بیشتر بدانیم (۷)
تاجیکستان را بیشتر بشناسید
جمهوری تاجیکستان در روز نهم سپتامبر سال ۱۹۹۱ میلادی، استقلال خود را از شوروی سابق اعلام کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، کشور جمهوری تاجیکستان (Tajikistan) در قرن ششم قبل از میلاد، بخشی از قلمرو حکومت سلسله هخامنشیان ایران بود و در قرن نهم میلادی توسط مسلمانان فتح شد.
نفوذ روسیه تزاری در این سرزمین از قرن نوزدهم آغاز شد و به تدریج تمام تاجیکستان به اشغال روسیه درآمد. پس از انقلاب شوروی در سال ۱۹۱۷، تاجیکستان به رغم مقاومت مردم آن، به شوروی ضمیمه شد. در طول حاکمیت شوروی بر تاجیکستان، این کشور از نظر اقتصادی یکی از عقب ماندهترین جمهوریهای شوروی بود. در پی تحولات سیاسی اواخر دهه ۱۹۸۰ شوروی، تاجیکستان نیز استقلال خود را به دست آورد و همزمان اختلافات سیاسی و دینی نیز دراین کشور شدت یافت و به جنگ داخلی منجر شد ولی در اثر فعالیتهای سازمان ملل متحد و برخی کشورهای منطقه، بویژه ایران و روسیه، توافقنامه صلح تاجیکستان درسال ۱۹۹۷ میان گروههای متخاصم و دولت امضا شد.
جمهوی تاجیکستان به پایتختی شهر دوشنبه در آسیای مرکزی، بیش از ۱۴۳ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و با کشورهای چین، قرقیزستان، ازبکستان و افغانستان همسایه است.
امامعلی رحمان، در حال حاضر رئیس جمهور این کشور است. براساس آمار سال ۲۰۲۰، جمعیت این کشور ۹ میلیون و ۵۳۷ هزار و ۶۴۵ نفر است.