هیچگاه از توافق هستهای خارج نشد بلکه برخی از تعهدات خود را کاهش داد.
ظریف: درها بر روی توافق هستهای بسته نیست
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: توقف اجرای پروتکل الحاقی به معنای بستن همه درها بر روی توافق هستهای نیست و اقدامات ایران قابل برگشت است.
وی افزود: اخذ غرامت از واشنگتن بابت خروج از توافق هسته ای، شرط بازگشت به آن (توافق) نیست.
ظریف: ترامپ، آمریکا را به شریک جنایتهای سعودی در یمن تبدیل کرد
محمد جواد ظریف در پاسخ به پرسشی درباره تصمیم دولت جو بایدن برای توقف فروش تسلیحات به عربستان سعودی در ارتباط با جنگ یمن و اینکه آیا این تصمیم فرصتی برای پایان دادن به جنگ یمن فراهم میکند، گفت: قطعا امیدوارم که چنین فرصتی را ایجاد کند، چون رئیس جمهور ترامپ در بسیاری از جنایتهایی که سعودیها در یمن مرتکب شدند، آمریکا را به یک شریک جنایت تبدیل کرد. اجازه دهید به شما بگویم که ایران در آوریل ۲۰۱۵ - با اطلاع آمریکا و با اطلاع جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا- طرح صلح چهار مادهای را در مورد یمن ارائه کرده بود که بر اساس آن جنگ یمن فورا خاتمه مییافت، کمک بشردوستانه فوری در اختیار یمن قرار میگرفت، بحث و گفتگوهای فراگیر در میان یمنیها صورت میگرفت و یک دولت فراگیر و مردمی در یمن تشکیل میشد. این پیشنهاد همچنان پابرجاست و ما آماده ایم تا به همراه مارتین گریفیتس فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن درباره آن کار کنیم. وی هم اکنون در ایران است و من فردا با او دیدار خواهم کرد و این مسئله را برای وی توضیح خواهم داد.