چین، الگوی حمایت دولت و سرمایه گذاری مردم در تولید

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از پکن، چین روز جمعه یک موشک حامل گروه‌ای از ماهواره‌ها را به فضا پرتاب کرد.

این موشک در ساعت ۱۹:۰۷ (به وقت پکن) از مرکز پرتاب ماهواره جیوکوان در شمال غربی چین به فضا پرتاب شد و ماهواره‌های یونیائو-۱، ۴۳-۴۸ را به مدار از پیش تعیین شده خود فرستاد.

ماهواره‌های Yunyao-۱ که از سوی شرکت فناوری هوافضای تیانجین یونیائو توسعه یافته‌اند، عمدتا برای خدمات هواشناسی استفاده می‌شوند. این پرتاب نوزدهمین ماموریت از سری موشک‌های حامل CERES-۱ است.

شرکت فناوری هوافضای تیانجین یونیائویکی از شرکت‌های خصوصی چین در حوزه صنعت فضایی است که اگر چه عمر تاسیس آن از یک دهه کمتر است، اما موفقیت‌های بسیاری را در زمینه حضور در فضا بدست آورده است.

جذب سرمایه بخش خصوصی و حمایت‌های دولت دو عامل عمده در موفقیت شرکت‌های خصوصی چین در صنایعی همچون صنعت فضایی است.

یانگ تیانلیانگ، رئیس مرکز پرتاب بین المللی هوافضای تجاری هاینان می‌گوید: بخش خصوصی چین اکنون قادر به پرتاب انواع موشک‌هاست. هم اکنون حدود ۱۰۰ شرکت فضایی خصوصی در چین فعال است که بیشتر آنها از سال ۲۰۱۴ به بعد تاسیس شده‌اند.

یک کارشناس حوزه تولید هم معتقد است: چین فهمیده اگر بخواهد در هر بخشی رشد کند باید در تولید سرمایه گذاری کند و برای توسعه باید سرمایه مردم و بخش خصوصی جزیی از این تولید باشد.

اما حضور بخش خصوصی چین در حوزه‌هایی از تولید و صنعت که عموما در جهان توسط دولت‌ها سرمایه گذاری و اداره می‌شوند به همین جا ختم نمی‌شود. علاوه بر صنعت فضایی، دولت چین راه‌های سرمایه گذاری مردم در صنعت هسته‌ای را هم بازگذاشته است. نیروگاه هسته‌ای سیچوان، اولین نیروگاه هسته‌ای است که با سرمایه گذاری بخش خصوصی تاسیس می‌شود.

چین اعلام کرد که از این پس بخش خصوصی این کشور می‌تواند با سرمایه گذاری در صنعت برق هسته‌ای، فعالیت خود در این حوزه را گسترش دهد.

اگر چه پیش از این فقط شرکت‌های زیر نظر دولت قادر به ساخت نیروگاه‌های برق هسته‌ای در چین بودند، اما بر اساس اعلام دولت، این فرصت به بخش‌های خصوصی نیز داده شده تا به منظور اجرای طرح‌های گسترده دولتی وارد این عرصه شوند.

به همین منظور استان «سیچوان» در جنوب غرب چین به عنوان شروع اینگونه فعالیت‌ها به روی بخش خصوصی باز شده است.

کمیسیون توسعه و اصلاحات چین که مسوولیت برنامه‌ریزی اقتصادی این کشور را نیز بر عهده داد، با انتشار بیانیه‌ای از ورود بخش خصوصی به انرژی هسته‌ای استقبال کرده است.

تا پیش از این بخش انرژی هسته‌ای کاملا تحت اقتدار دولت قرار داشت و فقط شرکت‌های دولتی در آن سرمایه گذاری می‌کردند.

انجمن انرژی هسته‌ای چین اعلام کرده است تا سال ۲۰۳۰ میلادی تولید برق هسته‌ای چین به بیش از ۲۰۰ میلیون کیلووات خواهد رسید که معادل ۱۰ درصد از کل برق تولیدی کشور خواهد بود.

چین همچنین در تلاش است تا به منظور عقب نماندن از سایر رقبا در عرصه فن آوری هسته‌ای، طیف وسیعی از فعالیت‌های خود را در زمینه صادرات این فناوری متمرکز کند.

به همین منظور درسال‌های اخیر دولت پکن به منظور فاصله نگرفتن از سایر کشور‌های دارای این فناوری، فعالیت‌های گسترده‌ای برای حضور بخش خصوصی در راه اندازی نیروگاه‌های برق هسته‌ای آغاز کرده است. هم اکنون در دومین اقتصادبزرگ جهان که به مرکز تولید جهان شهرت گرفته، هیچ بخشی از تولید وجود ندارد که بخش خصوصی و سرمایه‌های مردم در آن سهیم نباشد.

{$sepehr_media_12149779_600_350}

اظهارات: 

آنگ تیان لیانگ – مسئول صنایع فضایی هاینان

کارشناس بخش تولید

شان سیمنگ – مدیر گروه انرژی هسته‌ای عمومی چین (CGN)‌ی ژنگژو- مدیر شرکت خصوصی فعال در صنعت هسته‌ای